Cred ca fiecare parinte e fascinat de copilul lui. Mai ales cand face lucruri ce nici prin cap nu ti-ar trece.
Si la care noi nu aveam acces cand eram mici.
Baiatul meu mai mare este deja o personalitate si cred ca nu trece o zi fara sa ma uimeasca. Unul dintre lucrurile pe care le face?
Isi cauta singur pe net jocuri, filmulete cu dinozauri (pe care ii cunoaste dupa nume si toate cele), desene si asa mai departe. Cum? Prin cautare vocala.
Dar mai am un exemplu. Nu stiu foarte bine care e toata treaba cu “slime” si trendul asta care a luat copiii pe sus, dar fetita unei prietene a cautat si a invatat singura cum sa faca slime. Tot prin cautare vocala.
Ei nu sunt singurii copii care fac asta. Si daca astazi cautarile vocale in Romania sunt inca reduse, din spate vine o generatie care creste cu smartphone-ul, tableta si alte device-uri, pe care stiu sa le foloseasca, desi nu stiu sa scrie sau sa citeasca.
In acest context, apare o alta intrebare pentru specialistii in SEO. Cum se va transforma intreaga strategie? Ce e de facut pentru a tine pasul cu noua realitate?
Astazi iti voi vorbi despre SEO pentru cautarile vocale, despre ce inseamna aceasta schimbare si ce ai de facut ca proprietar de site pentru a ramane vizibil in Google.
Stai putin, ce sunt cautarile vocale?
Cand il intrebi pe Google “cand e Black Friday in 2018?” Sau cand o intrebi pe Siri cum sa scoti o pata de vin de pe un tricou alb. Atunci faci o cautare vocala, pentru ca iti folosesti vocea, in loc sa scrii.
In general, cautarile vocale se fac prin intermediul unui asistent vocal (Siri, Cortana, Google Home, Alexa etc.) si, ceea ce e foarte impresionant, in 2015 au crescut de la 0 (zero) statistic la 10% din cautarile globale. Mai mult, conform ComScore, pana in 2020, vor ajunge sa reprezinte jumatate din aceste cautari.
De ce fac oamenii cautari vocale?
Studiul Northstar Research ne arata ca oamenii considera ca acest tip de cautare este mai modern, mai cool, mai sigur, extrem de util cand faci multi-tasking (de exemplu, cand conduci sau ai mainile ocupate) si e mai eficient.
Urasc sa repet ce spune toata lumea dar uite ca o s-o fac. Oamenii rostesc pana la 150 de cuvinte pe minut, timp in care ar scrie doar 40 (conform Hubspot). Prin urmare, daca vrei un raspuns rapid, intr-un mod eficient, chiar daca faci altceva intre timp, ti-e mult, mult mai usor sa cauti vocal, in loc sa scrii.
Bun. Avand in vedere toate acestea, apare urmatoarea intrebare.
Va muri SEO odata ce volumul cautarilor vocale creste?
Nu. Si o sa iti explic si de ce.
SEO, la modul real, are scopul de a eficientiza cautarea, de a oferi cel mai bun rezultat la cautarea utilizatorilor. Acesta trebuie sa fie si scopul tau, pentru ca (sa zicem ca s-ar putea) degeaba apari pe prima pozitie daca nu esti relevant pentru ceea ce doreste omul. Pur si simplu ar face bounce.
La fel ca pana acum, tot ce trebuie sa faci este sa te gandesti la nevoile acestui nou tip de utilizator si sa iti modifici putin strategia pentru a raspunde cautarilor lui.
Cum faci SEO pentru cautarile vocale
1. Tinteste pozitia zero folosind featured snippets
Featured snippets sunt box-uri afisate cel mai sus in pagina la anumite tipuri de cautari, si care ofera informatii – bucati de text din continutul unui anumit site – direct in Google. Informatiile respective pot fi preluate din primul rezultat organic.
