Ai incercat vreodata marketing automation cu MailChimp? Daca nu, acum e cel mai bun moment, pentru ca cei de la MailChimp au anuntat la inceputul lunii mai 2017 ca dau mana libera la marketing automation pentru toti cei care au cont pe aceasta platforma, mai precis aceasta functie este acum gratuita indiferent de planul ales pentru fiecare cont.
Deci daca vrei sa castigi increderea persoanelor pe care le targetezi si sa vinzi mai mult, marketing automation te ajuta enorm campanile de trimitere email, printr-o abordare mai personala a relatiei tale cu abonatii si clientii.
In platforma Mailchimp, pe langa campanii de trimitere email (newslettere), putem sa folosim marketing automation pentru a automatiza diferite tipuri de email, in functie de ce dorim sa primeasca abonatii sau clientii. Prin crearea de automatisme, economisim timp pretios, pe care il putem apoi folosi pentru alte activitati. Dupa crearea continutului si design-ului fiecarui email, vom crea un workflow pentru fiecare in parte, astfel incat abonatii sau clientii sa primeasca aceste emailuri in functie de triggerele pe care le setam.
Se pot seta triggere in functie de un anume interval de timp sau in functie de comportamentul (actiunile) abonatilor sau clientilor. Sa vedem care sunt unele dintre cele mai utile tipuri de email pe care e e bine sa le automatizam:
1.Welcome – Ureaza bun venit sau multumeste
Emailul de bun venit este cel mai comun tip de email pe care il poate primi o persoana care se aboneaza la newsletter sau care se inscrie printr-un landing page pentru lansarea unui produs sau pentru un concurs. Poti trimite un email de bun venit si celor care cumpara prima data dintr-un magazin online. Este un email cu un continut simplu, e doar un text prin care ii urezi abonatului bun venit sau ii multumesti ca s-a abonat/inscris, sau ca a cumparat pentru prima oara din magazin.
Sa vedem si un caz concret. Pentru prelansarea unui joc sau oricarui alt produs, se creeaza un landing page prin care vizitatorii se pot inscrie la lansare. Imediat dupa ce isi lasa numele si adresa de email, pe aceasta adresa vor primi un email prin care li se ureaza bun venit si li se multumeste pentru inscriere, dupa care au optiunea de a descarca un document PDF cu regulamentul jocului sau cu mai multe detalii despre produs.
Citeste si: Marketing automation pentru incepatori [Infografic]
2.Educational – Educa sau informeaza
Cu ajutorul emailurilor automate de tip educational, poti crea serii de lectii sau emailuri informative prin care sa castigi increderea abonatilor si in acelasi timp ii educi in legatura cu un subiect de care sunt ei interesati.
Ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba, putem exemplifica. Sa zicem ca ai niste produse in magazinul tau online care au functii mai complexe, pe care cumparatorii nu le pot stapani decat dupa ce citesc un ghid. Poti realiza o serie de emailuri tip lectie, prin care sa inveti clienţii cum sa foloseasca produsele, sau poti pur si simplu sa ii educi prezentandu-le informatii din nisa pe care ai ales-o pentru afacerea ta.
3.Recompensa – Ofera un cadou
Prin emailurile de tip recompensa, recompensezi persoana din spatele unei adrese de email pentru o anumita actiune pe care o intreprinde. Recompensa poate fi un cod de reducere, un produs cadou sau oirce vrei sa oferi.
Un foarte bune exemplu este un email prin care i se multumeste unei pesoane ca s-a abonat la newsletter dintr-un pop up care promite un discount la anumite produse pentru abonarea la newsletter. Imediat dupa abonare, se trimite un email pesoanei respective cu un cod de reducere, pe care il poate folosi in magazinul online.
4.Reminder – Reaminteste un anumit lucru
Printr-un email de tip reminder i se reaminteste abonatului sau clientului ca urmeaza sa aiba loc un eveniment, sau orice alt lucru de care doresti sa isi aminteasca. Poate fi si o serie de reminderuri prin care sa i se reaminteasca mai multe lucruri, sau acelasi eveniment de mai multe ori. Iata si un exemplu:
Citeste si: Cum te asiguri ca oamenii chiar iti deschid emailurile
5.Data specifica – Fa o urare
Folosind orice data pe care un abonat o are completata la inscriere, cum este de exemplu data nasterii, se poate trimite un email automat prin care sa i se ureze “La multi ani” sau prin care sa se anunte un eveniment, sa chiar sa i se trimita o promotie cu ocazia zilei respective.
6.Follow up – Vinde mai mult celor care deja au cumparat
Un email de tip follow up poate sa fie un email care se trimite dupa cumpararea unui produs dintr-un magazine online, prin care multumim pentru cumparare si recomandam si alte produse sau le oferim un discount pentru a-I incuraja sa cumpere si mai mult, sau putem sa trimitem un email prin care sa cerem un review celui care a cumpara. Posibilitatile sunt multiple.
7.Cos abandonat – Vinde produsele dintr-un cos abandonat
Se intampla de multe ori ca un vizitator intr-un magazin online sa adauge produse in cos, dar apoi sa abandoneze cosul si sa nu mai cumpere. Cu ajutorul unui automatism, putem seta sa i se trimita unui astfel de vizitator un email, prin care sa i se comunica ca a abandonat cosul si ca poate oricand sa revina asupra lui si sa finalizeze comanda.
8.Retargeting – Reaminteste de produsele vizitate
Cu ajutorul retargetingului prin email, poti suplimenta campanii de trimitere email cu reclame de tip display. Dar, poti sa ii reamintesti celui care a intrat pe pagina unui produs faptul ca a vazut produsul trimitandu-i un email automat, prin care ii reamintesti de produs, plus ca ii poti afisa si alte produse din aceeasi categorie sau alte recomandari de produse.
Citeste si: 8 Fundamente Ale Succesului In Campaniile De Email Marketing
Exista diverse alte tipuri de email pe care le poti automatiza, iar Mailchimp iti ofera template-uri create in mod specific pentru fiecare dintre acestea, astfel incat sa poti organiza adevarate campanii de trimitere email in mod automat. Atunci cand vrei sa ai o relatie cat mai apropiata cu abonatii si clientii tai, castigandu-le astfel increderea, vei beneficia pe termen lung. Pentru servicii de email marketing profesioniste, dar si alte tipuri se servicii de marketing, alege SilkWeb!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019