In ultimii ani, Google a zguduit lumea SEO cu schimbari drastice de algoritm, precum Penguin, Panda, Quality update sau Hummingbird. Acestea, au pus pe jar multi marketeri dar si companiile care incercau sa manipuleze rezultatele cautarilor in Google folosind tehnici incorecte. Multe din strategiile SEO folosite acum 3-4 ani sunt astazi invechite si nu mai dau rezultate.

Google isi reimprospateaza algoritmul de aproximativ 400-500 de ori pe an, insa doar o mica parte din aceste schimbari au efecte puternice in rezultatele de cautare. Pentru a decide ce website merita sa fie clasat mai sus, Google ia in considerare peste 200 de factori. O mare parte dintre acestia sunt legati de calitatea linkurilor unui site.

Zicala “Spune-mi cu cine te aduni, ca sa-ti spun cine esti”, este foarte potrivita in cazul SEO. O adaptare a acestei ar fi “Spune-mi ce linkuri ai, ca sa-ti spun unde esti clasat in Google”.

Google analizeza calitatea linkurilor pentru a determina daca site-ul tau merita sa fie clasat in topul cautarilor sau pe paginile inferioare.

Cu cat un website are mai multe linkuri de la site-uri similare si cu autoritate din domeniu, cu atat mai sus va fi clasat pentru cautarile cu un volum mare de cautare. Astazi, relevanta si calitate sunt cuvintele cheie pentru SEO. Numarul de linkuri este irelevant, atata timp cat acestea nu au valoare.

Pentru a obtine rezultate bune din SEO, este obligatoriu sa iti monitorizezi toate linkurile existente ale site-ului tau, dar si campaniile de creat sau castigat linkuri.

In acest articol iti voi arata cum sa iti monitorizezi campaniile de SEO, dar si cum poti analiza calitatea unui link si ce poti face cu linkurile fara valoare.

Cum sa iti monitorizezi campaniile SEO

Pentru a tine o evidenta corecta a campaniilor SEO, trebuie sa monitorizezi constant mai multi metrici. Dintre acestia, cel mai important este sa urmaresti evolutia traficului organic, pozitia cuvintelor cheie in cautarile Google, dar si a linkurilor noi castigate.

Monitorizarea acestor metrici dar si a altora se poate automatiza cu ajutorul unor tooluri SEO esentiale precum Google Analytics si Monitor Backlinks.

In continuare iti voi arata pas cu pas, cum poti primi alerte prin email atunci cand traficul organic iti scade considerabil. Fara alte introduceri suplimentare, iata pasii ce trebuie urmati:

  1. Din contul tau de Google Analytics, dai click pe “Admin”.

click admin

2. Dupa aceea trebuie sa iti selectezi “view” sau canalul site-ului ce il monitorizezi, si sa dai click pe “custom alerts”.

custom alerts

Pe pagina ce se va deschide vei gasi un buton rosu “+New Alert”.

  1. In continuare vei putea sa iti creezi alerta in functie de preferintele proprii. Cel mai bine este sa fii informat cand traficul organic scade cu mai mult de 10% fata de aceeasi perioada din saptamana trecuta. Crearea unei astfel de alerte arata asa:

traffic alert

In sectiunea “alert conditions” poti alege sursa traficului sa inceapa cu “google”. O alta conditie este sa fii alertat cand traficul scade cu mai mult de 10%. Daca ai alerte preferinte, iti poti modifica si creea conform dorintelor propriile alerte.

Dupa ce iti iti vei seta alertele prin email, de fiecare data cand traficul tau organic scade considerabil, vei fi informat.

Cum sa iti monitorizezi linkurile

Asa cum am spus la inceputul acestui articol, linkurile sunt vitale pentru SEO. Daca esti hotarat sa ai rezultate bune si vrei sa domini clasamentele din nisa ta, trebuie sa stii intodeauna ce site-uri trimit linkuri catre tine sau cand anumite linkuri bune iti sunt sterse.

