Acum cateva saptamani am racit. Rau de tot. Genul ala de raceala ca daca te intinzi sa iei o cana din dulap… mai mult ca sigur vine tot paracetamolul inapoi.

Ok, si ce fac oamenii cand racesc? Sau mai degraba ce fac eu?

sursa: Giphy

Citesc. Dar nu carti, pentru ca imi cer un nivel mult prea mare de concentrare pentru cata energie mi-a mai ramas. Citesc bloguri.

Si de data asta am dat peste o multime de bloguri noi, de tot felul. Si am observat ceva.

Oamenii incep un blog. Si apoi se opresc.

Stiu ca e o activitate consumatoare de timp iar daca ai un business, blogul e poate doar o alta bataie de cap pentru tine… pe care trebuie sa o faci pentru a avea o strategie de content marketing.

Mai stiu si ca majoritatea agentiilor sau consultantilor de marketing iti recomanda sa ai un blog si sa scrii constant (inclusiv noi).

Dar vreau sa uiti putin de ceea ce ai citit si aflat pana acum si sa fii foarte atent: content marketing nu inseamna doar un blog. Nu trebuie sa il ai neaparat.

Pentru ca, in definitiv, content marketing-ul nu inseamna un text, imagini sau alt format.

Content marketing inseamna valoare pe care o poti oferi urmaritorilor si clientilor tai si care duce la formarea unei perceptii pozitive asupra brandului tau.

Poate fi vorba de imagini mari si frumoase pe Instagram sau Pinterest.

Sau wallpaper-e personalizate pe “blogul tau”.

Sau poate video-uri. Sau podcast-uri sau un canal de SoundCloud cu mix-uri pentru clientii tai.

Sau poate o lista cu un numar limitat de articole – tutoriale.

Dar hai sa luam lucrurile pe rand si sa vedem ce poti sa faci pentru a-ti creste business-ul si a-i face pe clienti sa isi deschida inima si portofelele.

De ce insista toata lumea ca ai nevoie de un blog?

In principiu, pentru ca e o sursa buna de trafic in site-ul tau si te duce mai sus in motoarele de cautare. Pe langa SEO, articolele din blog te ajuta sa oferi continut relevant oamenilor interesati de domeniul tau de activitate.

Insa, sincer vorbind, majoritatea blogurilor de companie sunt groaznice.

Doar pentru a intretine unul “acceptabil” sa zicem, ai nevoie de minime cunostinte de copywriting, un strop de obiectivism si o galeata de inspiratie pentru a posta constant.

Daca vrei unul super bun, atunci trebuie sa ai o nisa in care oamenii chiar sunt interesati de ceea ce scrii (in general, B2B, servicii sau educare), un stil care sa atraga atentia vizitatorilor si o strategie (si aceea flexibila) care sa asigura o anumita frecventa a postarilor.

Citeste si: Cum sa ai un super articol pe blog si cum sa il promovezi cu succes

Si e al dracului de greu, mai ales daca nu esti sigur ca poti sa scrii (bine), nu iti place sau daca nu simti ca poti sa iti iei angajamentul ca vei posta constant.

Ce faci in situatia asta?…

Pentru ca e total aiurea sa te presezi singur sa tot postezi si te apuca depresia cand vezi ca muncesti extrem de greu, cu foarte putine rezultate.

Schimbi tipul de continut cu ceva ce te simti mai confortabil sa creezi.

Dar – si aici e un mare dar – inainte de a decide care este acest continut, trebuie sa stii ceva.

Ce tip de continut trebuie sa creezi?

Ce tip de continut consuma clientii si vizitatorii tai.

Hmm, nu e un raspuns foarte confortabil pentru multi, pentru ca asta inseamna ca trebuie sa inceapa sa se documenteze (si, daca nu iti place aceasta faza, e moartea pasiunii).

sursa: Tenor

Insa documentarea si chestionarea clientilor e obligatorie. Nu poti sa mergi pe presupuneri pentru ca s-ar putea sa investesti bani, timp si energie intr-un canal care nu functioneaza. Poate banii ii mai recuperezi, dar timpul si nervii nu se mai refac.

