Haide, fii sincer.
Ca antreprenor sau marketer ai o relatie confuza cu Social Media.
Iti place ideea ca postarile tale ajung la oamenii interesati si aduc inapoi sute de lead-uri si vanzari.
Insa urasti faptul ca succesul pe retelele de socializare e atat de greu de obtinut in practica.
Fara click-uri. Fara share-uri. Fara reactii din partea oamenilor. Acesta e cosmarul oricarui antreprenor ce foloseste canalele Social Media.

sursa: Tenor
La mijloc e un cumul de factori – tipul de postari folosite, stilul de comunicare, grafica, mesajele transmise, momentul si starea consumatorilor – toate influenteaza mai mult sau mai putin efectul postarilor tale.
Din fericire, poti controla cativa dintre factorii pe care i-am insirat mai sus. Si incepem cu textele.
Astazi iti voi arata 5 ponturi super eficiente de copywriting pentru postarile tale Social Media pe care le poti aplica simplu, chiar daca ai zero experienta in domeniu.
A, si fii atent, pentru ca dupa cele 5 ponturi ti-am pregatit si un bonus 🙂 .
Iti ofer aici cateva dintre cele mai productive sfaturi pe care le am. Si sunt 100% sigur ca te vor ajuta insa alegerea – de a le afla si a le aplica, mai ales – e doar a ta.
Asa ca hai sa incepem.
1. Concentreaza-ti atentia pe titluri
Exista 2 tipuri de titluri: cele care atrag atentia si provoaca o actiune si cele care esueaza.
Trucul e sa scrii titluri magnetice care apeleaza la emotiile si dorintele tangibile ale oamenilor in moduri la care pur si simplu nu pot rezista.
Iar asta se aplica si atunci cand ai impresia ca vinzi produse sau servicii relativ plictisitoare (adica despre care oamenii n-ar discuta pasionati ore intregi). Daca ti se pare ca te incadrezi aici, scoate-ti gandul acesta din cap.
Secretul este sa ii demonstrezi utilizatorului ca il intelegi.
Toata lumea are o durere, o frica sau un obiectiv. Continutul postat este solutia pentru eliminarea durerii potentialului client – si, pentru tine, podul de legatura catre ceea ce vinzi.
Cum gasesti emotiile si dorintele oamenilor? Raspunzand la urmatoarele intrebari:
- Ce nu il lasa pe clientul tau sa doarma noaptea?
- Ce il entuziasmeaza?
- Ce scopuri are? La ce aspira?
- Exista mituri sau griji care l-ar putea impiedica sa actioneze in favoarea ta?
Filtreaza intrebarile prin prisma afacerii tale si a produselor pe care le vinzi si mergi cat mai aprofundat catre descoperirea temerilor, durerilor si emotiilor clientilor tai.
Cand vinzi materiale de constructie acestea pot fi teama de a ramane fara un acoperis deasupra capului, teama de a fi pacalit, multumirea sufleteasca de a asigura confort pentru familie sau cei dragi etc.
Cand vinzi fashion, accesorii si cosmetice acestea pot fi teama de rusine, teama de a gafa, dorinta de atentie, dorinta de invidie din partea altora, mandria de a fi superior, dorinta de incredere in sine si confirmare etc.
Ceea ce e la exterior (dorinta de a avea o casa sau dorinta de a arata bine, dupa exemplele de mai sus) e prea general si nu oglindeste neaparat dorintele ascunse – acelea care determina pana la urma actiunea. Asa ca fa-ti o lista cu potentiale dorinte, temeri si probleme ale consumatorilor tai si testeaza titluri in care sa le vorbesti despre acestea.
Concentreaza-ti titlurile pe solutie: ce conteaza cel mai mult pentru consumator – iar apoi ii comunici clar ca ii vei da ceea ce doreste / are nevoie.
Pont!
Foloseste formula celor 4 U, una dintre cele mai vechi si mai populare in copywriting. Asigura-te ca titlul tau este:
- Util = informatia promisa este valoroasa pentru utilizator?
- Urgent = mesajul il determina sa actioneze imediat?
- Unic = informatia promisa este (sau pare) deosebita?
- Ultra-specific = cat de relevant este mesajul sau informatia transmisa?
Bun, acum e randul tau. Foloseste formula in combinatie cu intrebarile asupra dorintelor utilizatorilor tai si incepe sa creezi titluri magnetice pentru postarile tale Social Media.
