Azi, 21 aprilie, Google activeaza noul algoritm de afisare a rezultatelor din motorul de cautare, afisate pe dispozitivele mobile. Practic putem vorbi de o penalizare pentru site-urile care nu au o versiune de mobile, sau nu au responsive design. Acest lucru a fost anuntat oficial pe 26 februarie 2015, pe blogul companiei.
In mod normal, este o actiune care are utilizatorul in centrul atentiei. Pentru ca traficul de pe mobile creste, odata cu acesta creste si numarul de cumparaturi online si este clar ca se doreste o experienta cat mai placuta pentru cei care acceseaza site-urile prin intermediul telefoanelor mobile sau altor dispozitive cu ecrane mai mici.
Grafica multa, incarcata si animatiile flash, sunt acum de domeniul trecutului, acestea fiind acum unele dintre principalele „surse” care ingreuneaza un site cand acesta este accesat de pe mobile. E timpul ca fiecare site sa fie alineat la noile standarde, in caz contrar pierderile financiare vor fi mult mai vizibile.
De ce sa fie penalizat de Google site-ul meu daca nu are versiune de mobile ?
„Pentru ca merita”, spune Google. Pentru ca si tu, cu siguranta te-ai enerva la maxim, sau probabil te-ai enervat de mai multe ori daca ai navigat de pe mobile, pe site-uri in care trebuie sa folosesti ambele maini sau doua degete pentru nagivare, pentru zoom, pentru bara laterala de scroll etc.
De regula, site-urile cu o versiune non mobile sunt mai vechi, fiind dezvoltate cu mai multi ani in urma, dar pot fi facute si asa… dupa ureche, doar de dragul de a fi online. Ei bine, acum e un alt moment important in care multi o sa vada ca online-ul nu e o joaca, e un mediu in care trebuie sa joci in liga 1, daca vrei sa beneficiezi de avantajele oferite, in caz contrar nu mai are rost.
Acum, se vede mai clar cum SEO are o legatura directa cu design-ul unui site. Daca esti atent la noul algoritm, poti observa acest lucru; sunt penalizate site-urile a caror link-uri, sectiuni, categorii, pagini etc. sunt accesate mai dificil de pe mobile si asta are web design-ul in prim plan.
Chiar daca pana azi ai fost afisat in primele rezultate pentru cuvintele de interes pentru tine, in perioada imediat urmatoare cu siguranta ai sa pierzi acele pozitii daca nu ai o versiune de mobile. Si acest lucru nu se datoreaza ineficientei agentiei de SEO.
Cum azi exista tehnologia necesara pentru ca utilizatorii sa nu simta aceste mici frustrari si incoveniente in navigare, iar destul de multe site-uri deja o folosesc era si normal ca la un moment dat cei interesati de utilizatorii lor sa fie apreciati intr-un fel sau altul.
Daca am un site cu versiune de mobile o sa fiu in topul rezultatelor pe Google ?
O astfel de versiune, iti poate asigura un avantaj competitiv pentru o perioada de timp. Practic versiunea de mobile a unui site, este un nou factor de pozitionare a rezultatelor in motorul de cautare. Cat timp poti avea acest avantaj in fata concurentilor ? Pana cand majoritatea dintre acestia, sau cei mai importanti vor adopta si ei o versiune de mobile. O combinatie de design, usability, continut si un profil cat mai natural de back link-uri iti pot asigura pozitiile de top in Google atat pe pc, cat si pe mobile.
Sfatul meu este sa adopti aceste noi schimbari, oarecum impuse acum de Google, doar de dragul clientilor tai, nu de dragul unui algoritm :).
Analizand piata si cererile de oferta primite in ultima perioada (de cand s-a dat zvonul oficial) am observat un interes tot mai ridicat spre re design, responsive design sau versiune de mobile pentru un site. Este inca o dovada a faptului ca Google este mai autoritar si ofera mai multa incredere oamenilor, decat o agentie, un consultant, un eveniment. (pacat)
Merita sa investim in varianta de mobile a unui site ?
