La bine si la rau… telefoanele mobile au ajuns o extensie a noastra.
Le verificam de cateva zeci de ori pe zi, poate si mai mult, iar fiecare notificare noua, fie ca vine de la Facebook, WhatsApp, Insta, email sau de la orice alta aplicatie, ne atrage atentia si ne obliga cumva sa ne uitam, curiosi, despre ce e vorba.
Prin urmare, nu e de mirare ca incepand de anul trecut, peste 50% din vizitele pe site-uri se fac de pe mobil, mai putin de pe desktop, un procent ascendent avand si cumparaturile facute de pe mobil. Iar in privinta email-urilor – 54% dintre acestea sunt deschise pe mobil (conform Litmus martie 2017)
In aceste conditii, pentru un antreprenor sau marketer, o strategie inteligenta de email marketing nu mai e doar o buna practica – e un fundament pentru o relatie de lunga durata cu clientul.
Dar modul in care creezi un email pentru mobil e diferit fata de cele pentru desktop. Clientii tai iti pot citi email-ul dimineata in timp ce se indreapta spre job, atunci cand stau la coada pentru a-si cumpara covrigi, atunci cand asteapta autobuzul in statie sau cine mai stie in ce situatie. Pentru ei, trebuie sa iti gandesti altfel strategia de email marketing.
Astazi vom discuta despre cateva metode prin care sa ajungi la clientii tai pe mobil: cum sa profiti de “dependenta” lor de smartphone pentru a livra un mesaj care sa atraga atentia, sa trezeasca interesul si dorinta si sa inspire actiunea.
Ce s-a schimbat cu clientii tai pe mobil si ce e de facut?
Comportamentul de consum al clientilor de pe mobil difera fata de anii trecuti. Prin urmare, ceea ce stiai ca e aplicabil acum 5 ani, de exemplu, azi e desuet. Iata cateva dintre schimbari, plus tacticile la care sa apelezi pentru a raspunde nevoilor acestor utilizatori:
1. Perioada de atentie e mult mai scurta
Stiintific vorbind, noi oamenii avem o abilitate din ce in ce mai scazuta de a ne concentra si a consuma informatia. Daca in 2000 perioada de atentie medie se situa undeva la 12 secunde, in 2015 a scazut pana la 8.25 secunde (conform Statistic Brain). Gandeste-te cat a mai scazut pana in 2017!
Aceste date se aplica si la modul in care oamenii consuma email-urile pe care le trimiti – e cu 25% mai putin probabil ca destinatarii tai sa citeasca tot mail-ul pe care il trimiti pe mobil, fata de cei care il citesc de pe desktop sau laptop.
Ce e de facut?
- Mentine dimensiunea email-ului sub 100K (cu cat mai mic, cu atat mai bine), pentru a te asigura ca se incarca repede pe dispozitivele mobile. De exemplu, daca ai multe imagini si acestea au nevoie de mult timp pentru a se incarca, majoritatea utilizatorilor vor sterge email-ul, in loc sa astepte sa se incarce.
2. Toleranta la irelevanta e foarte scazuta
Ideea e ca tot accesul acesta la informatie si tehnologie ne face sa fim constienti ca avem la dispozitie mai multe optiuni de cumparare. Asteptarile sunt mari in special fata de magazinele online deoarece clientii au deseori pretentia la un pret mai mic, la un discount sau alte beneficii suplimentare, in functie de ceea ce isi doresc.
In acest cadru, mesajele trimise in masa sau, practic, in gol, nu provoaca o reactie pozitiva (uneori nici nu sunt deschise). Irelevanta iti strica brandul, nu rezoneaza cu destinatarii si iti poate afecta strategia pe termen lung, chiar daca momentan crezi ca e mai ieftin sa procedezi asa.
Ce e de facut?
- Personalizeaza. Incearca sa folosesti marketing automation pentru a reactiona imediat la actiunile utilizatorilor, pune putina sare si piper in subiectele si continutul email-urilor (nu ezita sa fii diferit fata de ceilalti), recompenseaza-ti clientii fideli si trezeste senzatia de anticipare pentru urmatoarele email-uri.
