Un gand cam ingrijorator, nu-i asa?

Ti-ai facut un site cu WordPress (un magazin, un site de prezentare, un blog), muncesti din greu sa adaugi continut, insa lipsa de control te omoara.

Nu ma refer la CMS, pentru ca WordPress este unul dintre cele mai usoare de folosit, ci la lipsa de control asupra traficului si a vanzarilor.

Uite ce e: ma gandesc ca ti-ai facut site-ul respectiv pentru ca vrei sa aduni o comunitate in jurul lui pe care sa o convingi, ma devreme sau mai tarziu, sa cumpere ceva.

Si poate chiar ai produse sau servicii extraordinare, despre care stii ca ar face o diferenta in viata oamenilor insa site-ul tau pare sa bata pasul pe loc. E frustrant.

Insa te-ai gandit ca poate iti scapa ceva? Poate faci anumite greseli?

Astazi vreau sa iti vorbesc despre cateva greseli mai putin evidente pe care e posibil ca le faci cu WordPress, si chiar daca nu esti o persoana foarte tehnica, iti recomand sa citesti in continuare.

Odata ce stii care sunt aceste greseli, vei intelege de ce sperai degeaba pana acum la vanzari si cum sa iti transformi strategia de azi inainte.

1. Nu ai un blog sau daca ai unul, nu il folosesti la potentialul maxim

Stiu ca ar trebui sa public mai des… insa chiar nu am timp / nu am resurse / nu stiu ce.

Suna cunoscut? Exista o multime de magazine, site-uri de prezentare si bloguri carora le lipseste exact ceea ce conteaza mai mult: continutul relevant si interesant pentru public.

Aici e, deseori, o problema de naivitate. Iti construiesti site-ul cu WordPress, pentru ca e ok si e frumos si… atat. Site-ul tau nu are si un blog pe care postezi contant, l-ai instalat gresit si desi e frumos si ai stat o graaamada de timp sa alegi o tema superba, tu nu comunici nimic cu el.

Da, ai textul de pe site in care iti prezinti produsele si serviciile insa asta nu e suficient.

Un blog in care esti activ cu regularitate este interesant atat pentru oamenii carora vrei sa le vinzi, cat si pentru Google. Poate tu nu esti fanul numarul 1 al articolelor scrise si preferi video-urile sau alt tip de formate (si te inteleg, sincer) insa nu face greseala sa crezi ca toti vizitatorii tai sunt la fel.

Blogul e laboratorul tau in care sa experimentezi cu toate tipurile de continut pe care le poti crea si sa aduci plusul de valoare ce ii motiveaza pana si pe cei mai neincrezatori ca merita sa cumpere.

Mai mult, pe baza continutului din blog iti poti scala intreaga strategie de promovare: ai ce sa postezi pe paginile Social Media, ce sa comunici prin newsletter sau prin reclamele platite.

Asadar, daca ai un site WordPress dar nu ai si un blog, e momentul sa iti faci unul (+ o strategie pentru publicarea articolelor).

fa-ti un blog cu WordPress si foloseste-l activ

Citeste si: 5 Plugin-uri de Securitate Pentru un Blog de Succes

2. Nu te simti confortabil sa le ceri oamenilor sa cumpere

Lasa-ma sa ghicesc.

Tacticile de marketing sau vanzare ti se par enervante, intruzive si frustrante asa ca incerci sa le folosesti cat mai putin spre deloc, preferand sa fii autentic?

Ei bine, te inteleg. Adevarul e ca toti am simtit asta la inceput, mai ales online cand nu ai sansa sa iti dai seama de starea celui cu care “vorbesti”, pentru a-ti adapta oferta sau cuvintele.

Si mai e teama ca oamenii vor incepe sa iti faca reprosuri ca incerci sa le vinzi ceva, in loc sa inteleaga ca esti si tu om si ai nevoi si facturi de platit, nu traiesti cu aer.

Problema e ca daca tu eviti sa le ceri oamenilor sa cumpere sau sa actioneze intr-un anume fel, ei nu o vor face. Si hai sa fim seriosi, daca nu incerci nici nu stii cum vor reactiona la ofertele tale.

Crede-ma, cand tu ii iei cu subtilitati si le dai continut bun gratuit pe banda rulanta in speranta ca te vor rasplati cumparand, concurenta ta n-are nicio problema sa le ceara clar si vizibil sa cumpere.

Indiferent ca ai un magazin, un site de prezentare, un blog, va trebui sa te folosesti de tacticile deja testate si dovedite de marketing si vanzare, sa o dai in bara, sa devii mai bun, sa primesti critici si sa le ceri tare si clar oamenilor sa cumpere.

butonul de cumparaturi gomag folosit in blogul neakasia

De-abia mai tarziu, cand comunitatea ajunge sa te cunoasca si sa iti aprecieze oferta, iti vei gasi formula personala pentru a atrage vanzarile cu mult mai putin efort.

Asadar, ce trebuie sa faci?

Fa-ti o strategia de marketing pentru a-ti promova site-ul, produsele si serviciile, fa SEO, foloseste butonul de cumparaturi Gomag pe blog si pe site si spune-le clar oamenilor, din texte si continut ca vrei sa le vinzi ceva si care sunt motivele pentru care ar trebui sa cumpere.

3. Incerci sa fii altcineva

Care sunt elitele in industria ta? Amazon & eMAG? Seth Godin? Cine stie ce site sau personalitate?

Nu de putine ori, cand dau cuiva vreun sfat (indiferent ca e proprietar de site sau blog) mi se raspunde cu “Dar asta nu e ceea ce face insert name here”.