Citeste si: Vrei Cele Mai Tari Titluri Pentru Reclamele Tale PPC? Vezi 10 Idei
2. Suspansul retine atentia consumatorilor
Daca te uiti la seriale, cu siguranta vei intelege despre ce vorbesc aici. Stii cum fiecare episod se termina in suspans, promitand o scena de maxima importanta in episodul urmator – sau in sezonul urmator?
Iar tu ramai cu sentimentul de frustrare pentru ca nu stii ce se va intampla si nici nu poti afla inainte de a viziona episodul urmator.
Ei bine, aceasta e o tehnica eficienta utilizata nu doar de seriale ci si in marketing. Si exista o explicatie stiintifica in spate.
Efectul se numeste Zeigarnik si afirma ca oamenii isi amintesc mai usor procesele incomplete sau intrerupte decat pe cele complete.
Altfel spus, creierul uman cauta o concluzie pentru orice. Daca nu are parte de ea, va trimite in corp hormoni ce determina stari de anxietate, frustrare si anticipatie.
Trebuie sa stim ce se intampla cu printesa la anaghie la finalul unui basm. Suntem atrasi de cartile Agathei Christie ca niste molii de flacara sa aflam cine si cum a facut acea crima oribila de la inceputul cartii.
Vrem o incheiere.
In Social Media, cand termini fiecare postare in suspans convingi oamenii sa se opreasca din scroll si sa intre pe site, pentru a afla concluzia.
In acest caz functioneaza foarte bine intrebarile “cum sa?”: Cum sa vinzi ca Emag? Cum iti creezi singura o tinuta care sa atraga toate privirile? Cum alegi cel mai confortabil – si mai sigur – scaun de masina pentru bebele tau? Etc.
Fii clar in ceea ce ai de oferit la nivel de beneficiu insa ascunde in postare metoda sau calea prin care sa ajunga la beneficiu. Mergi linistit pe formula intrebarilor “cum sa?”.
3. Foloseste diateza activa
Acum, ma gandesc ca toti am invatat si ne mai amintim din scoala care sunt diferentele intre diateza activa si diateza pasiva. Diateza sau vocea activa este o metoda clara si directa de a descrie o actiune.
Diateza sau vocea pasiva descrie actiunea realizata prin intermediul unei terte parti sau a unui agent necunoscut.
Care e diferenta in practica?
- Ieri ni s-a conferit premiul pentru cel mai tare magazin online.
- Ieri am castigat premiul pentru cel mai tare magazin online.
Ce exprimare ti se pare mai usor de inteles? Vocea activa, bineinteles.
Daca ai folosit pana acum diateza pasiva – din obisnuinta sau pentru a parea mai corporate – e momentul sa renunti la ea si sa creezi doar postari folosind verbe la diateza activa.
Pont!
Acesta e un sfat pe care nu ti-l ofer doar eu ci este statuat de unul dintre cei mai populari scriitori din intreaga lumea – Stephen King. Cartea sa, “Misterul Regelui. Despre scris” contine zeci de sfaturi si ponturi incredibile care te vor ajuta sa iti imbunatatesti scrisul si textele, inclusiv postarile Social Media.
Daca nu ai dat de ea pana acum, iti recomand cu cea mai mare incredere sa o citesti.
Citeste si: Cum Sa Scrii Si Sa Castigi Mai Multi Clienti
4. Creeaza-ti un checklist de stil
Prin asta ma refer la un set de reguli sau sfaturi proprii pe care sa le scrii intr-un document sau chiar in agenda. Pe acestea ti le stabilesti pentru a fi sigur ca la fiecare postare sau orice alt tip de continut creat pentru brandul tau, respecti stilul si vocea specifice brandului.
Acest checklist – sau ghid, daca vrei – ar trebui sa contina tot ce tine de comunicarea ta pe Social Media:
- Denumire conturi pe fiecare canal
- Descrierea vocii de brand – poate fi energica, amuzanta, sarcastica, obisnuita, emotionala, vesela, formala, activa, trendy, utila etc.
- Avatar audienta targetata
- Culori specifice brandului
- Vocabular + cuvinte specifice pentru business
- Limbaj
- Grafica – bannere, imagini, gif-uri, video-uri
- Tipologie formatare postari – ex. Lungime texte pentru Facebook, Insta, Twitter etc.
- Tipuri de postari
- Beneficii si emotii cheie de targetat
- Lista hashtag-uri de folosit
- Lista lucruri ce nu pot fi publicate – pentru a evita probleme legale (ex. date clienti, redistribuire continut generat de utilizatori fara consimtamant etc.)
