Cel mai tare avantaj pentru un proprietar de business online este faptul ca poate monitoriza aproape totul. Nu mai e nevoie sa te ratacesti prin intuneric pana dai cu capul si te inveti, cand poti sa faci lucrurile calculat din prima.
Si e normal sa iti doresti sa stii ce functioneaza si ce nu in strategia ta de marketing online pentru ca doar asa iti dai seama daca merita sa investesti in continuare sau nu in anumite tactici (asa iti intelegi mai bine publicul iar testarea devine o joaca, pana ajungi la aplicarea exclusiv a tacticilor performante).
Astazi vom discuta din nou despre Social Media Marketing dintr-un punct de vedere care, poate, pana acum ti se parea tehnic: cum monitorizezi performanta postarilor si reclamelor pe Social Media folosind parametri UTM.
Daca pana acum nu stiai ce sunt, cum sa ii folosesti sau iti era teama sa nu faci greseli cu aplicarea parametrilor UTM, articolul de astazi iti va fi un real ajutor: salveaza-l ca marcaj si foloseste-l de fiecare data cand simti nevoia.
Dar hai sa incepem cu inceputul:
Ce sunt si cu ce se mananca parametrii UTM?
Simplu spus, parametrii UTM sunt coduri scurte text adaugate la un URL (informatii suplimentare) care ajuta la o monitorizare mai aprofundata a datelor privitoare la sursele de trafic, vizitele din site si conversiile.
Cu ce se mananca parametrii UTM? Cu programe de analytics si, in principal cu Google Analytics despre care vom vorbi si noi astazi.
Uite cum functioneaza.
Hai sa zicem ca faci o postare pe Facebook pe pagina ta de business cu link-ul unui articol din blogul de companie, care include de asemenea un lin catre un produs / categorie de produse. Si hai sa mai zicem ca oamenii dau like la postare, dau share, dau click pe link si poate chiar ajung in pagina de categorie si eventual cumpara.
Cateva zile mai tarziu, mai faci si o reclama cu Facebok Ads in care promovezi direct pagina cu categoria de produse.
Si-acum imi vei spune “ok, si care e problema?!”. Vezi tu, partea amuzanta e ca in Analytics ambele surse de trafic vor aparea exact la fel – Facebook.
Poate articolul distribuit pe pagina ti-a adus mai multe conversii decat reclama. Poate s-a intamplat fix invers. In ce stii sigur ca vrei sa investesti pentru ca iti aduce rezultate mai bune?
Nu stii, fara sa monitorizezi fiecare link. Iar aici, cel mai utili sunt parametrii UTM.
Inainte sa discutam strict despre adaugarea parametrilor, e bine de stiut care sunt componentele acestora. Astfel, avem 5 componenete diferite:
- utm_source – aici notezi platforma (indiferent ca e sociala, google, un newsletter etc.) de unde vine traficul, In cazul articolului de astazi, daca vrei sa monitorizezi traficul si conversiile din Facebook, indiferent ca printr-o postare organica sau reclama noteaza sursa “facebook”.
- utm_campaign – numele campaniei, a grupului de trafic pentru o pagina specifica / campanie specifica (de exemplu, sandale-vara)
- utm-medium – acesta ii arata platformei de analytics sursa specifica de trafic (pentru monitorizarea Social Media poti folosi organic, social, cpc – campaniile platite); incearca sa stabilesti cateva valori standard pentru medii, asa raportul tau va fi mai usor de inteles.
Aceste 3 elemente sunt obligatorii atunci cand folosesti parametri UTM. Celelalte doua sunt optionale:
- utm_term – atunci cand folosesti reclamele PPC – indici cuvantul cheie pentru cautarile platite. Foloseste aceste elemente daca etichetezi manual o campanie.
- utm_content – cu ajutorul lui faci diferenta intre link-uri sau continut asemanator in cadrul aceleiasi reclame (de exemplu, 2 call-to-action).
Sa zicem ca vrei sa monitorizezi o postare pe Facebook cu un articol din blog. In acest caz, valorile pot arata astfel: source – facebook, campaign – postare_blog, medium – social.
Cum adaugi parametri UTM la postarile din Social Media?
Astazi vom discuta strict despre adaugarea parametrilor folosind URL Builder din Google Analytics.
* Banuiesc ca nu mai este cazul sa iti spun cum sa iti faci un cont de Google Analytics si de ce e super-mega-extra-obligatoriu sa il folosesti.
Acum, e foarte simplu si rapid sa folosesti acest instrument:
- Mergi la URL Builder (ai primit link-ul mai sus)
- Completeaza formularul din pagina cu URL-ul paginii si valorile pentru parametrii pe care vrei sa ii monitorizezi.