Sau nu. Google preia ceea ce considera cel mai relevant pentru cautarea utilizatorului, chiar daca site-ul respectiv e pe pozitia 5, de exemplu.
Aceste featured snippets reprezinta pozitia zero in Google si, pe langa avantajul clar ca apari primul in pagina, sunt citite automat de catre asistentii vocali precum Google Assistant sau Google Home.
Acum, nu exista o reteta clara pentru a ajunge in topul cautarilor. S-au facut multe studii si experimente pentru a vedea ce anume il determina pe Google sa preia un anumit rezultat sau altul.
Mai jos iti arat cateva indicatii ce ar putea functiona si de care iti recomand sa tii cont atunci cand creezi continut:
- Raspunde la intrebari – majoritatea cautarilor vocale sunt facute sub forma de intrebare, “cum”, “cine”, “ce”, “unde”, “cand” etc. Gandeste-te ce intrebari ar putea formula oamenii in legatura cu subiectele pe care scrii si creeaza articole de tip lista unde incluzi intrebarea in Headings si raspunsurile imediat in textul de sub ea.
- Creeaza continut interesant – majoritatea featured snippets sunt luate din top 10 rezultate. Asta inseamna ca intreg continutul tau ar trebui sa fie bine optimizat, relevant si interesant pentru utilizator, cu meta tag-uri unice si o structura tare de link-uri interne si backlink-uri.
- Scrie concis – de aceea ti-am si recomandat sa creezi continut tip lista. Evita jargonul si termenii tehnici si tinteste in schimb spre raspunsuri usor de consumat, intr-un limbaj comun si clar.
2. Creste viteza de incarcare a site-ului
Majoritatea cautarilor vocale sunt realizate de pe dispozitive mobile, iar intr-o lume in care Google merge Mobile Indexing First, nu incape vorba sa ignori acest tip de optimizare.
Am scris si inainte despre diferite moduri in care poti asigura o viteza de incarcare buna pentru site-ul tau dar le voi repeta si aici, cat mai succint:
- Verifica site-ul cu Mobile Friendly Test si PageSpeed Insights; urmeaza indicatiile in functie de scorul obtinut
- Comprima si optimizeaza imaginile
- Minimizeaza continutul JavaScript si fisierele CSS
- Redu durata de raspuns a serverului
- Foloseste-te de memoria cache a browser-ului
Mai presus de toate, design-ul responsive e obligatoriu. Fa tot ce poti sa asiguri o experienta buna pentru vizitatorii tai de pe mobil.
Citeste si: Marketing Pentru Clientii SoLoMo
3. Scrie uman si axeaza-te pe cuvinte cheie long tail
Sunt sigur ca imi dai dreptate… noi, oamenii, suntem lenesi. Iar cand vine vorba sa scriem ceva, preferam propozitii sau expresii scurte pentru a economisi timp si energie.
Pe de alta parte, atunci cand vorbesti sau faci o cautare vocala, o faci folosind un limbaj natural, cu propozitii sau fraze lungi.
Gandeste-te: oamenii nu spun cu voce tare “burger Timisoara”, e ridicol. Spun “unde pot sa gasesc un burger bun in Timisoara?”.
Iar asta duce la schimbarea modului in care gandesti un continut. Daca momentan strategia ta de SEO incepe de la cuvintele in jurul carora faci optimizarea, e foarte posibil ca unele texte suna artificial cand sunt citite cu voce tare.
Va trebui sa le actualizezi si sa folosesti un ton conversational, ce duce automat la un engagement mai mare ce te va ajuta sa escaladezi pe cele mai vizibile pozitii in Google.
Vezi tu, in multe feluri, cautarile vocale pot duce la eliberarea de canoane si rigiditate, mai ales pentru business-urile care sunt obsedate de cuvinte cheie (desi, nu ma intelege gresit, si acestea conteaza).
