Ai dat startul unui business, ai langa tine echipa care trebuie si incepi sa il promovezi prin servicii de marketing complete. Tot ce stii mai departe este ca ai nevoie de clienti si ca vrei sa vinzi din ziua intai. Cel mai probabil nu esti interesat de agenda clientului care urmeaza sa iti cumpere produsul sau sa iti foloseasca serviciul, vrand doar sa ii vinzi; insa acest tip de gandire duce de cele mai multe ori la esec.
Adevarul este ca nu ai nevoie de orice tip de client, asa ca ideal ar fi sa realizezi, de la bun inceput, un profil al clientului ideal (buyer persona). Acesta este cel care indeplineste cele mai comune caracteristici din aria audientei catre care business-ul tau se adreseaza. Date si statistici despre clientul ideal le preiei din tool-uri precum Google Analytics (date demografice, geografice, comportamentale, in functie device folosit, etc) sau direct din site prin tool-uri care ajuta la optimizarea ratei de conversie (sondaje, heatmap-uri, pop-up-uri de customer feedback).
Citeste si: Cum Creezi Un Profil De Buyer Persona Complet [Infografic]
Stabilirea unui profil al clientului ideal te ajuta mult in marketing si in vanzari. Te ajuta sa iti structurezi continutul, mesajele, descrierile de produs, sa descoperi nevoi si asteptari ale clientilor, iar in cele ce urmeaza o sa afli de ce e important sa il realizezi in primele luni dupa ce ai dat startul afacerii tale.
Asadar, realizam profilul buyer persona de la inceput…
…Pentru a vinde.
Vanzarea se indeplineste atunci cand utilizatorul acceseaza un site cu un scop anume. In functie de ceea ce vinzi, trebuie sa atragi pe site exact oamenii care sunt predispusi sa cumpere. Exista trafic pe care il poti controla si trafic care se inregistreaza in site fara ca tu sa poti interveni.
Asadar, porneste doar campanii bine targetate, afiseaza pop-up-uri doar userilor dintr-o anumita parte a tarii, optimizeaza-ti landing page-urile astfel incat sa captezi doar lead-urile interesate. Nu te folosi de adrese de email de tip bulk doar pentru a umple listele din contul de email marketing. Iar lista de “asa nu” poate continua.
….Pentru a nu investi prost in campanii.
Reclamele PPC (campaniile Facebook Ads si cele din reteaua Google Adwords) trebuie sa aiba o targetare adecvata. Publicul trebuie segmentat astfel incat sa ajungi doar la partea de potentiali clienti interesati. Asta cu atat mai mult cu cat cuvintele cheie potrivite unui business din nisa ta pot avea un cost per click foarte mare, iar daca bugetul iti este limitat, aceste detalii trebuie atent segmentate.
Citeste si: Ai un startup? Nu mai pierde bani pe aceste 5 tactici de marketing
…Pentru a facilita comunicarea.
Dintre tine si client, dintre tine si alte business-uri (B2B) si chiar comunicarea de la client la client. Textele si descrierile pe care urmeaza sa le folosesti in campanii sau in continutul din site vor avea un alt impact daca se adreseaza direct unei tipologii de client. Incearca sa nu redactezi niste texte “din topor”, 100% business, deloc cordiale, texte tip keyword-stuffing, menite doar sa ii faci pe plac lui Google.
…Pentru a-ti cunoaste business-ul mai bine.
Da, faptul ca ai depistat clientul ideal te va ajuta chiar sa descoperi mai multe despre nisa in care te afli. Vei vedea cu ce tip de oameni te vei intalni in calitate de proprietar de afacere, care este abordarea clientilor vizavi de ofertele/preturile tale, modul in care reactioneaza la reduceri si multe alte tipuri de comportamente aferente domeniului din care acestia aleg sa cumpere.
…Pentru a te afla la alt nivel fata de competitie.
Desi majoritatea proprietarilor de afaceri investesc imediat in marketing (asa cum probabil o faci si tu), putini isi aloca timp si resurse pentru tool-uri cu plata lunara sau abonamente de aplicatii care ii ajuta sa depisteze si sa formeze un profil corect al clientului ideal. Tu poti fi cu un pas inaintea lor din acest punct de vedere.
…Pentru ca astfel implici toata echipa.
In cautarea clientului ideal al afacerii tale este chiar indicat sa angrenezi si membri echipei pe care o ai in spate. Oamenii de marketing, cei de la asistenta clienti, departamentul de vanzari – fiecare isi poate aduce un aport si puteti stabili impreuna cine este acest client. Astfel se familiarizeaza si ei mai bine cu conceptul de client. Echipa de marketing va stii sa marketeze mai bine, iar echipa de vanzari, sa vanda omului potrivit.
…Pentru ca este fundamentul unei strategii de marketing.
Informatiile captate te ajuta sa creezi mesaje personalizate, sa gasesti cuvintele cheie relevante. Daca raspunzi pe masura nevoilor clientilor tai, acestia vor avea parte de o experienta mult mai placuta, iti vor deveni fideli si tu iti vei creste rata de conversie.
Planul de actiune SilkWeb este o solutie menita sa te ajute sa vinzi folosind servicii complete de marketing. Investeste in toate canalele, calibreaza inteligent bugetul in PPC, activeaza si niste tool-uri care sa iti automatizeze captarea de feedback din partea clientilor si ai toate sansele sa dezvolti un business de succes.
- Vizite noi vs. vizite recurente in site – pe care ne concentram? - februarie 25, 2019
- Profilul clientului ideal – de ce il creezi la inceput de drum - august 8, 2018
- Strategia de a redistribui continutul din blog - ianuarie 31, 2018