Toata lumea are un prieten nechibzuit. Ma refer la cel care te face mereu sa te intrebi “acum ce mai are de gand?” iar deseori, in situatii speciale, tu si intregul grup de prieteni va simtiti jenati de comportamentul lui bizar.

Dar pentru tine exista si o alta situatie jenanta de care sa te ocupi si care e strans legata de bunul mers al afacerii tale online.

Ei, da, e foarte posibil sa nu fii chiar tu vinovatul dar in domeniul comertului online exista o explozie de proaste practici si greseli in legatura cu email marketing, care bombardeaza zilnic miliarde de inbox-uri in jurul globului.

renunta la proastele practici din strategia de email marketing

Indiferent de cat de mica sau mare este baza ta cu adrese de email, e foarte important sa respecti bunele practici in ceea ce priveste pregatirea lead-urilor pentru vanzare. Si aici ma refer in special la ideea ca trebuie sa stii, in principal, care este scopul unei strategii de email marketing eficiente.

Nu faptul ca oamenii iti deschid email-ul este obiectivul. Ci acela ca oamenii trec la actiune dupa ce il citesc.

Din acest motiv este vital sa monitorizezi rata de click inainte sa te bucuri de cat de mare e rata de deschidere. Bineinteles, un metric si mai bun de urmarit ar fi profitul generat de aceasta activitate dar las acest subiect pentru alta discutie.

Pentru ca orice moment e cel mai bun sa inveti ceva util care sa te protejeze de situatiile jenante in relatia cu clientii, astazi vom discuta despre top greseli pe care le faci in email-urile tale si care, din pacate, iti scad rata de click.

Esti pregatit?

1. Subiectul email-ului se bate cap in cap cu continutul acestuia

Subiectul email-ului tau ar trebui sa (tobele, va rog)… spuna clientului despre ce e vorba in email. Da, genial.

Problema e ca este foarte tentant sa apelezi la tot felul de trucuri pentru a convinge utilizatorul sa deschida mail-ul. Iar resursele pe net sunt nelimitate. Exista tot felul de studii pentru cuvintele eficiente in subiecte si, uneori, pare mai usor sa le folosesti direct pe acestea. Uite doar un exemplu:

eficienta-cuvinte-subiect

Intr-adevar, studiile nu mint insa uneori e usor sa fortezi un astfel de cuvant in subiectele email-urilor tale si sa uiti de scopul final pentru care le trimiti. Da, poate oamenii se vor lasa convinsi sa deschida mesajul dar daca nu se potriveste cu ideea centrala a acestuia, vor avea imediat resentimente fata de tine. De acolo pana la dezabonare sau sa te marcheze ca spam, e doar un pas.

Indiferent de motivul pentru care ii trimiti un email, descrie-i abonatului direct din subiect despre ce este vorba in mesaj. Si daca vrei sa fii 100% sigur ca subiectul e eficient, testeaza trimitand mail-uri cu subiecte diferite. Vezi care functioneaza mai bine si ajusteaza-ti strategia in functie de rezultate.

2. Email-ul tau este impopotonat cu prea multe elemente vizuale

Hai sa ne reamintim care este obiectivul email-urilor tale: oamenii sa dea click in ele. Nu sa ii super impresioneze sau sa ii lase cu gura cascata datorita animatiilor.

Orice element ce sta in calea click-ului, lucreaza impotriva ta.

Folosirea unui design incarcat cu prea multe elemente vizuale (imagini, gif-uri, animatii, video-uri etc.) va distrage atentia utilizatorului si il va deruta. Asadar, inainte sa te arunci in munca ta creativa, asigura-te ca ai texte convingatoare, care sa invite la click. Abia apoi foloseste elementele vizuale pentru a sustine textul.

shop-newsletter

Deoarece aproape jumatate dintre utilizatori folosesc un dispozitiv mobil pentru a naviga pe net si pentru a-si deschide email-urile, asigura-te ca folosesti un design responsive.

Iar uneori e mai bine sa nu te complici deloc, ci sa mizezi mai mult pe continut text, in special cand ai un singur lucru de transmis.

Citeste si: Cum sa iti impresionezi cei mai noi abonati

3. Incerci sa dobori 10 iepuri dintr-o lovitura dar nu nimeresti nici unul

Oh, aceasta greseala pare ca a creat o adevarata epidemie in email marketing. E cu atat mai usor de facut deoarece e simplu sa iti bombardezi abonatul cu tot felul de informatii si sa speri ca va da click pe ceva dar e nevoie de timp si efort pentru a selecta doar cateva informatii esentiale de transmis.

