AdWords este unul dintre cele mai eficiente instrumente puse la dispozitie de catre Google, prin care poti sa iti promovezi magazinul online. Daca ai citit articolele publicate pana acum, sigur ai capatat cateva notiuni utile despre ceea ce inseamna acest instrument, cum te ajuta si cum trebuie sa te folosesti de Google AdWords pentru a aduce trafic de calitate in site.
Dupa cum ai observat, nu este de ajuns sa iti faci un cont si sa setezi cateva campanii PPC, in speranta unor rezultate pozitive. Nu e chiar atat de usor sa generezi un ROI profitabil doar folosind dupa ureche acest instrument.
O campanie gestionata prost te va ruina. In schimb, daca esti dispus sa inveti din cele mai comune greseli pe care le fac marketerii in Google AdWords si sa pui in aplicare sfaturile pe care ti le voi oferi mai jos, magazinul tau are mai multe sanse sa obtina conversii si vanzari semnificative.
In medie, primele 3 ad-uri vizibile, primesc 41% din clici. Iar mai multi clici se transforma in mai multi vizitatori, mai multe lead-uri si mai multi clienti ai afacerii tale. Daca alegi sa iti promovezi magazinul doar prin content marketing, te asigur ca nu vei obtine cele mai bune rezultate de pe piata. Am spus si ma repet, pentru a genera vanzari trebuie sa ai campanii de marketing pe toate canalele, mai trebuie sa intelegi si sa accepti intreg procesul de vanzare si sa fii alaturi de clientul tau pe tot parcursul calatoriei (navigarii) lui.
Pentru inceput, cea mai grava eroare pe care o poti face in campaniile PPC este sa trimiti traficul din reclame pe pagina de home a magazinului. Practic, utilizatorii nu primesc niciun indemn sa se aboneze, sa cumpere un produs sau serviciu sau sa realizeze orice actiune dorita.
O alta greseala fatala realizata de multi marketeri online este absenta monitorizarii rezultatelor, a profitabilitatii reclamelor si a ratei de conversie. Aceasta are loc in cazul in care mai exista campanii active de Google AdWords pentru site-uri care nu au implementat un cod de Google Analytics sau alt soft de web analytics.
Imagineaza-ti ca rulezi o reclama pentru o saptamana, timp in care nu monitorizezi nici un rezultat. Spune-mi, ce te-ar determina sa mai investesti bani in acest instrument?
Dar haide sa le luam pe rand. Care sunt cele mai comune 12 greseli pe care le faci in Google Adwords?
1. Nu folosesti tipul de potrivire corecta pentru cuvintele cheie
In principiu, exista 3 tipuri de potrivire pe care orice persoana care face anunturi trebuie sa le cunoasca:
- Potrivire ampla – Broad Match
- Potrivire a expresiei – Phrase Match
- Potrivire exacta – Exact March
Problema intervine in momentul in care nu iti setezi corect tipul de potrivire pentru rularea anunturilor tale. In functie de setarea ta, reclamele vor avea un impact mai puternic sau mai scazut asupra utilizatorilor. De exemplu, o potrivire ampla este vizibila unei categorii largi de public dar va fi imprecisa, reclamele nu vor avea aceeasi relevanta pentru fiecare membru al publicului.
Pe de alta parte, daca setezi o potrivire exacta sau pe baza expresiei, posibil sa ai o rata buna de conversie dar, implicit, te adresezi unui numar mic de utilizatori, deci mesajul tau nu ajunge la atatia oameni pe cat ti-ai propus.
Ce e de facut?
O tactica recomandata este sa incepi cu potrivirea exacta a cuvintelor cheie, pentru ca, pe masura ce monitorizezi rezultatele si impresiile, sa te extinzi la urmatoarele tipuri de potrivire. Nu inseamna ca munca ta se termina odata ce ai ajuns la setarea cuvintelor cheie cu potrivire ampla. In functie de context, adaptezi tipul de potrivire al cuvintelor cheie.
Iti poti seta ad grupuri in functie de tipul de potrivire a cuvintelor cheie alese.
2. Nu grupezi cuvintele cheie corect
AdWords iti permite sa setezi grupuri pentru campaniile de reclame platite, in care sa-ti structurezi ad-urile si cuvintele cheie. Cea mai mare greseala este sa nu folosesti ad groups.
Practic, adunand toate reclamele intr-un singur loc, nu faci decat sa scazi impactul pe care acestea il au asupra utilizatorilor, nu ai nicio regula si nu poti face modificari in functie de cuvintele cheie. Cu cat imparti mai mult reclamele pe tematici mai relevante, cu atat mai usor poti sa monitorizezi si sa optimizezi campaniile.