Pentru a analiza calitate linkurile tale, dar si pentru a monitoriza progresul SEO, iti recomand sa folosesti tool-ul Monitor Backlinks. Iata cum sa incepi:

  1. Creeaza un cont si activeaza-l.
  1. Odata ce contul este activ, iti poti conecta domeniul. Ti se vor oferi mai multe variante, una dintre ele numinduse “SEO Auto Discover”. Aceasta este varianta optima si impune conectarea site-ului tau cu ajutorul contului de Google Analytics.

conecteaza domeniu

Click pe butonul galben “add domain” si selecteza profilul site-ului pe care doresti sa il monitorizezi.

Optional iti poti adauga cei mai importanti competitori. Odata la 10 zile, Monitor Backlinks verfica ce linkuri noi au creat competitorii, si iti trimite un raport. Poti folosi aceasta optiune pentru a descoperi noi oportunitati de a atrage linkuri catre site-ul tau.

  1. Urmatorul pas este sa iti adaugi cuvintele cheie principale si sa selectezi tara pentru care vrei sa apari in Google.

Dupa finalizarea conectarii domeniului, o mare parte din raportare se va face automat. 
In pagina principala poti vedea cum anumite schimbari de algoritm iti influenteaza traficul organic, sau cum linkurile pe care le-ai castigat in ultimul timp iti cresc sau scad pozitia medie a cuvintelor cheie in Google.

 

pagina principala monitor backlinks

Una dintre functiile cele mai importante si utile ale tool-ului Monitor Backlinks este optiunea de a monitoriza automat statusul linkurilor, in fiecare zi. Astfel, daca site-ul tau primeste sau pierde linkuri, vei fi informat prin email de aceste schimbari.

Este esential sa stii atunci cand cineva trimite un link catre website-ul tau, pentru a putea analiza calitatea acestuia si sa decizi daca este bine sa il pastrezi sau nu. Frecvent, multe persoane ignora analizarea linkurilor noi, si astfel se trezesc penalizati pentru ca ajung sa aiba un raport linkuri bune/rele slab.

Vorbind de analiza linkurilor, iata cum poti determina ce linkuri sunt bune si care sunt rele.

Cum sa gasesti linkurile bune si rele pentru SEO

Linkurile unui site se pot clasica in mai multe categorii. Exista linkuri bune, care te vor ajuta sa progresezi cu SEO, si linkuri rele care pot cauza penalizari.

O analiza constanta a linkurilor te poate scuti de evenimente neplacute, si poti intelege mai usor care tip de link are o influenta pozitiva mai mare.

In continuare, iti voi prezenta cei mai importanti metrici care te pot ajuta sa determini calitatea unui link.

Atentie: Nu este obligatoriu ca toate linkurile ce au metrici mai slabi sa fie rele si sa trebuiasca sterse. Astfel de linkuri trebuie verificate si analizate manual. Daca site-ul prezinta incredere si pare a fi de calitate, poti pastra linkul chiar daca metricii in momentul de fata nu sunt foarte favorabili. Cele mai bune linkuri sunt cele plasate in contextul unui articol. Linkurile provenite din directoare web sau site-uri de bookmarking sunt foarte slabe si pot atrage penalizari. Cu cat este mai usor sa creezi un link, cu atat mai putina valoare va avea.

In Monitor Backlinks, vei gasi o pagina intitulata “Backlinks”. Aici poti sa gasesti o lista a tuturor site-urilor care au trimis un backlink catre website-ul tau. Tot aici vei observa cum odata ce vei castiga noi linkuri, acestea vor fi adaugate automat in lista.

 

monitor backlinks

Pentru fiecare backlink, iti sunt pusi la dispozitie mai multi metrici. Folosindu-te de ei, iti poti sorta linkurile si sa identifici cele mai slabe si cele mai bune linkuri.

Iata metricii cei mai importanti ce trebuie verificati in Monitor Backlinks:

  • Statusul unui link – Backlinks cu status “ok” sunt dofollow si sunt singurele care iti vor influenta pozitia in Google. Aceste linkuri pot avea o influenta negativa sau pozitiva. Linkurile nofollow vor fi ignorate de Google, deci nu pot avea nici un impact pentru clasamentul tau in Google. Pentru a-ti sorta linkurile si a vedea care sunt cele bune si rele pentru SEO, trebuie sa te uiti la linkurile dofollow. 

