“A confirma sau a nu confirma, asta este intrebarea”. Citez din cartea pierduta a lui Shakespeare, Dilema Single Opt-In sau Double Opt-In*.

Cand vine vorba de email marketing, stii deja ca lista de email-uri este fundamentul acestei strategii. Cu cat ai mai multi abonati si lead-uri, cu atat ai mai multe sanse sa creezi o relatie de incredere si sa castigi conversiile pe care le tintesti.

Insa, la fel ca si in cazul altor elemente ale strategiilor de marketing, intre marketeri exista o disputa continua. Nimeni nu stie precis ce tactica de opt-in este mai potrivita: single opt-in sau double opt-in.

In articolul de astazi am ales sa analizez subiectul single opt-in versus double opt-in cat mai obiectiv, cu avantaje si dezavantaje reale ale fiecarei tactici. Iti voi arata cum sa decizi care dintre acestea este mai potrivita pentru business-ul tau si, in final, vei descoperi si in ce tabara ma situeaza preferintele mele.

Ce este single opt-in?

Cu un sistem single opt-in, o persoana trebuie sa isi introduca adresa de email in formularul pe care i l-ai afisat si… atat. Apoi, imediat poti incepe sa ii trimiti email-uri de orice tip (desi nu este recomandat sa trimiti o oferta comerciala din prima).

Ce este double opt-in?

In schimb, multe afaceri online sau site-uri prefera sistemul double opt-in. In acest caz, utilizatorul este nevoit sa faca un pas suplimentar, dupa ce iti trimite o data adresa de email. Practic, ii trimiti un email de confirmare continand datele introduse (cum ar fi adresa de email, numele si prenumele) si un link pe care trebuie sa dea click pentru a confirma ca s-a alaturat in mod activ bazei tale cu adrese de email.

Cand primeste mail-ul de confirmare, in general va citi urmatorul text: “Tocmai te-ai inscris pentru a primi newsletterul XYZ. Te rugam sa dai click aici pentru a confirma abonarea”. In momentul in care destinatarul mesajului da click pe link, adresa sa de email este adaugata la lista de email-uri.

Care sunt avantajele si dezavantajele pentru single opt-in?

Avantaje

  • Totul este mai usor pentru utilizator – el sau ea nu va mai trebui sa isi verifice inbox-ul sau sa isi aduca aminte ca trebuie sa confirme abonarea. Astfel, ii oferi utilizatorului satisfactia imediata ca va incepe sa primeasca informatiile dorite fara intarziere.
  • Este cea mai rapida modalitate prin care sa iti construiesti lista – poate unul dintre cele mai mari dezavantaje ale sistemului double opt-in (pe care le vom discuta in amanunt mai jos) este ca o multime de oameni uita sa confirme abonarea, astfel ca rata de conversie este mult mai scazuta. Iar acest lucru este important in special daca platesti pentru a obtine adresele de email (de exemplu, platesti un serviciu de email marketing, o aplicatie sau un serviciu de lead generation). Single opt-in este cea mai rapida cale prin care sa obtii adrese de email rapid si sa iti cresti lista.
  • Mai putine adrese de email pierdute – daca ai depus efort si timp pentru a convinge utilizatorul sa iti ofere adresa de email si acesta uita sa confirme abonarea, ai muncit degeaba. Un sistem single-in iti permite o rata de retentie mai mare a email-urilor si nu ii cere utilizatorului sa faca efort suplimentar. Pana la urma, toti suntem extrem de comozi.
  • Ai nevoie de mai putine resurse – cand folosesti single opt-in, imediat ce utilizatorul ti-a oferit adresa de email este nevoie sa ii trimit doar un email de bun venit, de preferinta personalizat. Ei, cand folosesti double opt-in este nevoie sa aloci timp si sa creezi sabloane personalizate pentru email-ul de confirmare SI email-ul de bun venit. Iar inbox-ul utilizatorului e bombardat cu mesaje.

Dezavantaje

  • Arati mai putin respect pentru spatiul privat al utilizatorului – in ziua de astazi, oamenii sunt mai ingrijorati de ce se intampla cu informatiile lor confidentiale, mai ales in mediul online. Iar un sistem single opt-in este mai putin preocupat de intimitatea si controlul informatiilor private ale utilizatorilor. Este posibil ca unii dintre acestia, obisnuiti cu double opt-in, sa ridice intrebari in momentul in care observa ca mail-ul de confirmare lipseste.
  • Risc ridicat pentru reputatia ta fata de sistemul de emailing folosit – Cand nu folosesti double opt-in, in lista ta pot intra si adrese gresite de email. Aici includ adresele scrise gresit (pana la urma toti suntem oameni si oamenii gresesc) care iti pot afecta reputatia din moment ce incerci sa trimiti constant mesaje spre adrese inexistente. De asemenea, e posibil ca utilizatorul ce iti ofera email-ul sa nu fie proprietarul de drept al adresei respective.