Citeste si: Cum Te Asiguri Ca Oamenii Chiar Iti Deschid Email-urile
3. Nevoia de continuitate dupa click
30-40% dintre clienti cumpara online direct de pe mobil, fie de pe un site, fie prin intermediul unei aplicatii (conform GPeC). Asadar, clientii asteapta o experienta placuta pe mobil in magazinele online si site-uri, pentru ca tranzactia sa fie realizata cat mai usor.
Sa dai gres in a optimiza atat email-ul cat si landing page-ul in care il trimiti dupa ce da click pe CTA inseamna sa iti alungi singur potentialul client, poate, pentru totdeauna.
Ce e de facut?
- Ai grija sa folosesti un design responsive pentru site dar si pentru email. De asemenea, fa o comanda de test de pe mobil si vezi ce experienta ai – daca intampini probleme, rezolva-le si asigura-te ca de la click si pana la pagina de multumire, clientul are o experienta de milioane.
4. Aspecte legate de design intr-un email pentru mobil
Daca tot vorbeam inainte de design-ul unui email pentru un consumator pe mobil, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le respecti:
- Foloseste un font de cel putin 16 puncte – sa fie mare pentru a fi usor de scanat
- Alege un design pe o singura coloana, vertical si sparge textul in bucati separate de spatii goale, fiecare incepand cu un subtitlu reprezentativ
- Ai grija ca butoanele de call-to-action sa fie usor de apasat, inclusiv de degetele mai neindemanatice.
- Personalizeaza textul previzualizat, conteaza mult intr-un inbox pe mobil.
5. Creativitate in ceea ce priveste continutul
Brandurile cauta continuu noi metode prin care sa isi surprinda si sa isi distreze urmaritorii. Dar trebuie sa intelegi ca e o linie foarte fina intre distribuirea unui continut doar de dragul de a-l distribui si distribuirea continutului intr-un mod care sa fie benefic atat pentru brand cat si pentru consumator. Nu trebuie sa faci neaparat tot ce fac ceilalti, daca nu e potrivit si pentru tine.
De exemplu, unele firme testeaza noi formate de continut care sa fie vizibile pentru utilizator doar daca acesta scutura telefonul mobil sau il inclina. Altele se bazeaza pe continutul creat de clienti pentru a castiga increderea destinatarilor fata de indiferent ce produs promoveaza.
Poti urma si tu exemplul acestor firme: documenteaza-te asupra ceea ce tehnologia are nou de oferit, foloseste dovezi de incredere direct de la clientii actuali (de pe Social Media, Google My Business etc.), foloseste video-uri, imagini si GIF-uri (atentie insa la marime si optimizare) etc.
Citeste si: Cum sa iti impresionezi cei mai noi abonati
Intr-o lume in care clientii te pot gasi doar prin cateva click-uri pe telefoanele mobile, indiferent ca sunt acasa sau tocmai se pregatesc sa decoleze spre, habar n-am, Hong Kong, strategia ta de email marketing trebuie sa se adapteze pentru a supravietui.
In loc sa astepti ca utilizatorii sa gaseasca singuri calea spre usa ta virtuala, iti recomand sa folosesti inteligent email-ul, un instrument care utilizat corect, poate face performanta si poate castiga mai multe vanzari cat toate celelalte canale de marketing la un loc.
Adapteaza-te la noile comportamente de consum pe email si gandeste creativ – surprinde-ti lead-urile din baza ta de contacte si te asigur ca tu nici nu vei fi surprins cand telefonul tau va vibra la notificarea unei alte si alte vanzari.
Asta vrem sa iti oferim si prin intermediul serviciilor noastre de email marketing, la SilkWeb.
Daca iti doresti o strategie de email care sa te propulseze in top preferintele utilizatorilor, contacteaza-ne chiar azi. Iti vom crea si o strategie pentru cresterea listei de contacte, daca nu ai deja si o vom valorifica la maximum.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019