Ca si proprietar de business, cu siguranta stii cat de importanta este conexiunea cu publicul. Prin fiecare actiune pe care o facem cautam sa spargem barierele, sa castigam increderea audientei si sa cream o legatura unica intre public si brand, o legatura care ne permite sa ne facem auziti.
Iar daca suntem auziti, vindem.
Pe de o parte, dezvoltarea tehnologiei ne-a oferit oportunitatea de a crea legaturi unice cu fiecare dintre membri audientei insa exista si o parte negativa, pe care o stii bine: chiar daca legatura e una adevarata, in timp real, increderea a devenit tot mai greu de castigat.
Unul dintre cele mai recente moduri de conectare, ce a prins avant pe majoritatea canalelor sociale sunt filmarile native, in timp real. Astazi discutam despre “live” si anume despre Facebook Live.
Pentru ca indicat e sa calci cu dreptul de la inceput in strategia ta de Facebook Marketing si Facebook Live, astazi iti voi arata cum poti folosi aceasta tactica in beneficiul afacerii tale – pentru a crea o conexiune unica, benefica si credibila intre brand si potentialii clienti.
Dar hai sa incepem cu inceputul:
Conceptul in sine e simplu. Cand folosesti Facebook Live, practic inregistrezi un video pe care audienta ta il poate vedea in timp real si poate reactiona la acesta prin comentarii.
Platforma sociala despre care vorbim, Facebook, este chiar cadrul perfect din moment ce reteaua a fost creata pe principiul interactiunii. Asadar avem din start un cadru natural, usor de personalizat.
Intrebarea e cum te asiguri ca video-urile tale sunt interesante pentru audienta? Cum te asiguri ca vei avea vizualizari si comentarii asa cum spun statisticile (adica de 10 ori mai multe decat la un video normal)?
Hai sa descoperim raspunsurile impreuna, sub forma a 10 sfaturi aplicabile imediat.
1. Investeste in echipament
Daca vrei sa le arati oamenilor ca esti un profesionist, esti de incredere, un video de slaba calitate, care tremura din toate incheieturile, nu te va ajuta prea mult.
Orice semn de amatorism iti va aduce inca un punct in minus deoarece va pune rabdarea audientei la incercare si va rupe conexiunea.
Din acest motiv iti recomand sa investesti intr-un echipament de baza pentru filmarile tale. Si cand spun “investesti” nu inseamna ca trebuie sa dai gata tot bugetul pentru a cumpara cea mai performanta camera de filmat, lumini, bla bla.
Pentru inceput, ia-ti un tripod. Crede-ma, va fi de nepretuit deoarece video-urile tale nu vor mai iesi tremurate. Filmezi intr-o locatie in care nu ai unde aseza tripodul? Nu-i nimic, foloseste un selfie stick pentru a stabiliza imaginea 🙂 .
2. Testeaza inainte de a face un live
Hai sa fim sinceri, cel mai probabil toti am dat cu bata in balta la prima incercare. Loc de greseli exista si e foarte posibil sa fii putin nervos, din moment ce e prima data cand vrei sa transmiti un mesaj live catre audienta ta.
Uite de ce iti recomand sa testezi inainte de a inregistra live.
Din fericire chiar Facebook iti pune la dispozitie o optiune utila prin care poti face teste. Tot ce trebuie sa faci este sa schimbi setarile de confidentialitate la “Only Me”. Odata ce ai schimbat setarea, inregistreaza cateva video-uri de test, pentru a te acomoda cu ideea de “live”, “lume”, “vorbit in public” etc.
3. Asigura-te ca ai o conexiune buna
Conexiunea la net e o mare problema atunci cand vrei sa faci un live. Cand video-ul tau se intrerupe, oamenii isi pierd rabdarea, scrolleaza mai departe, numarul de vizualizari si comentarii scade, video-ul moare, e un dezastru…
Asadar, daca esti inauntru si ai acces la Wifi sau o conexiune 4G e perfect. Daca transmiti de afara sau dintr-o zona cu o conexiune proasta, incearca sa gasesti alta locatie. Pana si Facebook iti da un semnal atunci cand ai o conexiune slaba: butonul “Go Live” este gri.
4. Creeaza o structura asupra ceea ce vrei sa transmiti
Sigur, Facebook Live a fost creat pe ideea de spontaneitate, ideea ca fiecare dintre noi poate arata live lumii ceva interesant, ceva ce poate aduce o schimbare. Insa la fel de adevarat e si faptul ca mesajul tau trebuie sa aiba logica pentru a fi usor de consumat si de inteles.
Iti recomand sa ai in minte cel putin 3-4 idei centrale in jurul carora sa iti construiesti discursul. De asemenea, gandeste-te la ordinea acestor idei, pentru ca iti doresti o structura logica, usor de urmarit de catre audienta.
5. Lasa loc pentru spontaneitate
Si daca tot vorbeam anterior de spontaneitate, nu uita de naturalete. Nu rosti un discurs rigid, ca si cum l-ai citi de pe o foaie sau l-ai fi memorat.
Si genul acesta de filmulete regizate plictisesc audienta, exact lucrul pe care trebuie sa te asiguri ca il scoti in ecuatie atunci cand faci un live.
