Ce ai mai auzit despre MailChimp, in ultima perioada?
Daca nu esti la curent cu noile update-uri si nici cu intentia echipei din spatele acestei platforme, trebuie neaparat sa acorzi cateva minute pentru a citi acest articol.
Dupa un parcurs de 20 de ani, in care schimbarile au venit pas cu pas, MailChimp a devenit una dintre cele mai populare instrumente de email marketing pentru magazine online, cu aproximativ 11 milioane de clienti activi.
Incepand cu anul acesta (2019), MailChimp isi propune sa devina o platforma de marketing all-in-one, cu CRM (managementul relatiilor cu clientii) integrat si, in acelasi timp, sa ajunga la venituri de peste 700 de milioane de dolari.
In articolul de azi vom discuta mai pe-ndelete despre ultimele update-uri facute de MailChimp si despre efectele acestora asupra utilizatorilor.
Sursa: GIPHY
MailChimp a evoluat si a trecut dincolo de simpla trimitere a newsletter-elor. A introdus functii precum creare de landing page, anunturi pe Facebook, reclame de remarketing pe Google, postari pe social media si, nu in ultimul rand, integrarea CRM.
In afara de aceste noutati, incepand cu luna mai a acestui an s-au schimbat tarifele pentru abonamente si alte functionalitati.
Sa vedem cum a fost, cum este acum si ce schimbari a adus acest update major al platformei.
1. MailChimp pentru utilizatorii cu cont gratuit
Unul dintre cele mai mari avantaje MailChimp a fost faptul ca tu, ca utilizator cu cont gratuit, puteai folosi majoritatea functionalitatilor de care beneficiau si clientii cu cont platit.
Tocmai din acest motiv, utilizatorii cu cont gratuit sunt cei mai afectati de ultimele update-uri MailChimp. Sa vedem specific, care sunt aspectele care s-au schimbat si cum sunt afectati utilizatorii cu cont gratuit.
Numarul total al abonatilor
Inainte de update – atat timp cat lista ta cu adrese de email nu depasea numarul de 2.000 de abonati, nu erai nevoit sa platesti.
Dupa update – in continuare nu trebuie sa platesti pentru numarul de 2.000 de abonati, dar avand in vedere ca acum MailChimp ofera posibilitatea sa comunici cu abonatii tai si pe alte canale, chiar daca acestia se dezaboneaza de la newsletter, vor ramane in continuare in listele tale. In acest fel vei depasi mult mai repede pragul de 2.000 de abonati. Si vei fi nevoit sa treci la un abonament lunar.
Solutia optima – profita de sansa de a-ti arhiva contactele. Asta inseamna ca vei pastra toate informatiile pe care le aveai despre acestia. Pentru a face asta, trebuie sa parcurgi cu atentie lista de abonati. Sa ii identifici si sa ii muti pe cei dezabonati sau inactivi in sectiunea Arhiva. Astfel te asiguri ca numarul abonatilor ramane sub pragul de 2.000. Si in acelasi timp ca nu va trebui (deocamdata) sa treci la un abonament lunar.
Liste (acum Audiente)
Inainte de update – ai avut posibilitatea sa creezi mai multe liste de abonati in acelasi cont de MailChimp.
Dupa update – toate listele pe care le-ai avut inainte de update vor ramane in contul tau si acum sunt numite “grandfathered in”. Asta inseamna ca nu esti obligat sa renunti la ele, dar nu mai ai posibilitatea sa adaugi audiente noi. Toate conturile noi fiind limitate la o singura audienta.
Solutia optima – ia-ti unul dintre abonamentele lunare puse la dispozitie de catre cei de la MailChimp inca din momentul in care iti creezi contul.
Template-uri
Inainte de update – aveai posibilitatea sa folosesti oricare template, chiar si pe cele personalizate.
Dupa update – ai posibilitatea sa folosesti doar template-urile de baza.
Solutia optima – creeaza newslettere cu sabloanele pe care le ai la dispozitie, si concentreaza-te mai mult pe continutul lor, decat pe aspectul acestora.
Automatisme
Inainte de update – aveai posibilitatea sa folosesti orice functionalitate pusa la dispozitie de MailChimp.