Citeste si: Cum Te Asiguri Ca Oamenii Iti Citesc Email-urile

Care sunt avantajele si dezavantajele pentru double opt-in?

Avantaje

  • Protectie calitativa pentru lista ta – la sfarsitul zilei, nu conteaza neaparat cat de mare este baza ta cu adrese atata timp cat acestea sunt nefunctionale sau mesajele tale nu sunt deschise niciodata. Sistemul double-in iti permite sa identifici din timp adresele de email inexistente sau tentativele rautacioase. Pe langa adresele scrise gresit, eviti si situatia in care competitorii tai iti trimit adrese de email si iti marcheaza mesajele ca spam, intr-o incercare de a-ti afecta reputatia.
  • Oportunitatea de a interactiona cu utilizatorii tai imediat – un sistem double opt-in iti permite sa interactionezi cu abonatii tai imediat, in email-ul de confirmare. Le poti spune mai multe despre afacerea ta, le poti oferi link-uri spre paginile de social sau chiar sa le trimiti o oferta valoroasa, care sa inceapa secventa de mail-uri.

Dezavantaje

  • Un ritm scazut de crestere a listei – unii marketeri afirma ca folosind sistemul double opt-in, intre 20% si 30% dintre utilizatorii care si-au introdus adresa uita sa si confirme. Prin urmare, rezulta o rata destul de mare de email-uri pierdute, care ar fi putut fi adaugate in lista daca foloseau single opt-in.
  • Adrese de email pierdute – utilizatorii uita, poate isi pierd interesul sau mail-ul de confirmare ajunge in folder-ul de spam. Practic, poti pierde un lead important, cu sanse de conversie in momentul in care ii ceri sa faca un efort suplimentar.
  • Dezavantaje pentru utilizatorii mobile – sa zicem ca un utilizator si-a scris adresa de email in campurile formularului tau, folosind un smartphone. Cu un sistem double opt-in ii ceri sa iasa de pe site-ul tau, sa intre in aplicatia de email instalata, sa confirme abonarea si apoi sa revina in site. Iar acestia sunt prea multi pasi pe care trebuie sa ii parcurga. Nu e de mirare ca multi isi pierd interesul sau uita sa confirme abonarea.

avantaje si dezavantaje: single opt-in sau double opt-in

Problema adaugarii unui pas in plus

De fiecare data cand adaugi un pas in plus la orice proces, rata ta de conversie scade. Nu conteaza ca este vorba de cineva care iti ofera adresa de email si devine abonat sau de cineva care plaseaza o comanda.

Fiecare pas in plus prin care ii obligi sa treaca reduce procentul de utilizatori ce finalizeaza procesul. Vrei sa atragi cat mai multi oameni in procesul tau de conversie? Atunci elimina orice obstacol din calea lui. Si optimizeaza pasii ramasi, pentru a fi cat mai simpli, intuitivi si usor de completat.

Luand in calcul doar aceasta perspectiva, un sistem single opt-in este mai potrivit. Insa vine la pachet cu o posibila capcana de spam, pentru afacerea ta, in functie de nisa pe care activezi si alti factori legati de mediul in care iti comercializezi produsele sau serviciile. Asadar, cum afli sistemul potrivit pentru tine?

Citeste si: Desparte Si Cucereste: Segmentarea Listei De Email

Cum afli ce tactica este mai potrivita pentru tine?

single opt-in vs duble opt-in

In primul rand, adreseaza-ti urmatoarele intrebari:

  • Esti nou in piata de eCommerce si vrei sa iti construiesti cat mai repede lista cu adrese de email?
  • Strategia ta de marketing se concentreaza mai mult pe atragerea de noi clienti sau pe fidelizarea celor existenti?
  • Cat de mult efort esti dispus sa investesti in “curatarea” bazei tale de date pentru a evita plangerile de spam si dezabonarile?
  • Colectezi adrese de email din surse diferite? Abonarea la newsletter este principalul motiv pentru care utilizatorul iti ofera adresa de email sau are o alta motivatie (de exemplu, acces la un ghid, inscrierea intr-un concurs, acces la continutul site-ului)?

