Prin ce difera local SEO de national SEO? Acronimul SEO, in sens larg, devine tot mai cunoscut si in tara noastra – Search Enghine Optimization este un termen familiar celor ce deja sunt prezenti in online si doresc sa isi mareasca numarul de vizitatori in site (indiferent de locatia din care provin).
Cand vorbim insa de local SEO, ne referim la afacerile care doresc sa isi sporeasca traficul pe plan local – altfel spus, dintr-un anumit oras sau o anumita regiune. Daca ai o adresa fizica, intr-un oras, si te astepti ca oamenii sa vina la tine, sa te gaseasca, ori iti doresti ca la o anumita cautare, efectuata de pe dispozitive conectate la internet, in acel oras, site-ul tau sa apara printre primele rezultate, articolul acesta ti se adreseaza.
De asemenea, daca stii ca anumite cautari vor include numele orasului in care afacerea ta este amplasata, trebuie sa te familiarizezi cu acest proces de optimizare. Iar pentru ca nu totul se rezuma la teorie, sa dam un exemplu: daca ai un birou notarial in Brasov, este recomandat sa apari in cautarile locale din Google pentru expresii ca „notar Brasov”; in egala masura, daca cineva cauta pur si simplu „notar” (fara a mai preciza denumirea acestui oras), de pe un calculator, o tableta sau un telefon mobil, de pe suprafata orasului sau a imprejurimilor, trebuie ca implicit si tu sa apari printre primele rezultate.
Nimic nu se intampla insa de la sine sau datorita norocului. Iar pentru a avea succes in aceasta competitie, ai nevoie sa urmezi o serie de pasi – vom prezenta in randurile urmatoare ale materialului de astazi cateva astfel de sfaturi.
-
Incotro sa te indrepti?
Exista mai multe directii sau platforme in care urmatoarele operatiuni vor fi efectuate: este recomandat sa incepi cu modificarile ce au loc in mod direct asupra site-ului tau; sa continui cu pagina locala de Google My Business (cunoscuta in tara noastra ca si Google Compania Mea); sa investesti in citatii, listari, mentiuni; sa pui pret pe review-uri.
Facand corect lucrurile de mai sus, folosind tool-urile si platformele pe care Google le dezvolta constant pentru proprietarii de afaceri locale, vei reusi sa fii prezent atat in cautari organice, cat si in Google Maps sau in reteaua sociala Google+ (indiferent de dispozitivele conectate la internet, folosite de utilizatori).
In final, oamenii te vor putea contacta si gasi mai usor, vor interactiona mai simplu cu afacerea ta si vor putea sa isi exprime prin recenzii si evaluari experientele avute alaturi de firma sau organizatia ta. Nu in ultimul rand, vor putea sa retransmita in online mai facil postarile tale de pe web.
-
Optimizari la nivelul siteului

Acestea trebuie sa aiba loc in special asupra paginilor de landing, ale listarilor din Google Plus – daca afacerea ta are mai multe locatii, e bine ca fiecare sa aiba o listare si un landing page distinct (daca e vorba de o singura locatie, atunci vorbim de home page). Insa urmatoarele elemente trebuie sa fie optimizate local si pe paginile de produse si/sau servicii. Le vom enumera pe scurt:
– prezenta numelui orasului (pentru care doresti sa rankezi) in title tag, in h1, in url-uri, in continut, in alt-urile imaginilor, in meta descrieri
– include codul de Google Map in site, insa fa-l astfel incat sa includa harta care arata spre localizarea ta din Google Plus Local.
– folosirea cuvintelor cheie (produs sau serviciu) alaturi de numele afacerii/brand, in paginile de titlu
Crearea paginii de Google Plus, conectarea ei la site si verificarea locatiei (prin trimiterea cartii postale de catre Google) sunt alti pasi peste care nu trebuie sarit.
Citeste Cum Utilizam Google+ Pages in eCommerce
Daca inca afacerea ta nu este listata pe harta Google, iar procesul ti se pare prea tehnic, noi te putem ajuta in acest sens, mai exact iti punem afacerea pe harta Google in mod gratuit.
