Pentru astazi ti-am pregatit un articol extrem de sincer ce iti va raspunde la marea intrebare careia te-ai saturat deja sa ii cauti un raspuns: “de ce nu vand?”

E un adevar urat si iti pot garanta ca nu iti va face placere dar trebuie sa il intelegi inainte de a investi toti banii economisiti pana acum intr-un magazin online, pe care speri sa il duci spre succes.

La SilkWeb incercam sa incurajam orice plan de antreprenoriat in online, punand la bataie experienta, cunostintele, serviciile si energia noastra. Tocmai din acest motiv am creat si o rubrica speciala pe blogul Gomag, dedicata viitorilor antreprenori si celor care au nevoie de o sursa de informatii utile sa ii ajute in drumul spre obiectivele stabilite.

Articolul de astazi iti va demonstra de ce nu vinzi si, in plus, iti voi arata alte trei semnale care iti spun sa te gandesti mai bine, inainte de a construi o afacere online.

Haide sa incepem cu o mica anecdota, binecunoscuta de oamenii de vanzari si exemplara pentru ceea ce vreau sa iti arat astazi:

Mutandu-se in alt oras, un tanar s-a dus sa isi caute un loc de de munca la un supermarket.
– Ai oarecare experienta in vanzari? l-a intrebat directorul.
– Da, i-a raspunse tanarul. Acasa am fost comis voiajor. Dupa ce l-a masurat lung din priviri, directorul s-a hotarat sa ii dea o sansa.
– Incepi lucrul de maine. Voi veni la inchidere sa vad cum te-ai descurcat.
Prima zi de munca a fost grea, dar tanarul nostru a depasit-o. La ora inchiderii, directorul a coborat si l-a intrebat:
– Cate vanzari ai facut astazi?
– Una singura.
– Doar una?! Azi ai avut un singur client! Media echipei noastre de vanzari este de 20 sau 30 pe zi. Cat de mare a fost vanzarea?
– 101.265 $.
– 101.265 $?! Dar ce i-ai vandut?
– Prima data i-am vandut un carlig de pescuit de marime mica. A doua oara unul mediu. Apoi unul mare. Dupa aceea o undita echipata cu mulineta. L-am intrebat unde se duce la pescuit si mi-a raspuns: „La mare”. I-am spus ca pentru asta are nevoie de o barca, asa ca ne-am dus la departamentul de barci si i-am vandut una cu motor dublu Cris Craft. Apoi mi-a zis ca nu crede ca masina lui, o Honda Civic, va avea forta sa o traga. Asa ca l-am dus la departamentul auto si i-am vandut un Pajero 4X4.
Directorul era inmarmurit:
– Vrei sa-mi spui ca unui tip care a venit aici sa cumpere un carlig de pescuit i-ai vandut o barca si o masina?!
Tanarul:
– Nu, nu.. el venise sa cumpere o cutie de absorbante pentru sotia lui. Si atunci i-am spus: „Ei bine, din moment ce weekend-ul tau e stricat, n-ar fi mai intelept sa te duci la pescuit?”

Ce ar trebui sa intelegi tu de aici? Nu conteaza pentru ce motiv te-a contactat lead-ul care a intrat in magazinul tau online, conteaza doar cat de bun esti sa ii vinzi ceea ce ai.

In meseria de antreprenor, abilitatile de vanzator sunt cruciale. Intotdeauna ai de a face cu ofertele existente ale competitorilor, nehotararea clientilor, lipsa de experienta si incredere in achizitiile online etc. Insa daca stii sa iti vinzi marfa, nu mai conteaza ca esti nou pe piata sau nisa este una aglomerata: poti sa te diferentiezi de concurenta si sa vinzi, in orice conditii.

Poate ai angajat chiar o agentie pentru a se ocupa de strategia de marketing si a-ti aduce cat mai mult trafic si vanzari. Insa agentia isi face treaba pana in momentul in care clientul iti scrie, te suna sau te contacteaza in orice fel. Din acel moment, depinde doar de tine si de abilitatile tale de vanzator, pentru a incheia tranzactia si a te asigura ca iti cumpara produsele.

Probabil stii si tu deja de regula “Nu spune NU clientului”. Hai sa vedem un exemplu. Sa zicem ca vinzi mobila ecologica la comanda si te promovezi intensiv dar, cu toate acestea, clientii te suna pentru a te intreba de mobila din materiale plastice sau mobila pe care o pot cumpara imediat.

Chiar daca nu ai produsele de care sunt interesati, nu le inchide telefonul in nas: fa upsell la tipul tau de produs, arata beneficiile suplimentare de castigat sau profitabilitatea pe termen lung. Principiul poate fi aplicat pentru orice produs, incepand de la tricouri si pana la acoperisuri, cursuri de dezvoltare personala sau servicii de curatenie.