Le forteaza sa renunte la limbajul super profesionist si sa creeze o conversatie cu vizitatorul, sa dovedeasca umanitate si transparenta cu un client potential sau unul pe care ar vrea sa il fidelizeze.
Daca nu esti sigur ce ton sa folosesti, asculta-ti clientii. Exista expresii sau fraze pe care le folosesc in mod repetat pentru a-si descrie problema si solutia pe care o cauta? Cere-le sa completeze un chestionar, vezi cum discuta cu echipa de asistenta, vezi cum comunica pe retelele de socializare.
Si, mai mult, fa tu insuti cautari vocale. Foloseste intrebari aleatorii pentru specificul afacerii tale si vezi cine se afla in fata ta pe Google. Ce fac competitorii diferit?
Ook. Pe langa asta, ce mai poti face?
- Adauga Schema Markup pentru ca Google sa inteleaga foarte usor contextul informatiilor afisate
- Creeaza o pagina cu intrebari si raspunsuri frecvente dar in care sa folosesti limbajul comun in locul formularilor simandicoase
- Foloseste cuvinte cheie long tail pe formula cuvant cheie general (ex. avocat) + termen de cautare specific (ex. pentru obtinerea cetateniei romane) + locatie (daca este cazul; ex. Bucuresti)
- Sau pe formula cuvant cheie general (ex. pantofi stiletto) + unul sau mai multi termeni de cautare specifici (ex. rosii, cu toc mediu, marimea 37)
Lucrurile nu se schimba foarte mult. Tine minte doar ca acum trebuie sa le raspunzi oamenilor ca si cum ai fi in fata lor si ai vorbi cu ei 1 la 1. Scrie la fel cum vorbesti.
4. Cautari vocale + cautari locale = LOVE
Cautarile vocale sunt de 3 ori mai probabile sa fie si locale. Asadar daca ai un business local, ai un avantaj enorm.
De asemenea, daca vinzi la nivel national poti sa optimizezi pentru puncte locale in care activezi, pentru cautari de tipul “in apropiere” sau dupa un anumit oras.
Vezi tu, exista o diferenta intre cele doua tipuri de termeni. In general, oamenii nu adauga numele unui oras cand sunt familiari cu acesta (de obicei folosesc termenul “in apropiere” sau niciun alt termen, datoritata cautarilor semantice). In schimb, cand cauta ceva intr-un oras cu care nu sunt familiari, e o probabilitate uriasa sa ii foloseasca denumirea.
Cum faci local SEO pentru cautarile vocale?
- Creeaza-ti un profil Google My Business cu toate datele tale corect setate
- Asigura-te ca ai citatii corecte oriunde esti prezent (nume, adresa, numar de telefon)
- Aduna recenzii si verifica-le constant
- Foloseste Geo Tags
- Creeaza continut pe un ton conversational in care sa mentionezi elemente de localizare
- Fa-ti un profil de backlink-uri tare, cu ajutorul influencerilor si site-urilor locale
- Scrie pe subiecte de interes local
In alta ordine de idei, Google este astazi suficient de sofisticat incat sa iti identifice locatia si sa returneze rezultate locale pentru produse, servicii si afaceri din apropiere.
Pont! Foloseste-te si de Google Ads cu extensiile de locatie, inclusiv Google Maps Ads.
Citeste si: Despre Local SEO – Sfaturi Practice Pentru Afacerile Locale
Nu e nevoie de schimbari uriase. Si nici SEO nu moare.
SEO pentru cautarile vocale este exact la fel ca inainte: uman, relevant, atragator si conversational. Cuvintele cheie raman la fel de importante iar continutul va trebui sa raspunda unor intrebari.
Tine cont de sfaturile din acest articol si ajusteaza-ti gradual strategia de SEO si continut.
Nu stii precis ce trebuie sa faci sau pur si simplu nu ai timp? Vino la SilkWeb si hai sa cream impreuna o strategie de SEO care sa iti creasca vanzarile si numarul de potentiali clienti.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019