Ce e de facut?
Recomandarea specialistilor este sa nu folosesti mai mult de 20 de cuvinte cheie pentru un grup de reclame. Daca depasesti aceasta limita inseamna ca textul reclamei nu se mai potriveste la perfectie cuvintelor cheie folosite in cautare.
Cuvintele cheie aflate in grupul de reclama, este important sa se regaseasca in textul reclamelor scrise pentru acest grup.
Citeste si: Introducere in Adwords: Generalitati Despre Anuntul pe Google
3. Nu folosesti cuvinte cheie negative
Am mai discutat despre cuvintele cheie negative in acest articol, alegand sa expun tot intr-o tonalitate negativista beneficiile acestor instrumente. Practic, cuvintele cheie negative iti permit sa excluzi reclamele tale din cautari, daca expresiile folosite de utilizatori nu sunt relevante pentru specificul tau.
Sa zicem ca vinzi ceasuri pentru femei, produse de calitate superioara, cu pietre pretioase si semi pretioase etc. destinate femeilor business sau pentru ocazii speciale. Avand in vedere faptul ca publicul targetat este unul deosebit, cu un nivel ridicat de trai, vrei sa fii exclus din cautari atunci cand pentru cautare sunt folosite cuvinte precum: “ieftin”, “second hand”, “reducere”, “gratis”, “schimb”, “olx”, “probleme” etc. Tocmai aici intervine optiunea de cuvinte negative, ce iti permite sa rulezi ad-uri doar pentru persoanele interesate de tipul tau de produse.
Ce e de facut?
Pentru a descoperi care sunt cuvintele cheie negative, trebuie sa “sapi” putin in contul tau de Google Analytics. Da click pe “Aquisition”→ “AdWords”→ “Matched Search Queries”→ “Query Match Type” si apoi pe “broad match” sau “phrase match”, pentru a descoperi care sunt cuvintele cheie exacte dupa care oamenii iti cauta produsele dar fi atent, in special, la cuvintele care nu determina conversii.
Acestea sunt tipurile de cuvinte cheie negative, pe care trebuie sa le adaugi in grupurile de reclame si campaniile tale. Monitorizeaza rezultatele, pentru a vedea ce efect are actiunea de eliminare a cuvintelor asupra vanzarilor magazinului.
4. Nu testezi ad-urile / reclamele
Tentatia de a considera un ad perfect este mare. Mai ales, dupa ce ai investit timp, creativitate si bani in crearea lui, ti se pare cea mai minunata, eficienta si grozava reclama. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Am discutat in articolele precedente despre relevanta si despre cat este de important sa te axezi pe nevoile clientului, in primul rand, nu pe ce iti place tie.
Chiar daca un ad e scris la perfectie, asta nu inseamna ca va si determina clientii sa se converteasca. Din acest motiv, este necesar sa testezi orice faci in mediul online, cu ajutorul instrumentelor precum A/B testing sau Multivariate Testing. Testeaza structuri de tipul: un titlu diferit cu acelasi continut, acelasi titlu – continut diferit, acelasi titlu si continut – buton diferit de call-to-action etc.
Ce e de facut?
Testeaza, testeaza, testeaza. Foloseste-te de instrumente cu costuri scazute (A/B Testing) pentru a obtine rate duble de conversie. Odata ce ai descoperit care este versiunea castigatoare, opreste cealalta varianta. In urma testarii, alege versiunea cu cele mai bune rezultate. Un ad bun are o rata de conversie ridicata sau un cost per achizitie scazut (CPA). Totusi, nu te culca pe lauri. Continua sa testezi, pentru a obtine ad-uri cu indici de performanta semnificativi.
5. Nu iti promovezi propriul brand
Poate iti imaginezi ca, din moment ce rankezi in Google, nu mai e nevoie sa creezi ad-uri specifice, pentru promovarea propriului tau brand. Te axezi pe promovarea serviciilor si produselor tale, fara a incerca sa construiesti o imagine mai buna pentru magazinul tau.
Dar haide sa privim lucrurile din alt punct de vedere. Daca tu nu iti promovezi brandul prin campanii PPC, competitorii tai o vor face. Se vor folosi de numele tau pentru a crea un grup de reclame si iti vor targeta vizitatorii. Da, vei ranka in cautarile organice dar competitorii tau se vor promova chiar deasupra magazinului tau.
Ce e de facut?
