Pentru ca multi din SEO inteleg ca analiza concurentei se face doar pentru a vedea motivele unei bune pozitionari a unui site pentru anumite cuvinte cheie in Google, azi am sa-ti prezint cateva aspecte utile din punct de vedere business.

Articolul de azi cuprinde informatii despre cum poti sa afli tipul de produse promovate de concurenta, sezonabilitatea produselor, poti identifica strategia lor de promovare, cand incep sa promoveze anumite produse etc.

Da prietene, totul incepe de la profilul de link-uri, aplicatiile folosite si interpretarea datelor. Dincolo de buna pozitionarea a unui grup de cuvinte cheie in topul rezultatelor din Google, SEO inseamna vanzari de produse si servicii.

Analizand strategia de promovare a unor magazine mari dintr-o anumita nisa, poti afla de la sursa ce merge bine si in ce perioada. Pattern-uri exista ;), iar daca combini asta si cu activitatea unui brand pe Facebook si pe alte retele sociale poti obtine informatii destul de exacte.

Cuvintele cheie si paginile de categorie/produse

In mod normal pentru cuvintele cheie importante ale unui site sau magazin online, apare indexata in Google cea mai relevanta pagina pentru cuvintele respective (de regula pagina de categorie) sau cea mai promovata pagina din site pentru acele cuvinte.

Cuvintele cheie au un rol extrem de importat in tot procesul de promovare din punct de vedere SEO. Fie ca le utilizam in site-uri, in optimizarea de continut, in promovare, pentru backlink-uri, chiar si in social media, trebuie utilizate in cel mai inteligent mod posibil pentru a evita penalizarile de la Google.

keywords

Orice site foloseste si cuvintele cheie (money keyword) in strategia de promovare. Deci o alta cale prin care poti identifica rapid ce anume promoveaza concurenta. Cand ai identificat 10-20 de magazine care folosesc aceleasi cuvinte, sunt sanse mari ca pentru ei, cuvintele respective sa genereze vanzari (nu si pentru tine daca esti la inceput), dar asta e o discutie pe care am sa o abordez intr-un viitor articol aici.

Cand stii ca inca factorul principal care sta la baza pozitionarii in Google este backlink-ul, clar stii ca magazinele isi promoveaza paginile importante din site, iar tu poti afla care sunt acestea pentru fiecare :).

top pagini promovate

In imaginea de mai sus vezi in mod normal top pagini promovate, practic vezi top categorie de produse promovate. De aici vezi ce tip de produse promoveaza mai mult magazinul respectiv.

Mai departe poti analiza strategia de promovare la nivel de pagina de unde afli in ce perioade ale anului incepe promovarea pentru produsele respective, ce cuvinte cheie foloseste, pe ce site-uri se promoveaza etc.

Acum incearca sa corelezi profilul de cuvinte cheie folosite cu top pagini promovate, sigur gasesti legatura intre ele :).

Mai sus am spus ca sigur analizand concurentii seriosi, ai sa observi anumite pattern-uri, dovada o ai in imaginea urmatoare, unde am analizat strategia de promovarea a 4 magazine in ultimii 2 ani – 2011-2013.

links pattern

Acum poti compara aceste informatii cu rezultatele date de Google Trends pentru anumite cuvinte cheie. Am scris putin despre asta intr-un articol anterior : SEO Tools si interpretarea datelor.

Informatii Mai Exacte Din Social Media

Toata ziua auzi de social media in sus si in jos, toti promoveaza, toti sunt acolo, dar prea putini o fac cu cap pe baza unor informatii analizate si puse la punct, care in mod normal trebuie sa faca parte din intreaga strategie de comunicare.

Postarile pe Facebook pot fi tratate cu mai multa seriozitate, pentru ca analizand funnel-ul de vanzari, aceasta retea sociala sta atat la baza intrarii unui client in acesta (declansaza nevoia/dorinta fata de un anumit produs), cat si la baza finalizarii unei comenzi. Intr-un alt articol am tratat mai in detaliu acest aspect de multi channel funnel – afla traseul unui vizitator pana la stadiul de client.

Pentru a vedea ca si aici exista anumite pattern-uri in strategia de postare in anumite nise, am adaugat o alta imagine :).

pattern postari facebookTi-am mai spus, SEO asta se face de catre oameni pentru oameni, nu pentru Google si alte motoare de cautare.  In tot ce faci e bine sa analizezi competitorii din mai multe puncte de vedere, nu doar a anumitor performante si cand faci asta, e important sa vezi si istoricul unui site, pentru a vedea in cat timp a ajuns la acele rezultate de top.

Aplicatiile folosite in procesul de monitorizare au un maxim de eficienta atunci cand stii/ poti interpreta toate datele, nu doar cele care iti convin tine sau datele mari care dau bine in fata sefului sau a clientului.

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Citeste despre :

Cosmin Daraban

Comments

comments