Zilnic, in intreaga lume, se trimit peste 269 de milliarde de email-uri, conform unui studiu realizat de cei de la Radicati Group.

Foarte multe din acestea nu ajung sa fie deschise niciodata. De ce?

Raspunsul este unul simplu. Indiferent cat de interesant este ceea ce ar putea contine, oamenii judeca email-ul dupa ce le transmite subiectul acestuia. 

Poate ca subiectul ti se pare doar o mica parte din mesajul pe care il transmiti. Dar tine cont ca acesta este printre primele lucruri pe care destinatarul email-ului le vede. In functie de subiect, marea majoritate a persoanelor decid sa deschida email-ul sau nu.

Cu siguranta si tu iti doresti ca email-urile pe care le trimiti sa fie deschise de cat mai multe persoane si informatia din interiorul acestora sa iti aduca vanzari.

Pentru asta, trebuie sa ai un subiect de impact, convingator, si in acelasi timp real. Promisiunile false din subiectul mail-ului vor distruge increderea pe care oamenii ti-au acordat-o atunci cand s-au abonat la newsletter.

Prin urmare hai sa vedem 3 trucuri la care poti sa apelezi in strategia ta de email marketing si cum sa iti creezi linia subiectului pentru a creste rata de deschidere a e-mail-urilor:

1. Comunicarea unei urgente


Exista fraze cu ajutorul carora dai impresia ca oferta prezentata in mail este limitata. Pentru a putea profita de ea, abonatii trebuie sa actioneze intr-un timp cat mai scurt, chiar in acel moment, daca se poate.

Aceste fraze se bazeaza pe principiul psihologic al urgentarii (conform celor 6 principii ale persuasiunii stabilite de Cialdini sau principiul FOMO) conform caruia persoanele la care ajunge mail-ul nu vor putea rezista fara sa actioneze. Si asta pentru ca le este frica sa nu ramana fara produsele favorite.

Comunicarea urgentei in subiectul mail-ului poate incuraja abonatii sa dea click si sa deschida mail-ul atunci cand acesta este formulat creativ.

De exemplu:  Guess: “Doar in seara aceasta: Visele unui iubitor de denim”

                          Digital Marketer: “[URGENT] Ai doar O ZI sa vezi asta…”

Citeste si: 50+ Idei Bestiale pentru urmatorul tau email

2. Starneste-i curiozitatea

Oamenii au o nevoie primara sa isi satisfaca orice fel de curiozitate.

Asa ca iti recomand sa pastrezi in linia subiectului misterul, astfel incat sa starnesti curiozitatea destinatarului si sa il faci pe acesta sa isi doreasca sa deschida mail-ul pentru a afla raspunsurile.

Ce decurge de aici? Exact, o rata mai mare de deschidere.

Dar nu uita, asigura-te totodata ca abonatul gaseste in mail-ul deschis raspunsul la curiozitatile pe care i le-ai trezit in subiectul acestuia.

De exemplu: Grubhub: “Ultima zi in care poti vedea misterul ce se ascunde in acest email”

                         Digital Marketer: “Aceasta este cea mai tare cariera in marketing”

3. Prezinta-i ofertele

Oamenii sunt categoric interesati cand cineva le ofera ceva in beneficiul lor. Mai mult, oamenii iubesc sa cumpere lucruri atunci cand pot primi ceva gratuit pe langa ceea ce au in cos sau cand au noroc de-o reducere.

Daca ai astfel de beneficii, prezinta-le in linia subiectului si garantat vei vedea o rata de deschidere mai mare.

De exemplu: Guess: “25% reducere la produsele tale favorite”

                        Topshop: “Fa cunostinta cu noii tai jeansi”

Dar succesul subiectului nu se limiteaza doar la tacticile despre care ti-am spus. Exista si cateva bune practici pe care trebuie sa le respecti atunci cand pregatesti subiectele mail-urilor.

1. Incearca sa te incadrezi in maxim 50 de caractere

Incearca sa mentii subiectul sub pragul de 50 de caractere. Acest tip de subiecte au o rata de deschidere mai mare si, pastrand aceasta limita, eviti situatia in care sfarsitul subiectului nu e afisat.

2. Cunoaste-ti audienta

Cand stii exact cine iti va citi mail-ul si care sunt nevoile acestor persoane, atunci poti sa creezi cele mai bune linii de subiect. De fapt, cunoasterea publicului tinta este o regula vitala in toate aspectele legate de marketingul online.

Potrivirea subiectului cu dorintele si nevoile abonatilor tai va face ca rata de deschidere a mail-urilor sa creasca foarte mult.

Citeste si: Desparte Si Cucereste: Segmentarea Listei De Email

3. Nu face promisiuni false

In general, subiectul tau face o promisiune cititorului cu privire la ceea ce va gasi in corpul mail-ului.

Asigura-te ca respecti aceasta promisiune in text si nu incerca sa ii faci pe abonati sa iti deschida mail-ul cu promisiuni false. In caz contrar, vei pierde increderea abonatilor iar asta duce la o rata mai mica de deschidere si o rata mai mare de dezabonare.

4. Fa-i pe abonatii tai sa se simta speciali

Psihologia exclusivitatii este un instrument puternic.

Cand oamenii simt ca sunt speciali si unici, dezvolta un sentiment de apartenenta. Aceasta poate sa le intareasca fidelitatea si sa ii convinga sa cumpere mai mult decat si-au propus initial. Introdu numele abonatilor in subietul mail-ului sau creeaza o oferta personalizata si fii sigur ca rata de deschidere va creste.

5. Foloseste un call to action

Nu este niciodata o idee rea sa faci apel la actiune in linia de subiect a mail-ului. Un simplu “Hai si tu!”, poate servi ca un apel la actiune si poate oferi imboldul de care are nevoie abonatul.

6. Evita sa folosesti adrese “no-reply”

Pana la urma cine isi doreste sa vorbeasca cu un robot?

Cu totii ne simtim mai bine si comunicam mai usor atunci cand stim ca in spatele informatiilor pe care le primim se afla o persoana atenta, care ia in considerare nevoile si dorintele noastre.

Gandeste-te cat de enervant este sa suni la o companie si sa iti raspunda un robot, desi tu te asteptai sa primesti ajutor de la o persoana reala. Acest tip de adresa face ca mail-ul sa fie total impersonal si ii impiedica pe oameni sa reactioneze la mesaj.

7. Nu folosi CAPS LOCK in exces

Scrierea liniei de subiect cu majuscule nu ajuta foarte mult.

Literele mari sunt puternice, dar nu trebuie sa fie folosite in exces. Poti sa le folosesti dar cu atentie, fara a exagera.

Tuturor ne plac emoticoanele, asa ca, pentru a anima subiectele email-urilor, nu ezita sa folosesti emoticoanele potrivite.

emoticoanele favorite

Bun, cam astea au fost sfaturile mele pentru astazi, dar gasesti mai multe informatii atat despre email marketing cat si despre restul activitatilor noastre in Academia Gomag si pe blog-ul Silkweb sau Gomag

Acum este randul tau. Tine cont de bunele practici ale email marketing-ului, segmenteaza-ti audienta si fii atent la nevoile acesteia. Astfel vei putea crea cele mai bune subiecte, urmate de cele mai bune corpuri de text. Iar astfel vei reusi sa cresti rata de deschidere a email-urilor si chiar sa obtii conversii.

Orsi

Comments

comments