Pana la urma din moment ce video-ul este live, e evident ca nu vei avea control total asupra modului in care acesta se desfasoara. Pe parcurs iti vor mai veni si alte idei, vei primi intrebari de la cei care te privesc iar raspunsurile poate iti vor duce fimarea in alta directie decat cea pe care ti-o inchipuiai la inceput.
Citeste si: Noi Schimbari Facebook: Cum Va fi Afectata Pagina Ta
6. Creeaza context pentru cei care nu te cunosc
Inainte sa sari direct in subiect, ofera un context celor care nu te cunosc si habar n-au de intentiile tale. Ca si in cadrul oricarui alt tip de eveniment, la inceput, spune publicului tau cine esti, unde esti (in cazul in care te afli afara) si despre ce ai de gand sa le vorbesti / ce vrei sa le arati.
Aceasta prezentare are rolul de a crea o prima conexiune intre tine si cei care te privesc.
7. Periodic, recapituleaza ce se intampla
Un alt lucru pe care trebuie sa il tii minte cu privire la live-uri, este ca oamenii se vor alatura la momente diferite. Cu alte cuvinte, la inceputul live-ului e posibil sa ai 10 privitori, dar la 5 minute numarul acestora ar putea ajunge la 100, la 10 minute vorbim de 200 de privitori etc.
Ei, in acest cadru trebuie sa impaci si capra si varza, sa informezi noii privitori asupra contextului insa fara sa iti plictisesti privitorii care au fost alaturi de tine de la inceput. La diferite intervale (acestea depind de lugimea live-ului) reaminteste audientei tema video-ului si ce s-a intamplat pana acum.
Aminteste-ti sa pastrezi recapitularile cat mai scurte si la obiect, dupa exemplul oamenilor de radio.
8. Fii relaxat si natural
Da, stiu, e mai usor de spus decat de facut. Totusi utilizatorii isi pot da seama de la kilometri departare daca live-ul este unul spontan, natural sau unul regizat, creat numai cu scopul de a le vinde ceva.
Nu iti fie frica sa iti arati personalitatea si sa umanizezi brandul pe care il promovezi. Daca esti politicos, calm si prietenos ca si persoana, pastreaza aceeasi tonalitate si in live. Daca esti sarcastic, putin cinic sau realist, din nou, nu e o problema.
Acesta e insusi secretul oamenilor carora nu le este frica sa vorbeasca in public – nu incearca sa pozeze in altcineva ci transmit mesajul dorit imbracat in propriul stil format din diferitele caracteristici ale personalitatii lor.
In ceea ce priveste relaxarea, trebuie sa fii cat mai calm pentru a trimite un mesaj relevant, intr-o forma inteligibila si interesanta pentru audienta.
9. Reactioneaza la comentariile utilizatorilor
Una dintre cele mai simple si eficiente optiuni pe care o ai la indemana in timpul unul live, pentru a creste nivelul de interactiune este raspunsul la intrebarile/comentariile privitorilor.
Asigura-te ca petreci o parte din live raspunzand la comentarii deoarece acesta e secretul pentru ca tot procesul sa fie unul mai intim, mai organic. Iar pentru a da mai multa forta mesajelor tale, poti rosti numele celui care a lasat comentariul atunci cand ii raspunzi.
10. Stai live mai mult timp decat media
Stastistic, Facebook recomanda sa stai live intre 10 minute minimum si 90 de minute maximum. Practic asta e si ideea atunci cand vrei sa maximizezi nivelul de interactionare si sa ajungi la un numar cat mai mare de privitori.
Logic privind, cu cat stai mai mult live, cu atat sansele sa ai mai multi privitori cresc. Totusi, un video live de 90 de minute e cam moartea pasiunii.
Undeva intre 15 si 30 de minute per video consider ca ar fi ideal pentru inceput iar odata ce te obisnuiesti cu modul in care functioneaza Facebook Live si cu reactiile audientei tale, poti extinde timpul pana iti atingi obiectivul de privitori.
Citeste si: Cum Sa Iti Optimizezi Video-urile Pentru Orice Canal
Astazi ai descoperit 10 sfaturi pe care le poti pune in aplicare imediat pentr primul tau Facebook Live pe care sa il folosesti in strategia de promovare a afacerii tale online. Fara indoiala, acest mediu se poate transforma intr-un aliat in formarea unui pod intre tine si audienta.
Conditia este sa folosesti live-urile in mod corect, pentru a transmite mesaje interesante si pentru a te diferentia de restul din piata. Daca il folosesti corect, poti crea o conexiune unica si poti castiga incredere pentru brandul tau.
Tu folosesti Facebook Live pentru afacerea ta? Ti se pare prea complicat sa faci ceva diferit de concurenta? Iti punem la dispozitie o echipa profesionista, cu o experienta de peste 11 ani in marketing si eCommerce. Iar faptul ca ne-am nascut aproape odata cu Facebook, ne face sa fim mereu la curent cu ultimele noutati ale retelei – informatii pe care le punem imediat la dispozitia clientilor nostri.
Vrei sa profiti si tu de experienta si cunostintele noastre? Contacteaza-ne acum.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019