Insa daca vrei sa vinzi catre abonati, nu doar sa iti deschida email-urile si sa dea click, trebuie sa tii cont de studiile asupra functiilor cognitive. Astfel, nu ar trebui sa oferi mai mult de 3-4 optiuni intr-un singur email.

innocent-newsletter

Iar daca limitezi optiunile doar la o singura idee centrala, rata de click are sanse sa creasca si mai mult.

Ai mai mult de 3 lucruri de transmis abonatilor tai? Segmenteaza-ti lista si trimite email-uri separate. In acest fel te asiguri ca spui lucrurile potrivite oamenilor potriviti.

4. Spui totul direct din email

Bun, ai creat un subiect atragator pentru email-ul tau si ai reusit sa captezi atentia utilizatorilor. De aici obiectivul este sa dea click pentru a ajunge in site-ul tau. Practic, nu e treaba email-ului sa ofere produsele pe tava ci doar sa arate unde sunt acestea.

Prin faptul ca nu dai prea multe detalii te asiguri ca trezesti o emotie – curiozitatea. Vezi un exemplu elocvent mai jos:

pentruanimale-mail

Fiecare mail in care ii spui abonatului totul, eventual finalizat cu un call-to-action slabut spre site, este o oportunitate pierduta.

Daca trimiti newslettere cu postari din blogul de companie, afiseaza un paragraf atragator si apoi un link unde poate sa citeasca mai multe.

Daca organizezi un concurs, nu ii spune totul despre acesta in mail ci arata-i doar ce poate castiga si apoi invita-l in site pentru a afla mai multe detalii.

Daca iti prezinti top produse sau alegerile saptamanii, limiteaza-te la 2-3 detalii, o imagine sugestiva si du-l in site. Nu-i lasa ocazia sa ramana doar cu email-ul ci condu-l in site acolo unde ai mai multe sanse de sa-l convingi sa cumpere.

5. Email-urile tale ajung in locul potrivit dar la momentul nepotrivit

Sperand ca email-urile tale ajung in locul potrivit (in inbox-ul abonatului), exista inca un factor care iti poate distruge eficienta. Aceasta problema e constituita de momentul in care alegi sa iti trimiti mesajele.

Chiar daca in general exista studii de piata pentru diferite nise cu intervalele orare potrivite, sfatul meu este sa testezi pentru afacerea ta: trimite email-urile in zile si la ore diferite si monitorizeaza rezultatele pentru a descoperi un moment potrivit.

Ideea e ca poate abonatii tai primesc email-uri si le deschid dar sunt prea ocupati pentru a da click. De aceea consulta datele din profilul tau Buyer Persona si gandeste-te care ar fi momentele in care cititorii tai au mai mult timp la dispozitie pentru a-l dedica citirii email-urilor.

De exemplu, daca publicul tau e format din mamici, evident te gandesti ca peste zi sunt extrem de ocupate. Poate cel mai bun timp de trimitere ar fi pe la 7-8 seara. Testeaza.

Un alt truc prin care sa ii atragi sa iti consume continutul este sa le oferi o estimare pentru timpul de care au nevoie. De exemplu, in modulul Academia din platforma Gomag, oferim clientilor timpul estimativ de care au nevoie pentru a viziona video-urile, inainte sa le acceseze.

6. Trimiti doar 1-2 email-uri

In principiu, nu faci email marketing daca trimiti doar 1-2 email-uri pe toata durata relatiei cu proprietarii adreselor de email din baza ta. In eCommerce exista o multime de tipuri de email-uri pe care le poti folosi pentru a intretine relatia cu lead-ul, pentru a-l educa, pentru a-l convinge sa cumpere si sa te ajute sa iti cresti afacerea.

Nu te limita singur ci profita de intreaga forta a email marketing-ului. De exemplu, in platforma eCommerce Gomag, un produs SilkWeb, oferim clientilor o varietate de sabloane de email pe care le pot folosi in atingerea obiectivelor.

Citeste si: 10 Tipuri De Email Pe Care Ar Trebui Sa Le Trimiti Clientilor

Ai regasit in lista de mai sus vreo greseala pe care o faci neintentionat in strategia ta de email marketing? E momentul potrivit sa o indrepti si sa folosesti email-urile la capacitate maxima.

Azi ai descoperit top greseli pe care poate le faci in email-urile tale si care iti scad rata de click, principalul indicator de performanta in strategia ta.

Vrei o strategie de email marketing fara greseli? Vrei mai mult timp pentru a te ocupa de cresterea afacerii tale? Suntem aici sa te ajutam.

Bucura-te de experienta de peste 11 ani a echipei SilkWeb si lasa-ne sa obtinem mai mult decat deschideri de la email-urile tale: click-uri, conversii, vanzari si clienti fideli.

Cosmin Daraban

Comments

comments