Hm, n-am mai vorbit de mult despre landing page, corect?

In articolele anterioare ai descoperit cat de important este acest element pentru vanzare, lead generation, pentru performanta strategiei tale de reclama PPC dar si multe alte tactici de marketing.

De asemenea, acum stii ca atunci cand creezi un landing page trebuie sa acorzi maxima atentie optimizarii elementelor din pagina – sa ai grija ca titlul sa fie relevant si captivant pentru audienta, sa folosesti testimoniale care demonstreaza propunerea unica de valoare, formularul sa fie scurt si sa nu ceara informatii sensibile iar butonul de call-to-action sa rupa topurile.

Dar poate ai fost atent la toate aceste lucruri si totusi, conversiile in landing page lasa de dorit.

Exista o explicatie buna pentru aceasta situatie. Iar in articolul de astazi vom discuta exact despre cele 2 reguli de aur care iti diferentiaza landing-ul si provoaca vizitatorii sa treaca la actiune.

Iar cele doua reguli se refera strict la importanta vizitatorului in ecuatia conversiei.

Vezi tu, convingerea utilizatorului nu depinde doar de cat de buna este oferta ta sau cat de bine optimizate sunt elementele din pagina.

Da, poate landing-ul tau primeste o multime de click-uri insa daca utilizatorul nu este interesat de ceea ce oferi sau tu nu il targetezi in functie de pozitia lui actuala din palnia de vanzari, omul nu va actiona – indiferent de cat de persuasiva este pagina.

Daca rata ta de conversie sufera, nu sari imediat la concluzia ca trebuie sa faci A/B testing. In schimb, asigura-te ca oferta ta este potrivita pentru stadiul din funnel in care se afla publicul targetat.

Asadar, hai sa vedem cele doua elemente sau reguli de aur in optimizarea unui landing page legate strict de vizitator.

Cum afli daca e nevoie de optimizarea unui landing page?

Daca ai o diferenta enorma intre numarul de vizite pe pagina si numarul de conversii, e clar ca undeva la mijloc exista un element ascuns are lucreaza impotriva ta.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te uiti la rata de bounce – asa afli daca pagina reuseste sa raspunda nevoii utilizatorului sau nu. Daca rata respectiva e ridicata, fie mai ai de lucrat la optimizarea elementelor din pagina, fie exista o nepotrivire intre aceasta si sursele de trafic.

Mergi in Google Analytics la Behavior → Site Content→ Landing Pages si foloseste functionalitatea de comparare pentru a descoperi ce landing page-uri au o performanta ridicata in comparatie cu alte pagini.

performanta-landing-page

Apoi, pentru paginile in care vezi o rata de conversie mai scazuta decat media, iti recomand sa analizezi sursele de trafic – e foarte posibil sa ai o nepotrivire.

1. Enigma nepotrivirii clientului ideal

Prima explicatie pentru aceasta problema tine de avatarul clientului ideal, vizitatorul targetat.

Altfel spus, vizitatorul care a aterizat in pagina nu are nimic in comun cu clientul ideal targetat. Desigur, stii deja ce este Buyer Persona, avatarul sau profilul clientului ideal – instrument despre care am discutat in repetate randuri pe blog – asadar o sa trec direct la subiect.

In functie de statusul curent in care te afli in procesul de creare a avatarului, informatiile tale despre Buyer Persona pot varia de la cateva notite despre nevoile si dorintele clientului targetat si pana la fise complete cu date cantitative si calitative despre fiecare tip de client ideal in parte.

Nu vreau sa repet dar orice landing page pe care il creezi trebuie sa porneasca de la datele pe care le ai despre clientul ideal targetat. Doar in acest fel, vei reusi sa creezi o experienta cu care vizitatorii tai sa se identifice si astfel sa treaca la actiune.

Dar acum imagineaza-ti ca un lead nu se potriveste cu situatia ideala a unui Buyer Persona care aterizeaza in pagina – elementele din pagina nu ii transmit nimic iar oferta este inutila, deci singurul lucru logic de facut este sa iasa fara a converti.

De exemplu, sa zicem ca un utilizator cauta un hotel pentru reuniunea de 10 ani de la terminarea liceului, da click pe o reclama pentru pat & mic dejun dar face bounce in landing page deoarece vede ca hotelul nu dispune de toate camerele de care are nevoie.

Indiferent de cat de buna este oferta ta, indiferent de cat de bine optimizate sunt elementele din pagina, traficul nepotrivit nu va putea fi convins sa converteasca.

Citeste si: Anatomia Unui Landing Page Care Vinde [Infografic]

Cum iti dai seama daca vizitatorii din landing page sunt clientii tai ideali?

Cea mai buna solutie pentru a scadea rata de bounce in aceasta situatie este sa imbunatatesti calitatea traficului si sa cresti rata de conversie.

De-a lungul anilor, la SilkWeb am realizat o multime de audituri pentru performanta strategiei PPC si nu putine au fost conturile in care am observat cum proprietarii pierd bani datorita traficului gresit.

Continutul pe care il creezi pentru reclamele PPC poate fi foarte inselator: daca folosesti anumite teme, sezonalitate sau anumite cuvinte, mesajul tau poate ajunge la persoane care dau click deoarece au inteles total altceva decat ceea ce incerci sa le transmiti tu.

De exemplu, poate ai un magazin de condimente si, de Valentine’s Day creezi o reclama Facebook Ads cu textul “Condimenteaza-ti relatia”. Chiar daca mesajul e creativ si toate cele, nu te mira daca utilizatorii ajunsi in landing au dat click fiind interesati de altfel de moduri in care isi pot condimenta relatia 🙂 .