Pentru ca anul trecut ti-am arata cum creste comertul online pe telefoanele mobile, raspunsul este DA. Practic, aceste este motivul principal pentru care trebuie sa mergi in aceasta directie. Analizand in continuare procesul, stim ca o mare parte din trafic vine din Google organic (SEO), deci avem si motivul numarul 2.
Pot spune ca noul standard de constructie al unui site site este MOLOSO (mobile, local si social)
Analizand aceasta imagine, se vede clar o crestere a traficului organic de pe dispozitivele mobile si in ultima luna.
Cum stiu daca am un site pregatit pentru mobile ?
Simplu, incearca mobile friendly test, oferit de Google : https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/
Vorbim iar de un nou pas pe care il face Google impotriva „smecheriilor” de a fi afisat rapid, fara prea mult efort in topul rezultatelor.
Daca si pentru Google, centru de orientare si principalul motiv al tuturor schimbarilor este utilizatorul (clientul lui), la fel trebuie sa stea lucrurile si in cazul propriilor site-uri / magazine online. Analizand informatiile obtinute din Google Analytics, Google Webmaster Tools si alte aplicatii, putem trage concluzii importante legate de viitoarele imbunatatiri care pot fi aduse oricarui proiect. Aceste date trebuie sa fie centrul tau de baza pentru deciziile importante, pe locul 2 liderul de piata, concurenta, seful, echipa, prietenii etc.
Sfatul meu si cel venit din partea lui Google: Go Mobile !!!
Avantajeaza iar Google site-urile marilor branduri ?
Marii jucatori din online, inteleg si aplica mai rapid noile schimbari, analizeaza si se adapteaza mai rapid la comportamentele clientilor, acesta este motivul pentru care anumite voci spun altceva. Inca sunt multe site-uri ale marilor branduri si lanturi de magazine care mai au de munca pentru aceste implementari.
Chiar daca acest nou update va afecta zeci de mii de site-uri, cu siguranta multe site-uri ale firmelor mai mici, companii locale sau nationale pot castiga in urma acestei miscari. Sunt multe startup-uri care au inteles acest lucru chiar de la proiectarea noului site (repet, tehnologia este cunoscuta din urma cu mai multi ani) si practic sunt pregatite de ce urmeaza.
La evenimentul organizat cu noi in iarna, anul trecut, am prezentat un studiu de caz despre promovarea pe mobile a unui client cu doua magazine fizice locale. Da, este clientul care la fiecare intalnire analizeaza totul doar de pe mobil (nu tableta sau laptop), si da, este din Baia Mare.
Dupa cum se vede, acest nou update al algoritmului Google avantajeaza pe toti cei implicati in business, cei interesati de comportamentul si obiceiurile clientilor indiferent de marimea afacerii.
Tu cat de pregatit esti pentru aceste schimbari ? Ce modificari ai facut sau vrei sa faci in acest sens ?
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
Salut Cosmin! Tind sa cred ca brandurile mari (in special cele din segmentul de e-commerce) vor fi afectate intr-o proportie mai mare datorita complexitatii site-urilor respective si a efortului necesar pentru a optimiza toate paginile „Pentru mobil”.
Webmaster Tools e foarte util in acest caz, neavand nevoie sa stam cu Mobile Test tool-ul pentru fiecare pagina. Putem verifica orice probleme in Trafic de cautare -> Utilizare mobila (Search Traffic -> Mobile Usability).
In ultimul articol am inclus chiar un checklist pentru cei care si-au implementat varianta pentru mobil pentru a verifica ca totul este optimizat corect – inclusiv monitorizarea erorilor prin varianta de mai sus.
Acum, sa vedem rezultatele update-ului in zilele care urmeaza 🙂
Mihai, eu cred ca ideea e aceeasi pentru toti, fie mare fie mic. Dupa ce ai trecut pe o versiune de mobile, ok optimizata pentru utilizatori, poti „forta” putin reindexarea din Google, dupa care astepti modificarile si analizezi cele intamplate.
Oricum, pe Romania impactul va fi mai putin vizibil in perioada imediat urmatoare.