Citeste si: Rolul Clientului In Relatia Sa Cu Agentia SEO

Pe langa lipsa abilitatilor de vanzator, exista inca cel putin trei lucruri ce iti semnaleaza ca, poate, decizia de a deschide un magazin online nu este cea mai buna.

1. Nu te invarti ca pestele in apa pe internet

Totul a devenit mult mai usor odata cu evolutia accelerata a tehnologiei. Exista solutii de eCommerce cum este si Gomag, platforma noastra, ce iti permit sa deschizi un magazin online fara sa fie nevoie de cunostinte tehnice sau de programare. Cu toate acestea, daca nu le ai cu internetul, gestionarea unui magazin online se transforma intr-un adevarat chin.

Aici ma refer la actiunile aparent insignifiante care iti ofera acces in lumea din spatele unei afaceri online. Crearea unui cont de email, folosirea Facebook ori online banking-ul ar trebui sa fie ceva ce faci cu usurinta, fara sa ai nevoie de ajutor din afara altfel este extrem de frustrant sa deschizi un magazin online, chiar si cu atatea solutii la indemana.

2. Ai nevoie sa faci bani rapid

Daca ti-ai propus din start sa iti deschizi un magazin online pentru a castiga bani repede si usor, imi pare rau sa te dezamagesc. Da, stiu, exista o multime de retete de succes pe tot felul de site-uri insa, sa fim seriosi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

Pentru a construi si a lansa o afacere e nevoie sa te documentezi si sa faci demersurile necesare timp de cateva luni iar sa o cresti, pana la nivelul in care iti aduce un profit constant in fiecare luna, dureaza ani.

Oricine iti spune ca poti incepe sa vinzi in 10 minute cat altii in 10 ani, iti vinde gogosi. Un magazin online nu inseamna doar o platforma, nu inseamna doar afisarea unor produse si nici doar promovarea acestora pe o pagina de Facebook.

Din contra, in spate e munca grea, la fel ca si in cazul unei afaceri fizice: ai nevoie de o idee, apoi de produse, apoi de toate documentele prevazute de lege, de “utilitatile” magazinului tau – hosting, domeniu, platforma, de vizibilitate si marketing iar cand lead-urile te suna, ai nevoie de toate abilitatile tale de vanzator pentru a le convinge sa cumpere, chiar daca nu si-au propus sa o faca de la inceput.

3. Ai nevoie de garantii

Nu doar o data am fost intrebat direct sau prin email “Cum pot sa fiu sigur ca ideea asta va functiona? Nu imi permit sa risipesc bani si timp pe o idee care nu va avea succes.”

Ei, in lumea reala, a antreprenoriatului, nimeni si nimic nu iti poate oferi vreo garantie ca vei reusi. Singura cale prin care sa fii sigur ca obtii o suma de bani consistenta pentru timpul investit este, ai ghicit, un job traditional.

A fi antreprenor inseamna sa joci la risc, un risc ce poate fi redus atunci cand actionezi strategic, cand ai un plan si cand inveti sa vinzi in orice conditii. Clientii nu iti vor pica din cer si nici nu iti vor oferi bani pe ochi frumosi. Daca esti destul de priceput incat sa vezi oportunitatile acolo unde ceilalti renunta, ai o sansa.

Invata, educa-te singur sau cu ajutorul oamenilor specializati. Dar daca stai in cumpana, sa iti pariezi sau nu tot ce ai strans pana acum pe potentialul succes al unei afaceri, iti recomand sa nu te pripesti.

Citeste si: Cum Sa Furi Clienti De La Concurenta

Repet, stiu ca e un adevar cam brutal si greu de inghitit insa pentru a vinde, mai intai este nevoie sa stii sa vinzi. E un bun inceput sa cauti tehnici de vanzare si sa le aplici pe rand in strategia magazinului tau sau sa participi la cursuri, workshop-uri si evenimente unde inveti sa vinzi si sa te promovezi de la specialisti.

Nu lasa nicio oportunitate de vanzare sa treaca pe langa tine, mai ales daca clientul este cel care te contacteaza primul. Fa upsell, cross-sell, apeleaza la emotiile clientului, foloseste AIDA si asigura o experienta placuta pentru fiecare lead, pe care sa il transformi in client si client fidel.

Vrei sa profiti de serviciile unei echipe de marketing care sa iti puna pe tava toate aceste lead-uri pentru a-ti aplica tehnicile de vanzare? Alege planul de actiune SilkWeb, format din 7 strategii de marketing integrate si 14 profesionisti specializati in cresterea afacerilor online!

Cosmin Daraban

Comments

comments