Atunci cand folosim Google Analytics o facem in principal pentru a analiza traficul. Sesiunile in site si sursa acestora sunt foarte importante, insa nu ar trebui ignorate nici rapoartele de Audienta/Comportament. Astfel putem depista care e tipul de vizitator in site si vom stii cui anume ii vindem. Astazi analizam vizitele noi vs vizitele recurente si care dintre acestea sunt mai benefice pentru site.
Printre numeroasele rapoarte pe care Google Analytics le ofera, avem si raportul audientei in ceea ce priveste comportamentul, mai exact new vs. returning.
In primul rand, unde anume gasim aceste rapoarte?
Pur si simplu accesam contul de Google Analytics (proprietatea dorita) si raportul de audienta:
Odata accesat, ni se va afisa un tabel cu numarul de sesiuni si procentaje in site, pentru perioada selectata, a vizitatorilor noi si a celor care revin. Aceleasi date, insa sub forma de pie chart, le gasim si in Overview daca accesam audienta.
Citeste si: Ce Stiu Firmele Mari Despre Google Analytics (Si Tu Nu Stii)
Acum, sa ne familiarizam cu termenii.
Vizitatorii noi – acei utilizatori ai site-ului care il acceseaza pentru prima data. Insa daca acelasi vizitator deschide site-ul de pe laptopul de serviciu (de exemplu) si apoi de acasa sau de pe telefon, Google Analytics va inregistra ca fiind 2 utilizatori noi.
Vizitatorii recurenti – acestia au mai accesat site-ul inainte. Google stabileste o data de expirare de doi ani pentru vizitatorii noi. Daca cineva a intrat pe site in ultimii doi ani si se intoarce de pe acelasi dispozitiv, acesta este marcat ca vizitator recurent. Daca au trecut mai mult de doi ani de cand nu l-a mai accesat, data viitoare cand se va intoarce va fi considerat un user nou.
Cum ii tratezi si cum intelegi acest comportament?
De exemplu, daca vizitatorii noi petrec mult mai mult timp pe site decat cei care se intorc, acestia trebuie stimulati astfel incat sa isi doreasca sa revina. Oferim clientilor care ne-au mai vizitat site-ul un cod promotional dupa prima achizitie si apoi folosim serviciul e-mail marketing pentru a oferi continut nou, relevant.
Aici ma refer la newslettere cu segmentare de liste, newslettere trimise doar celor care sunt vechi in baza de date, tocmai cu scopul de a le trezi interesul din nou.
Daca cei recurenti au rate mai mari de finalizare a obiectivelor decat vizitatorii noi, putem lua in considerare strategiile de fidelizare pentru noi clienti. Utilizam astfel cele mai bune practici pentru butoanele de actune. Exit pop-up-urile pot fi, de asemenea, utile daca sunt setate corect.
Noi folosim Omniconvert – tool prin care setam sondaje afisate la intentia de parasire a site-ului, in Thank you pages si asa mai departe. Tool-ul este util pentru ca are targetari foarte specifice. Putem sa ne adresam unui anumit grup de utilizatori, dintr-o anumita parte a tarii si/sau la o anumita ora sau zi din saptamana.
Pentru site-urile e-commerce, clientii noi ar putea avea nevoie de mai multe informatii despre produse. Pentru asta recomandam folosirea comparatorului de produse pentru a-i fi mai usor utilizatorului sa ia o decizie.
Citeste si: Bounce Rate: De ce Pleaca Oamenii Din Landing Page
Platforma noastra, platforma Gomag, ofera aceasta aplicatie in mod optional. Odata activata, putem selecta cel putin doua produse astfel incat clientul nostru poate compara specificatii, pret si poate lua o decizie mai usor.
De asemenea, sa ne amintim ca blog-ul poate fi considerat si el un tool de mare putere. Trebuie populat cu un continut relevant, recomandarea fiind sa postam articole (comerciale si educationale) cel putin o data pe saptamana.
Intrebarea finala – ce tip de vizite ar trebui sa ne intereseze?
Trebuie sa stim ca atat vizitatorii noi cat si cei care se intorc sunt importanti pentru noi. Cu totii interactioneaza cu site-ul in mod diferit si cu intentii diferite.
Sugestia este sa nu ne concentram in principal asupra termeniilor „nou versus recurent”, ci mai degraba pe termenul de “vizita/sesiune”. Sa ne interesam mai mult de motivele pentru care vizitatorii site-ului nostru se intorc (sau nu) pentru a indeplini o actiune.
Daca este totusi sa analizam ce tip de user conversteste mai bine, atunci raspunsul ar fi: vizitatorii recurenti.
Acestia sunt mult mai predispusi sa cumpere sau sa trimita o cerere de oferta. In medie, un vizitator care se intoarce va interactiona cu un produs si il va adauga in cos cu un procent de 70,6% mai des decat un nou vizitator.
Acest efect este mult mai amplificat pe dispozitivele mobile, acolo unde procentul creste. Deoarece traficul mobil continua sa creasca, obtinerea de clienti recurenti va deveni si mai importanta.
Aici e un fel de catch-22, acea situatie paradoxala. Trebuie sa ne concentram pe cresterea capacitatii noastre de a capta noi utilizatori pentru a-i transforma apoi in utilizatori recurenti.
Deci, daca dorim sa analizam importanta unui vizitator, trebuie inainte sa verificam ce face acesta pe site (completeaza un formular, solicita informatii, cumpara, suna, isi creeaza un cont demo, se inscrie la newsletter, comenteaza la o postare de blog si asa mai departe)
Concluzia este ca avem nevoie de ambele tipuri de sesiuni. Important este sa avem trafic. Fara vizitatori noi nu putem avea vizitatori recurenti.
Sa-i percepem pe ambii in felul urmator:
Clientul care se intoarce este ca un feedback pozitiv asupra site-ului nostru.
Clientul nou reprezinta primul semn de interes iar noi trebuie sa stim sa il pastram.
Tu esti curios cine iti viziteaza site-ul? Alege serviciile de marketing potrivite afacerii tale pentru a vinde unui numar mai mare de clienti, fie ei noi sau recurenti.
- Vizite noi vs. vizite recurente in site – pe care ne concentram? - februarie 25, 2019
- Profilul clientului ideal – de ce il creezi la inceput de drum - august 8, 2018
- Strategia de a redistribui continutul din blog - ianuarie 31, 2018