Pentru a gasi raspunsurile, urmareste avantajele si dezavantajele descrise mai sus pentru fiecare sistem.

Apoi testeaza! Un marketer bun sau un antreprenor de eCommerce interesat cu adevarat sa isi creasca afacerea va testa intotdeauna pentru a gasi cea mai buna varianta.

Daca nu esti sigur, testeaza folosind single opt-in o luna si double opt-in, urmatoarea luna. In tot acest timp, monitorizeaza volumul de abonari, plangerile de spam, numarul de adrese introduse gresit si activitatea generala legata de email marketing (rata de deschidere a email-urilor, rata de click through, rata de conversie etc.).

Apoi, dupa ce termini testarea, compara rezultatele si vezi care sistem iti aduce tie mai multe beneficii. Exact, nu exista o tactica perfecta, care sa functioneze excelent pentru toata lumea.

In ceea ce priveste preferintele mele personale, ma situez in tabara single opt-in, deoarece cred ca este o varianta mult mai avantajoasa, in special pentru afacerile online care vor sa isi creasca rapid baza cu adrese de email.

In general, un sistem double opt-in este potrivit pentru afacerile care se confrunta cu urmatoarele situatii:

  • Activeaza intr-un mediu extrem de competitiv iar competitorii sunt dispusi sa faca orice pentru a le strica reputatia
  • Afacerile care au experimentat probleme in ceea ce priveste trimiterea email-urilor (au observat ca email-urile introduse nu exista sau sunt scrise gresit)

Daca nu te regasesti intr-una dintre situatiile de mai sus, sistemul single opt-in poate fi mai avantajos pentru tine. In loc sa pierzi 20%-30% din rata de conversie, sau chiar mai mult, poti sa folosesti acest sistem cat mai personalizat si eficient, astfel incat sa functioneze la fel ca si double opt-in.

Acorda mare atentie email-ului de bun venit, pe care sa il trimiti imediat ce primesti o adresa de email. Personalizeaza-l, ofera informatii despre brandul tau, link-uri spre paginile de social si informatii de contact si monitorizeaza rata de deschidere si click through a acestor mesaje.

Daca realizezi o secventa de email-uri automata (chiar iti recomand sa o faci) ai posibilitatea sa gestionezi lista de email astfel incat adresele sa fie mentinute sau eliminate din lista, in functie de actiunile pe care le realizeaza destinatarii (Deschid mail-urile? Dau click pe link-urile din mesaje? Convertesc?).

De asemenea, atunci cand utilizatorii iti ofera adresa de email, fa-ti timp sa creezi o pagina de Thank You, prin care sa le multumesti ca au facut aceasta actiune pentru tine. Aceasta pagina ajuta sa formarea unei relatii bazata pe incredere si ii spune utilizatorului ca iti pasa de fiecare persoana ce depune efort in site. Plus, ii spune ca in spatele site-ului exista persoane reale si nu exista riscuri daca alege sa cumpere de la tine.

Citeste si: 10 Tipuri De Email Pe Care Ar Trebui Sa Le Trimiti Clientilor

In articolul de azi ai descoperit care sunt avantajele si dezavantajele sistemelor single opt-in si double opt-in, cum sa identifici cea mai potrivita tactica pentru site-ul tau si de ce consider ca sistemul single opt-in este mai bun, indiferent de tipul site-ului tau.

Daca vrei sa folosesti strategia de email marketing cat mai eficient pentru afacerea ta online si nu ai timpul necesar, afla ca la SilkWeb oferim servicii de email marketing personalizate pentru orice afacere online, precum si servicii de lead generation. Contacteaza-ne si afla cum iti vom creste lista de email, iti vom imbunatati metricile legate de email marketing si iti vom dezvolta afacerea eCommerce pentru a se transforma intr-un brand mai cunoscut si mai credibil decat concurenta ta.

*Nu, Shakespeare nu a scris asta desi ar fi fost de ajutor pentru multi dintre marketerii si antreprenorii eCommerce din ziua de azi.

Vrei sa inveti mai multe despre email marketing? Daca raspunsul tau este DA, vizioneaza aici inregistrarea video de la Academia de eCommerce despre cum sa faci email marketing si afla noile strategii de vanzare prin email.

Cosmin Daraban

Comments

comments