Email marketing e ca si jocurile video. Daca te uiti pe net peste tot vezi reclame la fel si fel de jocuri, dai peste comunitati care se joaca de ani de zile si ti se pare ca ar fi super tare sa te-apuci si tu.
Insa chiar daca pornesti cu ganduri mari de la inceput (poate chiar sa faci bani din live streaming in timp ce te joci) o sa observi ca, la fel ca si pentru alte lucruri bune din viata, pentru a castiga, trebuie sa inveti. Si nu poti sa devii cel mai bun din prima incercare. Mai mult, nu poti sa devii popular, daca nu esti super bun la jocul pe care il alegi.
Uite-asa stau lucrurile si cu email marketing.
Peste tot pe net vezi cat de tare e si cati clienti iti poate aduce (inclusiv noi suntem “evanghelisti” ai email marketing-ului prin articolele de pe blogul SilkWeb), apoi trebe sa alegi un tool care sa iti livreze mail-urile (ca si cum ai alege un joc dintre atatea existente), apoi trebe sa iti faci strategia si sa creezi email-urile (ca si cum ai incepe sa te joci) si apoi sa atragi atentia comunitatii – in sensul bun al cuvantului (email-urile tale sa fie deschise, citite si oamenii sa dea click).
Pana la urma, asta e prima si cea mai importanta bariera din calea ta – inbox-ul. Multi dintre soldatii tai – email-urile – poate ajung acolo si mor inainte sa isi dovedeasca valoarea.
Oamenii nu se mai bucura ca primesc mail-uri, la fel de tare cum o faceau la inceputuri cand vocea suava din AOL le spunea “You’ve got mail!”. Si e logic, pentru ca azi sunt invadati zilnic de zeci si poate sute de email-uri, dintre care mai mult de jumatate nici nu ii intereseaza.
Ei bine, in articolul de azi iti voi arata ce poti sa faci pentru a te asigura ca oamenii chiar iti deschid email-urile. In definitiv, daca nu le deschid, n-au cum sa le citeasca si n-au cum sa dea click spre site-ul tau, acolo unde ii vrei de fapt.
1. Cand ai interactionat ultima oara cu abonatii tai?
Da, ma refer atat pe email cat si prin ale canale. Poate cea mai mare greseala pe care o poti face cu email marketing este sa trimiti un mesaj fara sa pregatesti in prealabil destinatarul.
Atunci cand comunici regulat cu abonatii tai, pe baza unei secvente stabilite iar ei iti deschid email-urile e ok, poti sa abordezi un subiect de care sunt interesati in mii de feluri. Insa, daca tu le trimiti email-uri insa ei nu le deschid apoi vrei sa dai lovitura cu, de exemplu, o super reducere, nu vei obtine rezultatele la care speri daca nu ii treci printr-un proces de pregatire.
Daca nu ai mai interactionat de mult cu abonatii tai (nu le-ai mai trimis email-uri sau ei nu au deschis niciun email din ultimele 5-10 sau mai multe pe care le-au primit de la tine) nu te arunca inainte fara sa gandesti. Mai ales, nu le trimite tuturor acelasi email in care le oferi o super mega reducere. Te vei trezi cu un numar urias de dezabonari si plangeri de spam.
Ce poti sa faci?
- Poti sa le trimiti un email in care sa ii intrebi daca mai doresc sa primeasca vesti din partea ta sau nu. Odata ce il deschid directioneaza-i spre un centru de gestionare din site unde sa aleaga daca mai vor sa primeasca mail-uri (si care sa fie frecventa acestora) sau nu. Daca alegi aceasta optiune, ai grija sa creezi si un subiect relevant pentru email-ul tau. Atentie, daca nici la acest email nu ti se raspunde in vreun fel, elimina adresele in cauza.
- Fa o campanie de remarketing cu Facebook si targeteaza exact adresele de email catre care, dupa cateva zile, vei trimite email-uri. E important ca inainte sa vada un email din partea ta in inbox, abonatii sa aiba o amintire recenta cu brandul tau. Astfel nu vei mai parea intruziv ci ai sanse mari ca oamenii sa iti citeasca email-urile.
2. Cum arata subiectul email-urilor tale?
Ce inseamna daca email-urile tale sunt deschise in mod repetat? Exact, ai creat subiecte foarte bune. Rata de deschidere nu tine neaparat de brand, de cine esti tu sau ce vinzi ci de cat de relevant/interesant pare titlul email-ului pentru destinatar.
Pentru a crea astfel de subiecte ai nevoie de timp de reflectie, creativitate, ajutor din partea colegilor tai insa e un timp cheltuit inteligent. Pana la urma, degeaba ai creat cel mai tare email, cel mai convingator si mai emotional daca subiectul acestuia se potriveste ca nuca in pereche cu interesele utilizatorului.
In general, un subiect este cu atat mai potrivit cu cat e mai scurt. De asemenea, ii da de inteles abonatului ideea centrala a mesajului fara a da prea multe amanunte: un subiect perfect creeaza un echilibru intre obiectivul mesajului tau si senzatia de anticipare a destinatarului.
Daca vrei cateva idei pentru subiectele email-urilor tale te poti inspira si din articolul nostru Vrei Cele Mai Tari Titluri Pentru Reclamele Tale PPC? Vezi 10 Idei. Chiar daca articolul vorbeste in principal despre titluri pentru reclamele PPC, poti folosi aceleasi tactici si in subiectele email-urilor tale.
