Iti plac la nebunie conversiile, nu-i asa? Tuturor ne plac, o rata de conversie mai mare decat media reprezinta o adevarata performanta pentru afacerile noastre online. Esti multumit atunci cand clientii cumpara, cand lead-urile iti ofera adresele lor de email, cand oamenii se inscriu la evenimentele pe care le organizezi etc.

Cu siguranta iti place sa contorizezi victoriile in Analytics insa, la fel ca si noi ceilalti, stii bine ca nu e totul alb si negru. Oamenii ce convertesc parcurg o serie de pasi pentru a ajunge aici, insa marea intrebare e care sunt acesti pasi?

Urmeaza ei intocmai palnia de vanzari pe care ai schitat-o sau isi construiesc individual propriul drum pana la cumparare?

Mai important, ce se intampla cu conversiile care nu au loc? De cate ori ai fost oare la un click distanta de o conversie dar utilizatorii au abandonat procesul din cine stie ce motiv? Si mai ales, care este acest motiv?

Astazi iti voi oferi un raspuns la toate aceste intrebari si vom discuta despre importanta vizualizarii palniei de vanzari / fluxului de obiective in Google Analytics dar si modul in care poti sa te asiguri ca funnel-ul creat de tine este eficient.

Repet, monitorizarea conversiilor este cruciala pentru un business online. Insa nu e suficient sa masori conversia finala, deoarece aceasta nu iti spune povestea completa a drumului utilizatorului in site-ul tau.

De exemplu, un site eCommerce presupune o multime de stadii doar in procesul de finalizare a comenzii: adaugarea produsului in cos, completarea datelor personale, introducerea detaliilor pentru procesarea platii, verificarea comenzii si luarea deciziei de cumparare.

Astazi nu este prima data cand discutam despre palnia de vanzari insa ma voi concentra pe un tip de vizualizare a acesteia. In Google Analytics, aceasta palnie se traduce printr-o secventa de pagini prin care trece utilizatorul pentru a face conversia.

Insa chiar daca ajunge intr-unul dintre aceste stadii, nu este obligatoriu ca potentialul client sa urmeze palnia de vanzari trasata mai sus ci poate fi determinat de o multime de elemente sa renunte, in orice moment, la comanda (de exemplu: experienta nesatisfacatoare, viteza slaba de incarcare, costuri suplimentare neasteptate etc.).

Cum setezi un flux de obiective in Google Analytics?

Atunci cand setezi obiectivele in contul tau de Analytics, in partea de jos a celui de-a doilea pas (Goal Details) ai o optiune ce iti permite crearea unei palnii. Aici poti adauga orice URL pentru fiecare pas pe care vrei sa il monitorizezi.

Sa zicem ca vinzi bilete pentru diverse evenimente. Procesul prin care trebuie sa treaca utilizatorul este selectarea biletului dorit si apoi completarea detaliilor de plata.

In crearea fluxului tau, adauga paginile prin care trebuie sa treaca (adaugarea in cos, vizualizarea cosului, finalizarea comenzii), ultimul pas / destinatia fiind pagina de multumire.

De asemenea, la crearea acestuia ai posibilitatea sa delimitezi un pas ca si obligatoriu (Required) insa ai grija, Google Analytics va contoriza doar intrarile in flux prin acest prim pas. Daca opresti aceasta optiune, vor fi monitorizate intrarile in flux din orice pas ulterior, indiferent cati pasi anteriori au fost omisi.

Odata ce ai salvat palnia creata, salveaza obiectivul si Analytics va incepe sa monitorizeze orice intrare. Poi edita pasii mai tarziu, insa in raport nu poti vedea date retroactiv.

Citeste si: 5 Pasi De Urmat Pentru A Creste Rata De Conversie

Cum analizezi raportul de vizualizare al fluxului?

Dupa ce incepi sa acumulezi date, poti analiza performanta fluxului din Conversion > Goals > Funnel Visualization. Fiecare sectiune a palniei arata procentul de utilizatori care au continuat spre pasul final, precum si o rata de conversie a fluxului la sfarsit. Aceasta masoara numarul de utilizatori care au intrat in flux si au completat obiectivul final.

In functie de procentul afisat la fiecare pas poti identifica elementele ce distrag atentia potentialilor clienti sau cele care au un efect negativ asupra experientei lor. Astfel iti dai seama care sunt locurile in care e urgent sa incepi testele si sa faci modificari pentru ca rata de conversie sa creasca.

