Stii care e cea mai tare chestie la online si la ideea de a fi antreprenor in online? Faptul ca nu trebuie sa astepti sa se alinieze planetele pentru a face doar ceea ce iti place.

Daca ai o afacere online cu, sa zicem, un angajat, doi sau mai multi, care isi cunosc atributiile si isi fac treaba, poti sa iti rezervi pentru tine, personal, doar task-urile care iti fac placere. Nu stiu, sa te ocupi doar de comenzi, sa scrii continut pe blogul de companie, sa faci orice.

Poate ai strambat putin din nas cand am adus vorba se angajati. Inteleg, daca ai o afacere mica si un buget redus sau esti singurul care se ocupa de toata afacerea, pentru tine nu e usor. In definitiv, ar trebui sa platesti un salariu, taxe, sa iti educi angajatul – inca o investitie care iti pare prea scumpa.

Vezi tu, de aceea sunt pasionat de marketing automation: iti permite sa faci ceea ce iti place in timp ce automatizezi restul. In loc sa ai mai multi angajati, e ca si cum ai avea unul singur pe care chiar tu il controlezi.

Insa rata de utilizare a acestor tipuri de instrumente e destul de scazuta pe piata din Romania, cel putin la nivel B2C. Pentru multi proprietari de mici afaceri, marketing automation pare complicat, sofisticat si, mai presus de toate, scump.

Astazi vreau sa discutam putin despre acest subiect in speranta ca poate vei intelege de ce un instrument bun de marketing automation isi merita costul si care sunt cauzele preturilor in general ridicate.

Mai mult, vom discuta si despre lucrurile la care sa fii atent atunci cand alegi un astfel de instrument.

De ce sunt instrumentele de marketing automation atat de scumpe?

Incearca sa privesti astfel lucrurile: practic platesti un furnizor pentru o multime de servicii (cam la fel ca si planul nostru de actiune).

Marketing automation inseamna un conglomerat de alte instrumente – generare si captare de lead-uri, management, email marketing, integrare cu social media, API-uri pentru integrari cu terte parti etc.

Si lista continua. Daca e sa gasim o prima explicatie pentru costul automatizarii marketing-ului, uite asta e – platesti pentru toate serviciile deodata. Evident, la asa un pachet, e clar ca sansele sa gasesti un tool complet gratuit si care sa functioneze perfect sunt aproape nule.

Ca sa iti aduc aminte putin si despre modul in care am inceput articolul, gandeste-te ca intr-o situatie normala, tu ar trebui sa inlocuiesti toate serviciile furnizate de un tool de automation cu angajati.

Adica un angajat pe email marketing, unul pe captarea si gestionarea lead-urilor, unul pe monitorizare si management, unul pe reactionarea la diferite tipuri de comportament in site etc.

Imagineaza-ti care ar fi costul tau total cu toti acesti angajati, spatiul de lucru, facturi si asa mai departe. Si acum spune-mi, ti se mai pare marketing automation atat de scump?

Cum alegi cel mai potrivit instrument de marketing automation?

“Scump” e un termen relativ. Afacerile au volume diferite si in concordanta, au nevoie de solutii diferite.

La fel ca si atunci cand alegi platforma de eCommerce, trebuie sa te gandesti daca instrumentul de marketing automation este potrivit pentru ceea ce ai tu nevoie.

Si chiar daca alegi cel mai scump tool, asta nu inseamna ca e bun pentru tine sau pentru echipa ta. Crede-ma, intr-adevar va fi scump daca nu il folosesti la maximum, daca tu sau echipa ta nu stiti cum sa il folositi sau intampinati probleme.

Asadar, cum alegi intrumentul potrivit de marketing automation?

1. Stabileste ce iti doresti in functie de nevoile afacerii tale

Inainte sa cauti online exemple si recenzii pentru diferite instrumente, e important sa stabilesti ce iti doresti de la marketing automation. Gandeste-te cati oameni vor avea acces in tool si cate contacte vei avea in lista cel putin pentru o perioada de un an de zile.

Majoritatea instrumentelor de marketing automation au cam aceleasi functionalitati de baza insa toate se deosebesc prin anumite puncte tari sau slabe.

Asadar gandeste-te, vrei sa primesti notificari de lead nou in timp real? Vrei sa poti creea secvente de email pe baza un plan stabilit dinainte?

Creeaza o foaie de calcul (Excel sau Google Drive) si noteaza-ti toate aceste informatii.

2. Fa o lista cu instrumentele de marketing pe care le folosesti acum

De ce? Pentru a stii daca vrei sa integrezi vreun instrument cu marketing automation. De exemplu, Google Analytics, retele de socializare, un CRM, instrumente de A/B testing pentru mail-uri etc.