- Metodologie de raspuns la feedback negativ / feedback competitie
- Plan pentru situatii de criza
Cand ai la indemana ghidul de stil, vei fi 100% sigur ca faci toate lucrurile corect. Mai mult, daca nu esti sigur de un anumit aspect poti consulta ghidul oricand – plus, iti va fi un real ajutor in momentul in care angajezi pe cineva sa se ocupe de strategia ta Social Media.
5. Evita cuvintele nehotarate
Poate, speram, incercam…
Acestea nu sunt cuvinte care sa oglindeasca incredere in propriul brand si nici nu castiga increderea clientului in tine.
Cuvintele nehotarate sunt folosite, in general, pentru a lasa o portita deschisa in caz de… ceva. In caz de nereusita sau probleme in comunicarea sau interactiunea cu brandul.
Adevarul e ca nimeni nu e impresionat de poate, speram, incercam si asa mai departe.
Sfatul meu este sa le inlocuiesti cu altele active, hotarate, precum garantat, sigur, astepta si, in general, verbe la diateza activa.
Bonus
Initial am vrut sa ma limitez la 5 ponturi insa vreau sa continui cu 2 sfaturi bonus pentur postarile tale.
6. Elimina cuvintele inutile
Ai dat vreodata peste vreun comentariu de tipul “tl;dr”?
Adica, Too Long; Didn’t Read?
Daca esti prezent pe Reddit, 9GAG sau chiar si pe Facebook, cu siguranta l-ai observat la un moment dat.
Ei bine, pentru a evita situatia in care oamenii nu iti citesc postarile pentru ca pur si simplu sunt prea lungi, va trebui sa rezisti tentatiei de a spune totul – fiecare detaliu – in postare.
Sfatul meu este sa iti stabilesti un scop din a scrie postari cat mai scurte iar titluri si mai scurte (7-10 cuvinte). Chiar daca nu vei reusi de fiecare data, cel putin vei fi sigur ca ai reusit sa concentrezi mesajul dorit si ideea principala a acestuia.
De exemplu:
“Iti promitem ca nu te vor mai durea picioarele daca folosesti pantofii X” vs. “Scapa de durerile de picioare cu pantofii X”.
Nu e un pont nou insa, din experienta, e printre cele mai grele de respectat. Presupune intr-adevar mai multa munca pentru a elimina cuvintele inutile insa vei vedea ca asa engagementul postarilor creste.
7. Lasa oamenilor libertatea de a alege
Nu stiu daca ai observat dar, la inceputul articolului, ti-am spus ca alegerea de a-l citi si a aplica informatiile primite este doar a ta.
Am facut asta pentru ca alegerea este intr-adevar in mainile tale. Nu te pot obliga sa pui in practica ponturile desi sunt perfect constient ca daca nu o faci, nu vei obtine absolut niciun rezultat.
Si tu esti constient de asta.
Insa in momentul in care te invit sa spui da sau nu, alegerea e a ta – faci asta sau nu, scapi de senzatia ca te presez sa alegi si simti ca ai libertate.
“Click aici sa vezi cele mai bune sfaturi”, “click aici sa cumperi produsul acesta super minunat” – toate formularile ce pot fi percepute drept comenzi, ridica instantaneu o bariera mentala in fata actiunii.
Pentru ca oamenilor nu le place sa li se spuna ce au de facut. Nu le place sa li se comande.
Asadar, lasa-le loc de alegere prin formularea textelor postarilor tale. Afirma-le dreptul de alegere iar astfel ii vei dezarma intelectual si emotional, eliminand senzatia ca li se tine un discurs de vanzare.
Citeste si: 5 Formule De Poveste Pentru Social Media Marketing
Astazi ai primit 5 + 2 ponturi gratuite de copywriting pentru postarile tale Social Media. Cel mai tare lucru? Sunt usor de pus in practica, nu necesita cine stie ce resurse ci doar mai mult exercitiu.
Poti deveni mai bun la ceea ce faci – scris, video, vanzare sau orice altceva, doar daca te antrenezi regulat si experimentezi. Asa ca deshide un document nou in Drive sau ia o foaie alba si incepe sa creezi, tinand cont de sfaturile din articol.
Iar daca ai nevoie de ajutor pentru ca timpul nu iti permite sa le faci singur pe toate, suntem aici pentru tine.
Vezi planul nostru de actiune pentru o strategie completa de marketing sau serviciile social media marketing si hai sa discutam despre cele mai eficiente moduri prin care iti crestem afacerea.
Spune-mi, despre ce subiecte ti-ar placea sa scriem in continuare pe blogul SilkWeb? Hai sa discutam in comentarii 🙂 .
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019