E foarte posibil sa vezi in Analytics o discrepanta intre rata de conversie a fluxului si rata de conversie a obiectivelor.

Asta se intampla deoarece Goal Conversion Rate este legat doar de URL-ul final si nu are nicio treaba cu fluxul. Rata de conversie a fluxului iti arata DOAR procentul de utilizatori care au completat obiectivul intrand in flux undeva pe parcurs. Daca un client nu atinge niciunul dintre acesti pasi, nu este contorizat.

Cateva lucruri in plus despre Funnel Visualization

Un dezavantaj al fluxului de obiective este ca nu il poti segmenta. De exemplu, daca esti interesat sa vezi cat converteste traficul organic fata de celelalte surse, nu poti crea segmente in Funnel Visualization printr-o optiune pre-existenta. Ai cateva metode prin care poti crea segmente (folosirea unui funnel orizontal, vizualizarile multiple etc.) insa in aceasta situatie lucrurile se complica.

Exista multa confuzie cu fluxul de obiective in ceea ce priveste modul in care afecteaza raportul obiectivelor si ce inregistreaza Analytics in flux. Adevarul este ca fluxul pe care il setezi tu afecteaza numai si numai raportul Funnel Visualization, fara sa interactioneze cu celelalte rapoarte din GA.

Alta problema este ordinea pasilor si cum o trateaza platforma de Analytics.

Pasii funnel-ului tau au o anumita ordine, cea in care sunt prezentati in Funnel Visualization. Dar adevarul este ca Analytics este indiferent la ordinea in care se intampla conversia. Practic, ce face este sa urmareasca daca vizitatorul a vizualizat paginile de obiectiv iar daca da, il va reprezenta in flux.

De exemplu, un vizitator poate vedea pasul 2, apoi pasul 1, apoi pasul 3 si apoi pagina de destinatie iar GA il va afisa in fiecare pas, fara ca tu sa stii de fapt ordinea in care a actionat.

O alta problema este ca GA acopera automat pasii ignorati in flux. De exemplu, daca cineva trece prin pasul 1, apoi merge direct la 3 si la pagina de destinatie, GA iti va arata ca utilizaorul a trecut SI prin pasul 2. Practic, va bifa orice pagina intre primul pas vizualizat si destinatie.

Ce se intampla daca ai URL-uri dinamice?

In acest caz, iti recomand sa angajezi un consultant pentru a-ti construi fluxul de obiective. De ce? Deoarece ai acelasi URL pentru mai multi pasi din cadrul fluxului. Este nevoie de cod custom pentru ca funnel-ul sa functioneze.

De ce este utila aceasta optiune?

Un flux de obiective bine setat te ajuta sa:

  • Determini pasii in care potentialii clienti devin confuzi sau intampina probleme
  • Identifici triggerele emotionale potrivite pe care trebuie sa le folosesti in mesajele de sustinere a conversiei
  • Descoperi bug-uri si probleme tehnice

Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa folosesti datele din Funnel Visualization pentru a formula ipoteze pe care sa le testezi apoi cu A/B Testing sau Multivariate Testing. Nu implementa orbeste orice schimbare, pentru ca iti pui in pericol rata de conversie si performanta site-ului.

Citeste si: Bounce Rate : De ce Pleaca Oamenii Din Landing Page

Astazi am dus mai departe discutia despre palnia de vanzari si ai descoperit cum sa iti setezi un flux de obiective in Google Analytics, cum sa intelegi raportul Funnel Visualization dar si cateva lucruri in plus pe care (poate) pana acum nu le stiai despre acest raport.

Iti recomand calduros sa creezi mai multe fluxuri, pentru diverse obiective si sa le urmaresti constant pentru a descoperi cum actioneaza oamenii in site-ul tau si care sunt elementele ce stau in calea conversiei.

Ai nevoie de ajutor in crearea unui plan de marketing bazat pe date reale privind functionarea site-ului tau? Vrei o echipa de profesionisti care sa iti duca afacerea online spre cele mai inalte culmi? Peste 500 de business-uri din tara si strainatate profita de competentele echipei SilkWeb. Contacteaza-ne acum si lasa-ne sa te ajutam sa iti scrii propria poveste de succes.

Cosmin Daraban

Comments

comments