In principiu, incepe sa creezi campanii PPC pentru brandul tau. Cu cat utilizatorii te gasesc mai repede, cu atat vei avea mai multe sanse de conversie. Foloseste numele brandului tau pentru a fi cat mai vizibil in motorul de cautare.
6. Nu stii care este ciclul de viata al clientului
In primul rand, stii ce inseamna ciclul de viata al clientului? LTV presupune proiectarea valorii pe care o va aduce utilizatorul in magazin, pe parcursul existentei lui. Sa zicem ca ciclul de viata al utilizatorului tau este de 100 RON. Asta inseamna ca, in medie, vei obtine 100 RON facand afaceri cu clientul tau. Daca platesti 60 RON per achizitie e ok, castigi mai mult per utilizator decat cheltuiesti. Dar daca LTV este 40 RON si tu cheltuiesti 60 RON per achizitie, vei iesi in scurt timp de pe piata.
Cand ai o afacere eCommerce, e posibil sa pierzi bani la inceput dar, pe parcurs, odata cu formarea unei baze de clienti loiali brandului tau, iti dai seama ce buget trebuie sa-ti formezi, pentru a asigura o experienta de calitate a utilizatorilor.
Ce e de facut?
Nu exista o formula general valabila pentru calcularea ciclului de viata al utilizatorului. In general, acesta se calculeaza in functie de cheltuielile clientului per vizita, numarul de vizite pe saptamana, media valorii utilizatorului pe saptamana, marja de profit per utilizator etc. Pentru o documentare temeinica asupra LTV iti recomand articolul celor de la Conversion XL, How To Calculate & Increase Customer Lifetime Value.
7. Nu testezi pozitia optima a ad-urilor / reclamelor
Daca obiectivul tau este sa imbunatatesti imaginea de brand a magazinului, este indicat sa fi prezent in primele doua pozitii din top. Insa, daca urmaresti cele mai bune rezultate, vaneaza locurile 3-5.
Oricat de incredibil ar parea, cateodata e mai profitabil sa fi pe pozitii inferioare primelor doua prin simplul motiv ca oamenii au tendinta sa dea click pe orice vad pentru prima data, chiar daca nu sunt interesati de produsul sau serviciul respectiv. De asemenea, reclamele din bara laterala actioneaza ca un filtru, doar cei care doresc sa cumpere vor da click pe ad.
Ce e de facut?
Nu poti sa-ti dai seama care este cea mai buna pozitie, pentru afisarea reclamelor tale daca nu faci teste. Testeaza care este pozitia optima, mai sus sau mai jos. Pune oferta intr-o pozitie inferioara si monitorizeaza rezultatele.
8. Nu stii cine sunt competitorii tai
Faci o alta greseala daca nu iti cunosti concurentii. Afla cu cine te intreci in vanzari si pozitii, care sunt cuvintele cheie pe care se axeaza si cum arata landing page-urile lor. E important sa te pui in locul clientului, sa observi cat de impresionat este acesta de oferta ta si cat de mult prefera oferta competitiei. E indicat sa afli toate aceste lucruri fara a da click pe reclamele platite ale concurentilor, nici tie nu ti-ar placea sa fii sabotat.
Ce e de facut?
In primul rand, invata din continutul reclamelor competitiei. In al doilea rand, urmareste structura landing page-ului si vezi ce imbunatatiri poti face pentru magazinul tau. Foloseste-te de ceea ce ai invatat pentru a crea continut si landing pages pentru afacerea ta, testeaza versiunile si vezi ce prinde mai bine la public. Continua sa testezi pana iti imbunatatesti rata de conversie.
Tot la concurentii tai poti analiza si ofertele comerciale si eventualele diferente de preturi sau tipuri de prezentare a produselor. Daca promovezi produse la care ai un pret mult mai mare fata de competitorii tai, recomandarea mea este sa iti micsorezi bugetul, sa vezi ce plus valoare la servicii poti sa oferi fata de ceilalti sau chiar sa-ti opresti acele campanii.
9. Nu setezi optiunea de eCommerce Tracking in Analytics
Google Analytics joaca un rol principal in dezvoltarea magazinului tau. Cantitatea de date pe care o monitorizeaza este imensa si tocmai din acest motiv e nevoie sa setezi anumite obiective si optiuni, pentru a urmari exact datele care te intereseaza. Pentru un magazin online, activarea optiunii de eCommerce Tracking pentru rezultatele din AdWords, este obligatorie.
Ce e de facut?