Blogul si blogging-ul costa mult, intr-o forma sau alta, asa ca ai grija din start sa alegi canalele de content marketing potrivite PENTRU TINE.

Bun, ce ai de facut?

  • Incepe sa te uiti in nisa ta: cine sunt competitorii tai si ce fac acestia? Care e tipul principal de continut pe care il publica? Au un blog sau nu? Au canal de YouTube, Instagram, Pinterest? Ce ii face diferiti pe fiecare in parte?
  • Vezi si jucatorii de pe nisa ta din afara tarii – s-ar putea sa aiba continut diferit fata de ce se ofera publicului din Romania.
  • Intra pe grupurile de Facebook si vezi ce intreaba / cauta potentialii tai clienti
  • Mergi pe pagina ta de Facebook si creeaza un sondaj – intreaba-ti urmaritorii ce tip de continut ar prefera sa vada de la tine.
  • La fel, in site creeaza un pop-up catre un chestionar in care ii intrebi ce vor sa vada, citeasca, afle de la tine.
  • Daca esti in B2B, ia direct legatura cu clientii si cere-le sfatul, intreaba-i de continut.
  • Testeaza.

Odata ce ai strans datele, mai ai ceva de lucru.

Gandeste-te, ce vrei sa faci tu cu strategia de content marketing:

Vrei sa iti faci numele si brandul mai cunoscut? Atunci concentreaza-te pe paginile Social Media – Facebook & Instagram si creeaza cat mai multa agitatie in jurul lor.

Vrei sa atragi un numar mare de contacte in baza cu adrese de email? Depinde de pretul produselor. Ii poti atrage cu un video, tutoriale sau un ghid, catalog si apoi sa le trimiti un email cu o oferta exact pentru produsul despre care au consumat continut.

Sau, daca pretul este mai mare sau decizia ii afecteaza pe termen lung, mareste si lungimea secventei de onboarding, cu multiple puncte de soft-sell si un hard-sell puternic.

(Calculeaza perioada potentiala de care ar avea nevoie un client sa ia o decizie iar daca nu cumpara pana la sfarsitul acesteia, scoate-l din lista – iti consuma resurse degeaba).

sursa: Giphy

Vrei sa vinzi oamenilor cat mai rapid?

Organizeaza un live, un webinar sau tutoriale cu oferte limitate de timp. Indiferent de tipul de continut afisat, asigura-te ca ai un element de urgenta care ar determina o cumparatura de impuls – cantitate limitata, timp limitat, bonus cu timp sau cantitate limitata.

Desigur, o firma care vrea rezultate continue pe termen lung va avea o serie de mini-obiective, ce pot merge in acelasi timp. Practic, ar trebui sa faci de toate.

Insa pentru asta trebuie sa alegi tipul principal de continut pe care marsezi.

  • Probabil ai vazut si tu video-urile scurte de pe Facebook cu 5-minutes crafts sau Tasty, inspira-te de aici. Vinzi produse de ingrijire pentru par sau beauty? Fa tutoriale scurte, pas cu pas, pentru aranjarea parului. Vinzi papetarie si birotica? Tutoriale. Home & Garden? Tutoriale. Oamenii nu se mai satura de continutul video scurt pe Facebook si Instagram.
  • Vinzi fashion? Posteaza #outfitoftheday pe Instagram, continut generat de clienti (poze cu ei in timp ce iti poarta imbracamintea / incaltamintea) intr-un landing page din site-ul tau (afisat in meniu), poti crea un lookbook / catalog ce poate fi descarcat din site sau o lista cu 5-10 articole in care vorbesti de lucrurile de baza (trenduri in functie de sezon – poate fi actualizat pe ani, stiluri, putina istorie a modei etc.).
  • Vinzi auto & moto? Mergi pe video pe YouTube sau Facebook – participa la evenimente, race-uri, parade moto sau auto (de exemplu, clasice), filmeaza si posteaza-le. Sau fa tutoriale pentru cei care vor sa isi schimbe singuri o piesa la masina (ceva simplu, ce nu implica multe batai de cap) sau cei care vor sa isi tuneze masina.
  • Vinzi articole pentru copii? Video-uri pentru ingrijire copii, DIY pentru copiii si merg foarte bine video-urile in care arati practic parintilor cum sa iti foloseasca produsele (asa le vad si cum arata, cat sunt de mari comparativ cu lucrurile din jur, si pot lua o decizie mai linistiti sufleteste).