Si serios daca nu imi vine sa arunc cu ceva dupa ei.

Gandeste-te la treaba asta asa: daca ti-as da tot echipamentul si te-as baga la mijloc intr-un meci profesionist de rugby, cum crezi ca te-ai descurca?

Iti spun eu cum te-ai descurca, te-ar intoarce bestiile alea de pe teren pe dos. Jucatorii profesionisti de rugby s-au pregatit toata viata pentru a se lupta cu alti jucatori profesionisti, care pot face fata fortei cu care imping si alearga.

Fara toata pregatirea de care au avut parte, n-ai nicio sansa, indiferent cat de tare incerci. Ba poate fi chiar mortal pentru tine.

E acelasi lucru cand incerci sa fii ca eMAG, Seth Godin sau orice alt etalon cu experienta si resurse din industria ta. Sunt echivalentele online al unui fundas de 150 de kilograme care alearga un kilometru in mai putin de 4 minute.

Asadar, nu incerca sa copiezi etalonul pe care il admiri, indiferent de cine este acesta. Incepe cu pasi marunti si fa lucrurile in stilul tau. Adauga o portie buna de personalitate pentru site-ul tau WordPress si, in timp, iti vei construi o comunitate care sa te aprecieze pentru asta.

nu copia pe altcineva, fa lucrurile in stilul tau

4. Agonizezi asupra temei tale WordPress

E acelasi lucru ca si cautarea obsesiva pentru numele perfect de domeniu. N-ai cum sa gasesti tema WordPress perfecta si chiar daca o faci, e foarte posibil ca vei ajunge sa o urasti.

Acesta e si una dintre “problemele” pe care le au multi dintre cei care vor sa isi deschida un magazin online cu Gomag.

In loc sa se preocupe cum sa isi vanda produsele si sa fie mai profitabili, petrec saptamani sau luni facandu-si singuri viata un calvar pentru ca nu gasesc cea mai buna tema posibila pentru site-ul lor.

E o nebunie.

Nu tema site-ului iti asigura vanzari de milioane de euro. Nici artificiile inteligente de design de care esti acum atat de mandru. Ci strategia de marketing si vanzare si felul in care demontezi obiectiile potentialilor clienti.

Asa ca termina cu obsesia pentru tema si design. Alege una suficient de buna, care sa respecte bunele practici de usabilitate si concentreaza-ti eforturile pentru a obtine vanzarile pe care ti le doresti.

Ai 15 minute. Hai, alege o tema ok si treci mai departe.

limiteaza numarul plugin-urilor folosite

5. Plugin-urile folosite te incetinesc si te lasa vulnerabil

Probabil ai vazut si tu liste cu “57 de plugin-uri WordPress pe care TREBUIE NEAPARAT sa le folosesti”. Si adevarul e ca la cate plugin-uri exista, e greu sa faci diferenta si sa alegi ceea ce trebuie.

In trecut am scris un articol special pe aceasta tema asa ca te las sa il citesti in continuare Ce Trebuie Sa Stii Despre Folosirea Plugin-urilor WordPress.

Nu iti transforma site-ul intr-un pom de Craciun, instaland tot ce iti vine la mana. Studiaza la ce te ajuta cele mai populare plugin-uri, vezi daca ai sau nu nevoie de ele in conformitate cu obiectivul site-ului si gata.

Aminteste-ti ca prea multe plugin-uri iti incetinesc site-ul si te lasa vulnerabil in fata atacurilor.

6. Codul Google Analytics lipseste din site-ul / blogul tau

Prezenta online iti permite oportunitati pe care offline nu le ai. Poti sa vezi cine si de unde vine, unde stau in site, cat timp, cum se comporta, ce ii face sa plece, ce ii determina sa cumpere, cum interactioneaza cu continutul tau si asa mai departe.

Datele pe care le vezi in Analytics sunt aur curat, la care ai acces gratuit. Asadar, de ce sa nu iti monitorizezi site-ul cu Google Analytics?

In site-ul tau WordPress poti instala codul GA fie manual, fie printr-un plugin – lucru ce scade mult efortul pe care trebuie sa il depui.

Asigura-te ca ai implementat codul in toate paginile site-ului tau, inclusiv in blog, iar daca vinzi online nu uita sa activezi functia Enhanced Ecommerce, pentru date specifice in contul tau.

Citeste si: 7 Greseli Pe Care Bloggerii Trebuie Sa Le Evite

Dupa cum ti-am promis, astazi am vorbit mai putin de partea tehnica legata de greselile pe care poate le faci cu WordPress si mai mult de ceea ce tine de tine, personal.

Una dintre aceste greseli se refera la teama de a folosi marketing-ul si strategiile de vanzare pentru a convinge oamenii sa cumpere din site-ul tau.

Din fericire, am o solutie pentru tine (cel putin una care sa iti dea un imbold, sa incepi cu dreptul). Am creat un curs online intensiv de SEO pentru WordPress + audit preliminar, pe care il gasesti in Academia de eCommerce.

Daca vrei sa te asiguri ca iti optimizezi site-ul WordPress dupa ultimele bune practici, pentru ca Google sa te pozitioneze mai sus in pagina cu rezultate iar oamenii sa iti aprecieze continutul, chiar iti recomand sa ceri acces la curs.

Avantajul e ca lectiile sunt online deci le poti parcurge de oriunde te-ai afla, iar acestea includ informatii de la setarile generale pana la plugin-uri si cele mai importante elemente de optimizat in WordPress.

Sigur te va ajuta sa iti formezi o strategia de SEO mai buna pentru site-ul tau!

Cosmin Daraban

Comments

comments