In primul rand, asigura-te ca legatura dintre Analytics si Adwords este corect realizata. Dupa cum bine stii, AdWords contorizeaza numarul de clici dar Analytics te ajuta sa afli mai multe despre indicatorii comportamentali ai utilizatorilor. Seteaza optiunea de Ecommerce Tracking din panoul de administrare a contului magazinului tau online.
10. Nu iti definesti obiectivele
Dupa cum afirmam in paragraful anterior, fara setarea unor obiective finale (in cazul eCommerce goal-ul principal este vanzarea) nu are rost sa planuiesti o campanie PPC. E ca si cum ai porni la drum, fara a avea o destinatie. Analytics este un instrument de baza care conditioneaza reusita campaniilor tale.
Ce e de facut?
Nici nu vreau sa-mi imaginez ca nu ai codul de Analytics implementat pentru monitorizarea magazinului tau. In orice caz, optiunea de setare goals o gasesti in meniul de administrare a afacerii tale. Din coloana “Vizualizare” selecteaza “Obiective”, click pe “+Obiectiv nou” sau “Importati din galerie”. Ideea e ca ai la dispozitie sabloane pentru obiective (venit, achizitie, interogare, implicare) sau ai posibilitatea sa creezi obiective personalizate, in functie de preferinte.
Citeste despre Goals in Google Analytics
11. Targetezi la nivel national desi publicul tau este unul local
Atunci cand activezi la nivel local, lucrurile sunt mai complicate decat crezi. Principalul avantaj este faptul ca te adresezi unui public mai compact, interesat direct de produsele si serviciile tale. Pe de alta parte, trebuie sa ai grija sa nu faci greseli, adresandu-te unui public national, care nu se va converti niciodata. De exemplu, daca esti o firma de imobiliare din Iasi, nu are niciun sens sa prezinti ad-uri cu oferte de apartamente intregului public roman. Sansele sa vinzi unor persoane din alt judet sunt infime.
Ce e de facut?
Adwords iti permite sa difuzezi reclamele intr-o zona geografica prestabilita. Pentru a activa aceasta optiune conecteaza-te la contul de AdWords al magazinului tau. Da click pe Campanii→ Numele campaniei dorite→ Setari → Modificari (langa optiunea Locatii)→ Introdu codul postal sau numele locatiei→ Adauga→ Salveaza.
Citeste si : Impune-te in Piata Locala cu Google AdWords
12. Ai asteptari prea mari de la Google AdWords
Iti spun ceva, ce stii deja. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa ai asteptari prea mari, intr-un timp mult prea scurt. Da, AdWords iti aduce trafic si conversii mult mai usor si intr-un timp mai scurt dar nu te astepta ca in cateva secunde dupa rulaj, sa-ti dea ratele de conversie peste cap. Multi investitori au un buget minuscul disponibil pentru dezvoltarea unor campanii PPC, iar pe baza acestuia se asteapta la rezultate extravagante.
Daca nu ai un buget pentru testarea reclamelor, ai prea putin sanse sa rulezi o campanie performanta. De fapt, prea putini specialisti ar putea afirma ca au nimerit din prima reteta succesului.
Ce e de facut?
Ai grija sa lucrezi cu un buget relevant pentru obiectivele pe care le urmaresti. Nu renunta din primele zile la reclame, daca acestea nu dau rezultatele asteptate. Rezerva o perioada in care acestea sa ruleze si monitorizeaza datele din Analytics, sa te poti adapta informatiilor existente.
Este nevoie de o perioada mai lunga de timp si suficient trafic pentru a trage concluziile. Bugetul trebuie sa fie facut in functie de traficul pe care ti-l doresti.
Citeste si: Infografic: 5 Pasi Pentru Campanii de Succes in Google Adwords
Reclamele tale ar trebui sa targeteze oamenii potriviti, la momentul potrivit. Doar asa vei reusi sa cresti traficul in site, vei genera lead-uri si vei imbunatati rata de conversie. Campaniile PPC de succes nu urmaresc doar un obiectiv pe termen scurt ci construiesc un fundament prin care magazinul tau sa ajunga la scopul final: succesul.
Ghideaza-te dupa cele 12 greseli pe care ti le-am prezentat in acest articol si utilizeaza corect Google Adwords pentru promovarea afacerii tale.
Ai intrebari si nu gasesti raspunsul in acest articol? M-am exprimat prea complicat in vreun paragraf al articolului, astfel ca nu ai reusit sa intelegi ce vreau sa transmit? Adreseaza-mi intrebarea ta in sectiunea de comentarii, ca sa putem incepe o discutie!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019