Lista se poate intinde pana hat departe dar nu asta e scopul meu aici. Cred ca totusi ai prins o idee cand spun ca poti sa faci content marketing fara blog.

Citeste si: Storytelling in eCommerce – Cum sa vinzi fara sa dai impresia ca vinzi ceva

sursa: Giphy

Eu am vorbit doar despre cele mai la indemana tipuri de continut dar content-ul nu se limiteaza la asta. Poti sa construiesti o serie de wallpapere care pot fi descarcate de vizitatori si setate pe telefoanele sau calculatoarele lor.

Sau daca vinzi produse ce sunt folosite in miscare (de ex. fitness, sport, bicicleta, chiar si auto) poti crea un canal de SoundCloud in care sa le oferi oamenilor mix-uri ce pot fi ascultate in timp ce iti folosesc produsele – de exemplu, cand alearga, cand conduc etc.).

Ideea la content marketing este sa nu te limitezi doar la produsele pe care le vinzi ci sa gandesti in ansamblu, la stilul de viata ce poate fi creat cu ajutorul acestora.

De aici, inspiratia va ninge peste tine ca zapada ce nu se mai opreste in Baia Mare… (daca citesti articolul si e vara, sa stii ca am avut zapada grea in ianuarie 2019 😀 ).

Citeste si: Cum Generezi Trafic Intr-un Blog Nou

Ai nevoie de un blog sau nu? Asta e intrebarea.

Nu ma intelege gresit. Iubesc sa scriu si nu ma vad sa fac altceva in viata asta. Si, la inceput, mi-a fost foarte greu sa accept ca pentru a creste un business nu ai nevoie neaparat de un blog.

Dar, la finalul zilei, tu ca proprietar de afacere nu numeri vizitele in blog si numarul de cititori; ceea ce conteaza pentru tine e ca oamenii sa te vada ca pe un brand in care au incredere si de la care cumpara fara sa se gandeasca prea mult.

Iar aici intervine valoarea pe care le-o oferi prin continut si daca ei il percep drept valoros pentru ei (pentru ca asta ii intereseaza).

Poate chiar ai nevoie de un blog (si, in multe cazuri, ai nevoie). Dar daca nu dispui de resursele necesare pentru a scrie relevant, atragator si interesant pentru clienti, atunci mai bine reorienteaza-te spre alte tipuri de continut.

Daca ai deja unul si simti ca bati pasul pe loc, analizeaza-ti numerele si vezi daca merita sa continui.

Daca nu, actualizeaza articolele publicate pana acum si transforma-le intr-o lista de articole (pentru asta creezi o pagina noua in site unde le postezi eventual cu o imagine si cateva randuri atragatoare, cu link-uri interne intre ele – isi vor face in continuare treaba pe partea de SEO).

sursa: Tenor

Spor la creat!

PS. Ai nevoie de ajutor in campaniile de marketing? Suntem aici sa te ajutam. Vezi serviciile noastre si cere o oferta – colegele mele te vor ajuta sa alegi ce e mai potrivit pentru tine! 🙂

Comments

comments