Sau, alt exemplu, sa zicem ca vrei sa tii un curs platit pentru oamenii interesati sa creeze accesorii handmade si ai creat un ghid in care prezinti beneficiile cursului. Promovezi ghidul pe Display cu textul “Castiga bani cu accesorii handmade” dar problema e ca un procent mare de vizitatori fac bounce.

De ce? Deoarece ei sunt interesati sa afle direct cum se creeaza accesoriile respective sau nu fac parte din categoria de public dispusa sa plateasca pentru a invata.

Ce concluzie tragi de aici?

Ai foarte foarte foarte mare grija la cuvintele pe care le folosesti in textele de reclama, in titluri (se aplica si pentru sursele de trafic organic). Seteaza cuvintele potrivite care sa rezoneze cu nevoile clientului ideal si sa se potriveasca la intentia utilizatorului. Pentru ca degeaba rankezi bine pe un termen gresit – iti va aduce doar o gramada de trafic gresit, care nu converteste.

De asemenea, alege cu mai multa grija canalele pe care iti promovezi landing page-ul. De exemplu, daca iti prezinti materialele sau serviciile de constructie, nu prea ai ce cauta pe Pinterest, acolo unde 90% din audienta este feminina.

Pe langa lucrurile pe care le-am discutat despre ajustarea mesajului in reclamele PPC, promoveaza-ti intensiv landing page-urile la finalul articolelor relevante din blogul de companie dar si pe email, catre segmentul de lead-uri care si-a manifestat interesul fata de oferta promovata in landing.

2. Enigma nepotrivirii mesajului

Cea de-a doua situatie este cauzata de perceptia gresita in etapa pre-click. Practic, ai facut o greseala si mesajul din reclama nu se potriveste cu continutul din landing page, prin urmare vizitatorul isi pierde increderea, nu vede relevanta si pleaca fara a converti.

Iata si un exemplu negativ aparut la o cautare random pentru acest articol.

Imagineaza-ti ca vrei sa adopti o pisica asadar faci o cautare rapida pe Google. Acesta e primul ad pe care il vezi:

exemplu-cautare-adwords

Problema e ca la click ajungi in pagina de mai jos, ceea ce e mai gresit chiar si decat nepotrivirea intre cuvintele cheie (si crede-ma, nici eu nu ma asteptam la un astfel de rezultat):

eroare-landing-page

Daca tot investesti bani in AdWords, macar asigura-te ca oamenii aterizeaza intr-o pagina complet functionala, actualizata si optimizata. Exemplul de mai sus este un foarte mare ASA NU.

La polul opus, am ales o reclama de la GPeC pentru inscrierea in Competitia Magazinelor Online.

competitia-gpec

Dupa ce dai click pe reclama, ajungi intr-un landing page in care se regasesc atat indicatorii vizuali folositi in reclama cat si cuvintele cheie + plus acelasi tip de call-to-action “Inscrie-te”.

lp-gpec

Ce trebuie sa retii de aici? Atat reclama cat si landing page-ul trebuie sa contina un mesaj uniform iar pagina trebuie sa ofere utilizatorului exact ceea ce i-a fost promis in ad.

Care e solutia potrivita pentru uniformizarea mesajului?

Creeaza grupuri de reclame pentru 5-20 de cuvinte cheie asemanantoare (daca este cazul) iar daca poti sa rankezi pe mai putine cuvinte cheie, creeaza grupuri separate pentru fiecare cuvant cheie.

Acest lucru iti va permite sa creezi mesaje puternice si, foarte important, relevante pentru intentia utilizatorului in raport cu intentia cuvintelor cheie. Vezi tu, intentia poate fi diferita: navigationala – omul vrea sa navigheze spre o pagina anume, informationala – omul cauta o informatie, tranzactionala – omul vrea sa cumpere ceva sau sa faca o anumita activitate online.

Pentru mesaje perfect uniforme in reclame si landing page-uri, grupeaza cuvintele cheie si creeaza landing page-uri corespondente la un anumit tip de intentie.

De asemenea, nu uita sa testezi: chiar daca tii cont de aceste doua reguli de aur, raspunsurile corecte ti le dau doar reactiile la cald ale vizitatorilor.

Citeste si: Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Un Landing Page

Practic, cele doua reguli de aur in optimizarea unui landing page sunt simple: sa ajustezi mesajul din landing si reclama/mail la nevoile si interesul clientului ideal si sa uniformizezi mesajul transmis, pentru a fi acelasi si in landing si in etapa pre-click.

Daca la acestea mai adaugi si testarea, este imposibil ca landing page-ul tau sa nu creasca in conversii si sa scada rata de bounce.

Pare complicat? Crede-ma, e mai putin complicat decat sa investesti bani degeaba intr-o strategie ce porneste de la premisa gresita.

Desigur, daca pare prea complicat, echipa noastra iti sta la dispozitie. Alege Planul de Actiune SilkWeb si permite-ne sa iti cream o prezenta online puternica si captivanta pentru public. Rezultatele muncii noastre nu se vor lasa asteptate, dupa cum poti citi si in interviul cu Florin Neag, CEO BeWater si unul dintre clientii cu care ne mandrim.

Te-am facut curios? Vezi planul de actiune si hai sa discutam despre afacerea ta!

Citeste si:

Cosmin Daraban

Comments

comments