-
Citatii
Cunoscute si ca informatii NAP (name/address/phone), acestea se insereaza in site, dar se preiau si pe alte domenii (in zona de nisa in care activezi sau in site-uri regionale, corespunzatoare locatiei actuale). Este foarte important ca ele sa fie postate in mod corect, fara greseli de tipografie sau aspecte lipsa/eronat introduse.
De exemplu, numele afacerii in sine trebuie sa fie complet si corect (atat din punct de vedere gramatical cat si al brandului) – atentie insa si la adresa sau cifrele numarului de telefon, cat si la url-ul site-ului! Se recomanda, de asemenea, si inserarea codului postal, a unui numar de telefon care sa aiba prefixul respectivei locatii si o adresa fizica (nu una din alta localitate sau un birou virtual).
Daca toate elementele de mai sus sunt introduse in mod corect, se elimina atat confuzia de la nivelul utilizatorului, cat si discrepantele tehnice ce ingreuneaza abilitatea Google de a avea incredere in datele adunate din online, in incercarea de a identifica sau ranka o anumita afacere. E important ca in cazul unei schimbari de sediu/numar de telefon, toate citatiile sa fie corectate, de pe toate platformele in care au fost inserate initial.
-
Listari
Pentru a continua acest proces de imbunatatire a vizibilitatii si autoritatii afacerii detinute, trebuie sa cauti surse in care sa adaugi aceste citatii. Listarea acestora, in forma in care sunt initial create, este extrem de importanta; cantitatea si calitatea site-urilor in care sunt adaugate, de asemenea. Un bun inceput il reprezinta – conturile paginii pe retele sociale, Bing Maps, Yahoo! Local, Google+ Local, etc. E important sa postezi aceste citatii in site-uri ce promoveaza industria de care apartii, dar si pentru a ajuta potentialii tai clienti sa gaseasca aceste informatii legate de afacerea ta, pe alte site-uri, in egala masura.
-
Reviews
Ne referim aici in principal la numarul de recenzii cu text (nu doar stele) publicate pe pagina de Google+ Local. Cresterea acestora trebuie sa fie naturala, incercand totusi sa dobandesti mai multe review-uri decat au concurentii tai directi. Aceste evaluari trebuie sa vina direct de la clienti, fiind trepte in cladirea reputatiei online a business-ului tau. Un rol important il au si recenziile publicate pe alte site-uri (precum tripadvisor.com, turistinfo.ro, etc).
Tinand cont de toate punctele de mai sus, poti sa iti schitezi o strategie cat mai clara de optimizare locala. Este un inceput bun, ce abordeaza atat aspecte legate de imbunatatirea site-ului tau pentru Google, cat si anumite elemente de utilizare/conectare cu alte platforme de promovare. Pentru a ajunge mai usor la potentialii clienti ce cauta serviciile sau produsele tale, in orasul in care ai sediu, de pe orice device conectat la internet, e important sa nu neglijezi niciunul din punctele de mai sus – informatia adaugata trebuie sa fie corecta, credibila, de incredere, sa iti creezi un profil profesional, care sa atraga clientii atat prin texte, call to action, oferte, dar si prin imagini, video-uri si prin usurinta de a te contacta.
Pentru ca partea de SEO este tot mai dinamica, intreg procesul fiind tot mai complex din punct de vedere tehnic, cu rezultate schimbate si diferite de la o locatie la alta, azi strategiile se fac intr-un mod total diferit fata de anii trecuti.
Vrei sa afli cum este optimizata pagina ta web ? Cere un audit SEO !
Utilizand aplicatia Georanker, am facut o analiza la nivel de 5 orase pentru cautarea „service auto” – rezultatele le poti vedea in urmatoarea imagine:
Tu ce tip de afacere locala, nationala sau globala ai si ce metode de promovare folosesti pentru ea ?
Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum
Citeste si alte 3 articole interesante despre promovarea locala:
- Impune-te in piata locala cu Google AdWords si Facebook Ads
- Vezi legatura dintre web design si afacereata
- SEO – legatura ta cu internetul
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
Confirmări/Notificări