Cu ajutorul unui heatmap poti identifica zonele cele mai accesate ale unei pagini web, elementele care distrag atentia vizitatorilor tai, zonele unde acestia dau click, cum si cat navigheaza in site (scroll). Aceste informatii sunt redate printr-o reprezentare grafica, simplu de analizat.
Daca din contul de Google Analytics putem gasi extrem de multe informatii care ne pot ajuta in deciziile de marketing ale proiectelor, aceste heatmap-uri vin ca si o completare.
Pentru ca inca sunt multi cei care vad design-ul unui site ca si o placere sau dorinta personala, eliminand din start clientul din centrul actiunii si intreg „drumul” acestuia de la vizita la conversie, acum problemele pot fi gasite mai rapid si rezolvate mai usor.
Citeste despre : Traseul unui vizitator pana la stadiul de client
Vrei sa afli daca cerintele tale legate de design sunt cele mai bune, vrei sa vezi daca anumite modificari te pot ajuta sa vinzi mai mult ? Bannerele tale atrag atentia destul de mult, primesc clici ? Butoanele de call to action (adauga in cos, finalizeaza comanda, aboneaza-te) sunt accesate ?
Daca raspunsurile tale la aceste intrebari sunt favorabile atunci este ok, daca tu crezi ca aceste rezultate pot fi imbunatatie e si mai ok, iar daca vrei sa faci analize si chiar sa imbunatatesti ceea ce deja ai atunci este perfect.
Prietenul la nevoie se cunoaste ! Dar nu si atunci cand este vorba de afacerea ta, ba mai mult, cand iti faci un site. Pentru simplu fapt ca nu este in masura sa-si dea cu parerea la informatii legate de usability, la comportamentele utilizatorilor, elemente de distractie si cel mai important, pentru ca nu prietenii tai sunt aceia care platesc pentru produsele / serviciile tale.
Sunt multe feedback-uri legate de anumite modificari ce tin de web design-ul unui proiect de la persoane total neavizate, care …doar isi dau cu parerea (mie mi-ar placea asa, am vazut la un site asa… etc)
Ce Informatii Ne Ofera Un Heatmap ?
Ce zona din pagina ta este mai vizualizata. Spre exemplu in cazul unui magazin online la pagina de prezentare produs se poate analiza daca lumea citeste descrierile, cat % din acestea sunt citite etc.
Listarea sau pagina de categorie poate fi o alta zona importanta de analizat din acest punct de vedere.
De aici concluzia ar fi sa acorzi atentie la afisarea produselor din top-ul listarii. Sau vezi cum „jonglezi” cu acestea in functie de comportamentul vizitatorilor, daca le poti schimba afisarea in functie de ce au vizitat sau daca aici vin vizitatori noi sau reveniti.
Unde Se Da Click la Mine In Site ?
Analizand fenomenul ecommerce, national si international vedem ca lucrurile se schimba, si toate acestea datorita utilizatorilor sau mai precis, datorita concluziilor trase dupa analize de date si interpretari.
Ai vazut in multe cazuri ca prima pagina a unui magazin are afisate oferte si produse..ei bine sunt cazuri in care acest lucru a disparut in totalitate, sau cazuri in care urmeaza sa dispara.
In urmatorul exemplu, poti sa vezi cum cei care ajung in prima pagina a acestui magazin online, acceseaza doar partea de cautare:
Ok, acum ai gasit o informatie extrem de importanta. In continuare poti analiza performanta motorului tau de cautare din site si sa vezi ce rezultate gasesc utilizatorii, daca sunt potrivite, daca aceste cautari se finalizeaza cu o achizitie, daca ies din site etc.
Daca procesul de comanda iti functioneaza OK, fara probleme si crezi ca nu ai elemente care sa distraga atentia celor care vor sa finalizeze o comanda, atunci de ce nu esti multumit de rata de conversie ?
Sfatul meu este sa faci o analiza mai detaliata si la rece pentru fiecare punct / functionalitate din site, vezi ce poti imbunatati si efectul sigur se transforma in vanzari respectiv bani mai multi in buzunarul tau.
Un alt aspect interesant de analizat este comportamentul in functie de sursele de trafic.
Vezi in continuare anumite elemente disturbatoare identificate in fluxul de comanda a unui magazin online:
Doar atat ? Da, inca o dovada a faptului ca utilizatorii ar face orice inafara de a-ti baga bani in buzunar. Faptul ca in acest pas intermediar spre pagina de finalizare comanda acestia aleg sa se aboneze la noutati sau sa caute alte produse in site, au scazut vanzarile acestui magazin.
Eliminand optiunile (elementele disturbatoare) poti creste vanzarile. Ideea generala fiind vorba veche… detaliile fac diferenta. 🙂
Citeste despre optimizarea procesului de finalizare comanda
Cine Mai Foloseste Heatmaps ?
Toate companiile mari si mici care isi doresc o imbunatatire a rezultatelor, care vor sa cunoasca mai bine fenomenul din zona lor de activitate etc.
In exemplu urmator poti sa vezi unde da lumea click pe rezultatele din Google:
Ok, aici testele au fost facute pe mai multe tipuri de rezultate, unde se afisaza reclamele AdWords, rezultate din YouTube, rezultate locale din Google Maps etc. Vezi intr-un post din moz.com mai multe exemple.
Azi tehnologia te ajuta sa ajungi unde vrei sau sa afli aproape tot ce te intereseaza, totul depinde de interesul tau, de vointa si putin buget in unele cazuri.
Noi, majoritatea heatmap-urilor le facem pentru clientii nostri cu aplicatiile Crazyegg si Hotjar.
Ai un site responsive design si mult trafic de pe mobil ? Acum poti analiza daca lucrurile sunt asa cum ai vrea sau cum trebuie. Daca vrei ca in viitorul apropiat sa-ti faci o versiune de mobile pentru site, aceste analize te pot ajuta extrem de mult. Practic poti avea un punct de plecare.
Ai citit asta : Comertul pe telefoanele mobile este in crestere ?
O alta varianta mai avansata pentru astfel de analize de comportamente al utilizatorilor la tine in site, sunt inregistrarile video cu sesiunile de vizite. Dar acesta va fi subiectul unui nou articol.
Tu ce elemente ai vrea sa iti imbunatatesti la site ? Ce tehnologie ai utilizat pana acum ?
Citeste si urmatoarele 3 articole interesante:
- Analizeaza si imbunatateste experienta vizitatorilor in site
- Vezi legatura dintre web design si afacerea ta
- Web design si re design
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
Confirmări/Notificări