Index status – Cu Monitor Backlinks poti observa cu usurinta daca pagina sau domeniul care trimite un link catre tine este indexat in Google. Sub statusul fiecarui link, vei vedea o iconita colorata. Aceasta este verde daca pagina este deja indexata in Google. Galben daca pagina care trimite un link catre tine nu este inca indexata, si rosu daca domeniul nu este indexat deloc in Google. 

index status


  • In cazul in care un domeniu nu este indexat in Google, sunt sanse foarte mari ca acesta sa fie penalizat si sa fi fost eliminat din toate cautarile. Genul asta de linkuri pot avea efecte negative asupra site-ului tau, si este recomandat sa incerci sa le elimini.
  • Spam score – Un metric ce nu este intodeauna foarte precis, insa in anumite circumstante, te poate ajuta sa identific mai rapid site-uri ce au o calitate indoielnica.
  • Trust Flow si Citation Flow – Sunt niste metrici care sunt reimprospatati frecvent si sunt foarte utili. Cu cat site-urile care trimit linkuri catre tine au un Trust Flow sau Citation Flow mai mare, cu atat mai multa valoare vor avea, si te vor ajuta sa urci mai sus in clasamentul Google. Pentru a gasi linkuri slabe, poti sorta sa vezi site-urile cu un Trust Flow mai mic de 20.
  • MozRank, Domain Authority si Page Authority – Alaturi de Trust Flow si Citation Flow, acestia sunt cei mai importanti metrici care iti pot da informatii despre calitatea linkurilor tale. Este important sa ai majoritatea linkurilor de la site-uri cu un Domain Authority ridicat.  Site-urile ce au un Domain Authoriy si MozRank scazut pot avea o calitate mai slaba, si este recomandat sa le verifici manual.
  • TLD/IP – Daca faci SEO pentru un site in limba romana, este important sa ai majoritatea linkurilor de la site-uri cu extensia domeniului .RO. Pe aceasta coloana poti identifica cu usurinta extensia domeniilor pentru linkurile tale, dar si in ce tara este gazduit site-ul respectiv. In anumite situatii, vei observa o cifra subliniata cu rosu, precum in imaginea de mai jos.

multiple links

  • Acest metric indica faptul ca ai mai multe linkuri de la acelasi server. Poate fi cazul unei retele de bloguri sau mai multe website-uri ce sunt gazduite de un server comun. Google a declarat razboi impotriva retelelor de bloguri, deci daca ai astfel de linkuri, este bine sa le elimini.
  • Numarul extern de linkuri – Cu cat mai multe linkuri externe se gasesc pe o pagina, cu atat mai putina valoare va avea linkul tau. In special, paginile cu peste 100 de linkuri externe au o valoare mica.

Google visits – Un link este foarte bun atunci cand trimite trafic catre site-ul tau. In ultima coloana, poti sorta sa vezi likurile care au trimis cel mai mult trafic.

google visits

Poti aplica mai multe filtre in acelasi timp pentru a identifica linkurile bune sau rele. In partea dreapta sus a tabelului, vei gasi un buton intitulat “Filters”.

filtreaza linkurile

Iata cateva tipuri de filtre multiple ce le poti aplica pentru a gasi linkuri slabe:

 

  • Status = ok + Google Index = Domain Not Indexed
  • Status = ok + Moz Domain Authority Lower than 20
  • Status = ok + External links – High external links
  • Status = ok + Trust Flow lower than 20

In partea de jos a filtrelor, poti selecta chiar si data cand aceste linkuri au fost create. Aceasta optiune este utila daca vrei sa analizezi doar linkurile primite in ultima luna sau in alta perioada de timp dorita.

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Pentru a nu fi o victima a unor penalizari Google, incepi sa iti analizezi linkurie acum, folosind Monitor Backlinks. Gaseste linkurile ce au un potential de risk ridicat si incearca sa le stergi inainte de a fi prea tarziu.

 

Cosmin Daraban

Comments

comments