Dupa update – toate automatismele pe care le-ai facut pana in momentul update-ului, vor ramane functionale pe mai departe. Dar nu vei mai putea sa le folosesti si pentru alte mail-uri, acestea fiind limitate la o singura secventa.
Solutia optima – fii cat mai creativ.
Utilizatori
Inainte de update – aveai posibilitatea sa ai cati utilizatori doreai.
Dupa update – toti utilizatorii existenti raman in sistem si pot accesa in continuare contul, dar nu mai ai posibilitatea sa adaugi utilizatori noi. Ceea ce inseamna ca daca vrei sa imparti contul cu cineva, va trebui sa ii spui acestuia username-ul si parola.
Trimiterea newsletter-elor
Inainte de update – aveai posibilitatea sa trimiti oricate mail-uri doreai, sa le programezi, sa faci A/B test si multe altele.
Dupa update – optiunile mai avansate precum A/B test sau programarea mail-urilor au fost eliminate si sunt disponibile doar pentru conturile platite.
Solutia optima – ia-ti unul dintre abonamentele lunare puse la dispozitie de catre cei de la MailChimp inca din momentul in care iti creezi contul.
Citeste si: Cum sa cresti rata de deschidere a email-urilor
2. MailChimp pentru utilizatorii cu cont platit lunar
Pentru utilizatorii cu un cont platit schimbarile nu sunt atat de evidente. Pana in acest moment in ceea ce priveste conturile platite nu s-a schimbat nimic. Si le poti folosi in continuare la fel ca si pana acum.
Toate aceste schimbari de la MailChimp, nu trebuie sa te descurajeze sa ai un program constant de newslettere.
Email marketing-ul este in continuare un canal de promovare foarte puternic pentru orice magazin online, un canal care genereaza clienti de calitate. Si cu ajutorul caruia poti sa iti dezvolti afacerea si sa iti faci brand-ul cunoscut.
Citeste si: 10 Lucruri Care Iti Pot Ruina Newsletter-ul
In cazul in care abia acum te-ai hotarat sa iti faci un cont pe o platforma de email marketing, sfatul meu este sa optezi inca de la inceput pentru un cont platit.
Alegand doar pachetul basic, vei avea posibilitatea sa folosesti mai multe dintre functionalitatile puse la dispozitie de catre platforma. De obicei pachetele platite deblocheaza functionalitati de care nici nu stiai ca exista daca aveai doar pachetul gratuit.
Alegand un abonament platit, vei putea sa folosesti mai multe instrumente cu ajutorul carora sa ajungi la mai multi abonati.
Vei putea sa segmentezi mult mai bine audienta si sa trimiti mail-uri personalizate fiecarei categorii in parte. Vei putea sa ai chiar un numar nelimitat de abonati – asta in functie de pachetul pe care il alegi. Si multe alte avantaje.
Continua sa trimiti newslettere si foloseste-te atat de informatiile din acest articol cat si din celelalte articole prezente pe blog, pentru o strategie de marketing profitabila.
Comanda acum Ghidul Vanzarilor pe E-mail
si ai Calendarul complet pentru toate evenimentele din an + Super tips & tricks practice, la fiecare tip de email.
Concluzia?
S-au schimbat multe.
Insa trebuie sa fii constient de faptul ca pentru a beneficia de un serviciu de email marketing care iti ofera atat de multe functionalitati precum MailChimp, este absolut normal sa platesti un abonament lunar si sa nu poti sa beneficiezi de toate astea in mod gratuit.
Tocmai de aceea, noi te incurajam sa alegi unul dintre pachetele premium oferite de acestia inca din momentul crearii contului.
In acest fel sa ai posibilitate sa folosesti fiecare functionalitate pusa la dispozitie de acestia pentru a promova magazinul tau online.
- 8 trenduri in Email Marketing 2020 pentru un magazin online de succes - ianuarie 14, 2020
- Ultimele update-uri MailChimp si ce trebuie sa stii pe mai departe - septembrie 12, 2019
- Cum sa cresti rata de deschidere a email-urilor - martie 12, 2019
Foarte interesant. Multumesc pentru informatie!
Cu mare placere!