- Mergi putin mai jos in pagina deoarece URL-ul iti este generat automat dupa completarea formularului
- Da click pe Convert URL to Short Link sau copiaza URL-ul si foloseste un alt instrument de prescurtare
- Copy-paste la link-ul prescurtat in postarea ta pe Social Media.
Tadaaa. Asta e tot ce ai de facut.
Citeste si: Ce Stiu Firmele Mari Despre Google Analytics (Si Tu Nu Stii)
Unde vezi rezultatele?
Pentru a monitoriza traficul si conversiile venite din Social Media (sau alte surse controlate), mergi in contul tau de Google Anaytics. In partea stanga (la rapoarte) da click pe Aquisition → Campaign → All Campaigns → Secondary Dimension: Source / Medium si vei vedea lista cu toate campaniile pentru care ai creat URL-ul cu parametri UTM.
Mai poti vedea datele colectate si in raportul cu sursele de trafic din Real Time (daca s-a accesat link-ul cu parametri UTM adaugati).
Desigur, nu e suficient doar sa vezi rezultatele, trebuie sa le si analizezi. Urmareste ce functioneaza bine, ce tipuri de actiuni lasa de dorit in functie de un grup de metrici pe care il stabilesti singur sau cu echipa ta.
De asemenea, mare atentie la procentul de conversii. Daca vezi ca un anumit tip de postari sau reclame iti aduc conversii spre deosebire de altele care aduc doar trafic, concentreaza-ti bugetul si eforturile pe cele cu conversii. Pana la urma, traficul e dragut si toate cele dar e degeaba daca nu converteste.
Sfaturi si bune practici in folosirea parametrilor UTM
- Alege nume reprezentative pentru campaniile tale pentru ca nu vrei sa faci confuzii intre rezultatele pe care le vezi in Analytics
- Foloseste doar litere mici!!! – codurile UTM fac diferenta intre literele mici sau majuscule. Ca sa intelegi, facebook, FACEBOOK, Facebook sau FaceBook sunt monitorizate complet separat, prin urmare datele din Analytics ar fi incomplete (nu iti da singur de lucru)
- Foloseste underscore in loc de spatiu – la fel ca si in cazul anterior, organicsocial, organic_social, organic-social sau organic social sunt monitorizate separat, cu diferenta ca la utilizarea spatiului intre cuvinte, in URL acesta va aparea ceva de genul “organic%20social” – nimeni nu isi doreste asa ceva
- Fa-ti un sistem organizat privitor la modul de completare a valorilor
- Nu folosi parametri UTM pentru link-urile interne din propriul tau site (induci oprirea sesiunii curente si inceperea alteia atribuita UTM-urilor setate)
- Nu adauga parametri UTM dupa ancora (#) pentru ca orice element situat dupa aceasta nu va fi luat in seama de Analytics.
De asemenea, mai sunt cateva lucruri bine de stiut la folosirea parametrilor UTM pe Facebook. In primul rand, daca in pagina se face un share cu tracking prescurtat si dai boost la postare, NU vei mai putea face diferenta intre rezultatele organice si cele platite.
In schimb, daca faci promovarea postarii cu Ads Manager, poti adauga parametri UTM in caseta de URL Parameters. Prin urmare, daca link-ul pe care l-ai postat nu a fost prescurtat, pentru promovare UTM-urile vor fi inlocuite de ce ai scris in Ads Manager – asa poti monitoriza separat traficul adus organic fata de cel platit.
Citeste si: 5 Formule De Poveste Pentru Social Media Marketing
Cred ca nu mai este necesar sa iti explic cat de util este sa folosesti parametri UTM pentru monitorizarea performantei in Social Media. Si nu numai. Daca pana acum ai stat “pe intuneric” deoarece credeai ca e prea complicat sa colectezi date cu parametri UTM, dupa ce ai citit articolul de azi cu siguranta ti-ai schimbat parerea.
Foloseste fiecare instrument pe care online-ul ti-l pune la indemana. Testeaza, analizeaza rezultatele si implementeaza doar actiuni care iti aduc rezultate conform cu obiectivul stabilit.
Iar daca totusi nu ai timpul necesar pentru a te ocupa de strategia ta de Social Media Marketing, serviciile noastre iti stau la indemana.
Pentru ca Social Media nu inseamna doar Facebook sau postari ci un plan bine organizat de promovare pentru stabilirea unor interactiuni valoroase intre tine si publicul tau tinta.
Contacteaza-ne chiar astazi si permite-ne sa iti oferim rezultatele pe care ti le doresti!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019