Citeste si: Cresterea Ratei De Conversie Prin A/B Testing

3. Stabileste un buget

Bun, am ajuns din nou la punctul problema. Marketing automation iti cere o plata, de obicei lunara dar sunt si furnizori care accepta plata anuala. Costurile variaza de la 10 $ pana la 2000$ pe luna, in functie de numarul de utilizatori, volumul bazei de contacte, integrari si functionalitati.

Acum, in functie de acesti factori si de bugetul de care dispui, ai zeci de optiuni de marketing automation. Si asa, ajungem la punctul urmator.

4. Studiaza piata si fa o lista cu instrumentele de marketing automation

E momentul sa intri pe Google (sau alt motor de cautare) si sa cauti furnizori de instrumente sau solutii de marketing automation. La SilkWeb am incercat mai multe dar momentan lucram cu ActiveCampaign deoarece se potriveste cu nevoile pe care le avem ca si agentie de marketing.

Pe langa acest tool, iti mai pot recomanda sa studiezi Hubspot (desi potrivit pentru afacerile cu volum mare), Retargeting.BIZ, Marketo, SilverPop, InfusionSoft, ActOn, SalesForce, Pardot, Mautic etc.

marketing-automation

5. Citeste recenzii si pune intrebari

Urmatorul pas odata ce ai construit o lista cu posibile tool-uri, e sa cauti mai multe informatii in afara site-urilor lor.

Intereseaza-te de experienta altor oameni, care sunt punctele tari si punctele slabe pe care le-au observat, probleme pe care le intampina in utilizarea acestor instrumente, pregatirea personalului de suport, tutorialele puse la dispozitie etc.

6. Redu lista si testeaza

Dupa ce studiezi recenziile despre instrumentele din lista ta, cu siguranta vei ajunge sa tai unele optiuni de pe aceasta.

Cei mai multi furnizori ofera demo-uri, astfel incat sa te familiarizezi cu interfata si procesele unice din spatele programelor alese. Vizioneaza video-urile si apoi taie optiunile care ti se par prea complicate sau dificil de gestionat. Ideal ar fi sa ramai cu 2-3 variante si sa le incerci personal.

Acum e momentul sa te inscrii pentru o perioada de proba gratuita si sa testezi personal tool-urile alese – fii atent in special la cat e de usor sa folosesti fiecare platforma in parte.

7. Asigura-te ca primesti suport din partea furnizorului si adreseaza cat mai multe intrebari

In perioada de proba nu ezita sa vorbesti cu echipa de suport a platformei alese. Pune o gramada de intrebari, asigura-te ca ai inteles cat mai bine platforma si noteaza-ti raspunsurile in caz ca vorbiti la telefon – este necesar sa stii sa folosesti platforma pentru a obtine rezultatele dorite.

Inainte sa se incheie perioada de proba, ia hotararea finala si cumpara exact instrumentul cel mai potrivit, pe care il poti folosi fara dificultate.

8. Foloseste tutorialele pe care furnizorul ti le pune la indemana

Odata ce ai incheiat contractul cu unul dintre furnizorii de instrumente de marketing automation, cei mai multi iti pun la dispozitie resurse si tutoriale de folosire a platformei lor. Procesul se numeste onboarding si are rolul de a te familiariza cu brandul si platforma in sine.

Foloseste toate aceste resurse, indiferent ca sunt ghiduri, video-uri, infografice, documentatie, articole pe blog etc.

Si nu uita ca instrumentele de marketing automation nu vor functiona cu rezultate maxime daca nu depui si tu putin efort. Ai grija sa concepi mesaje de marketing puternice, emotionale si sa folosesti platforma aleasa pentru a reactiona cu mesajul potrivit la fiecare actiune a utilizatorilor in site.

PS. O veste foarte buna pentru afacerile cu buget redus in ceea ce priveste marketing automation vine de la MailChimp. Te invit sa citesti Announcing Free Marketing Automation For Everyone si sa incerci aceasta optiune.

Poate te-ai asteptat la altceva cand ai citit titlul acestui articol. Insa sper ca argumentele pe care ti le-am adus si cei 8 pasi in alegerea instrumentului de marketing automation sa te convinga ca o astfel de platforma nu este niciodata prea scumpa, daca ai ales-o pe cea potrivita si stii cum sa o folosesti.

Profita de avantajele pe care ti le aduce tehnologia si fii in pas cu asteptarile clientilor tai: doar asa vei reusi sa ai o afacere online prospera, cu un minimum de efort.

Spune-mi, tu folosesti instrumente de marketing automation? Care este experienta ta si ce crezi ca ar trebui sa stie cititorii blogului SilkWeb despre solutia pe care o folosesti?

Vezi si: Marketing Automation Pentru Incepatori [Infografic]

Cosmin Daraban

Comments

comments