3. Cum ii intampini atunci cand iti dau o adresa de email?
Vezi tu, email marketing-ul functioneaza deoarece te ajuta sa creezi o relatie cu fiecare dintre abonatii tai. Iar o relatie de ce are nevoie? De incredere, apropiere si comunicare de ambele parti.
Datoria ta, ca si firma este sa reactionezi la ceea ce iti transmite clientul sau potentialul client. Si sa il asculti, exact la fel cum trebuie sa stea lucrurile si intr-o relatie reala. Ti-a oferit adresa de email? Foarte bine, e momentul sa ii multumesti si sa ii urezi bun venit in comunitatea ta.
Dar nu e suficient. Atunci cand utilizatorul iti ofera adresa de email tu nu stii, de fapt, in ce faza a palniei de vanzari se afla. Ar putea, foarte bine, sa se afle doar in faza de recunoastere. Asadar, trebuie sa il indoctrinezi, sa il aduci mai aproape de firma ta si sa va cunoasteti mai bine.
Acum probabil te intrebi ce se intampla daca abonatul nu iti raspunde. Ei, din partea lui nu e necesar sa iti dea replay la email pentru a-l considera un raspuns. E suficient sa urmaresti rata de deschidere, rata de click in email si apoi comportamentul in site.
Nu ezita sa trimiti mai multe email-uri clientului, chiar daca tie ti se par prea multe. E vital sa testezi si sa iti segmentezi lista si nu ai cum sa o faci altfel decat testand. Ceea ce ne duce la urmatorul punct din articol.
Citeste si: Desparte Si Cucereste: Segmentarea Listei De Emai
4. Ti-ai segmentat lista de email-uri?
Nu toti abonatii tai sunt interesati de acelasi lucru. Unii poate nici macar habar n-au care este numele tau ci sunt interesati doar de produsele pe care le vinzi. Sau doar de unul dintre produse.
Aici intra in scena segmentarea. Oh da, poate e mai ieftin si mai rapid sa trimiti acelasi email catre toata lumea dar rezultatele vor fi tot atat de putin valoroase ca si tehnica pe care ai adoptat-o.
Daca vrei sa te diferentiezi de concurenta, daca vrei sa iti impresionezi abonatii si daca vrei ca email-urile tale sa fie citite e momentul sa imparti adresele de email in mai multe segmente.
Evident, acestea depind de specificul afacerii tale si de produsele pe care le vinzi. De exemplu, daca ai un site de fashion, poti imparte lista in functie de sex, varsta, locatie geografica, interese etc. Cum iti dai seama care dintre abonati se incadreaza in anumite segmente?
Folosesti chestionare in email (ii poti intreba date demografice, interese, locatie etc. si in acelasi timp creezi si avatarele clientilor ideali), exit survey in site in care la sfarsit le ceri adresa de email, folosesti marketing automation si le urmaresti comportamentul in site apoi targetezi segmentul respectivului tipar comportamental cu o secventa de email-uri stabilita dinainte etc.
Posibilitati exista, unele mai usoare, altele mai avansate. Iti recomand sa incepi incet de la variabile usor de aflat precum sexul sau varsta, aplicarea de chestionare si abia apoi sa inveti cum sa folosesti marketing automation. Sau daca vrei rezultate mai rapid, poti externaliza email marketing-ul 🙂 .
5. Toti abonatii din lista ta merita sa se afle acolo?
Am vorbit putin despre eliminarea adreselor de email inactive la primul punct din articol. Acestea iti afecteaza rata de livrare a email-urilor, transmit un semnal negativ catre tool-ul de emailing pe care il folosesti si iti consuma inutil o multime de resurse.
Evident, nu cred ca ar trebui sa iti stergi o parte din lista de email doar asa, cat ai pocni din degete. Fiecare merita o a doua sansa.
Iti recomand ca, inainte sa iei decizia finala, sa lansezi o campanie de reamintire – sa pregatesti utilizatorii cu remarketing, sa ii intrebi daca mai vor sa faca parte din lista ta, sa le oferi un discount daca fac o comanda in site-ul tau in termen de x ore/zile etc.
Vezi care sunt reactiile: cine deschide email-ul si cine da click. Sterge-i pe cei care nu reactioneaza in niciun fel dar incearca sa reiei procesul de indoctrinare si engagement cu cei care, cel putin, au deschis email-ul.
Citeste si: Abonati Inactivi In Lista: Ce Te Faci Cu Acestia?
Iti doresti ca oamenii sa iti deschida email-urile. De aici, iti pot citit mesajul, pot da click pe link-uri si pot realiza o conversie in paginile in care ii directionezi. Daca mail-ul nici macar nu a fost deschis… ei bine, ai pierdut din prima mutare.
Nu uita ca email marketing inseamna o relatie cu clientul sau viitorul tau client. Iar intr-o relatie, nu te arunci de la prima intalnire sa ceri fata in casatorie, nu-i asa? 🙂
Discuta cu clientii tai, afla ce le place si trimite-le mail-uri in jurul a exact acestor interese. De asemenea, accepta ca nu toata lumea din lista ta merita sa se afle acolo. Renunta la adresele fara valoare si fa loc pentru altele, in spatele carora se afla oameni cu putere si dorinta de cumparare.
Daca ti se pare complicat, nu ai timp sau pur si simplu ai prea multe de facut ca sa te mai preocupi si de strategia de email marketing, e ok. Nu e vina ta, nu poti face totul de unul singur.
Noi te putem ajuta sa creezi pe email o relatie sanatoasa si profitabila cu fiecare dintre clientii tai. Oferim servicii de email marketing complete si consultanta pentru crearea unei strategii de nota 10. Vrei si tu? Contacteaza-ne chiar astazi!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019