Da, comertul online din Romania este abia la inceput si intr-o continua crestere, lucru demonstrat de noi si de altii in fiecare an. Cum orice lucru nou trebuie invatat si perfectionat pentru a beneficia de maximele avantaje pe care le poate oferi, la fel stau lucrurile si in cazul comertului electronic.

Pentru ca aici este vorba de tehnologie, informatie, comportament uman si bani, stim ca lucrurile se schimba cu o viteza tot mai mare, motiv pentru care trebuie sa fi la zi cu aceste tendinte daca vrei sa faci cu adevarat parte din acest ecosistem.

Daca la inceput un magazin online era practic un site cu prezentare de produs, optiune de adaugare in cos si finalizare comanda, azi practic pot spune ca acesta a ramas doar conceptul de baza.

Cum Au Evoluat Lucrurile in Comertul Electronic ?

Pornind de la afirmatia anterioara si adaugand dorinta de performanta, imbunatatire si diferentiere intre magazinele online, practic a inceput evolutia comertului electronic.

Vezi cateva clipuri realizate de eMag si postate in blog in 17 mai 2010 despre Istoria Comertului Online.

Revenind la subiect, magazinul online, in ansamblu, a evoluat enorm din punct de vedere tehnic si este intr-o continua evolutie, iar cei care tin pasul cu ea, vad beneficiile adaptarii la schimbare si sunt deschisi la educare si investitii, fiind momentan lideri de piata pe nisa respectiva.

Azi vorbim de strategii de marketing care vizeaza potentialul client in platforma, vorbim de comertul social, comertul mobil etc. Ce inseamna toate astea ?

Ca azi, pentru a face performanta in e-commerce, pentru a vinde mai mult trebuie sa ai o platforma care sa te ajute, sa poti personaliza experienta unui vizitator / client inca din primele momente in care ajunge la tine in magazin.

Aici vorbesc de colectarea de date despre vizitatori si interpretari care te pot ajuta din punct de vedere business.

Cresterea traficului generat de telefoanele mobile, face obligatorie varianta de mobile sau recomandarea de responsive design pentru un magazin online. O experienta mai putin placuta, cu timp de incarcare mare si mai mult efort pentru vizualizare produs sau plasare comanda, duc la o reducere a numarului de clienti, utilizatori de telefoane mobile.

Tot la capitolul optimizari de performanta si noi tendinte se poate clasa si optimizarea unui landing page sau a intregului proces de comanda prin A/B testing.

Aportul GPeC in Comertul Electronic din Romania

competitia-magazinelor-online-gpec-2014

Aflat deja la a 9-a editie in acest an, pot spune ca este un eveniment cu traditie in e-commerce-ul autohton. Eveniment e putin spus, pentru ca de regula evenimentele dureaza 1-2 max 3 zile, dar aici lucrurile sunt total diferit, pentru ca intreaga miscare dureaza 7 luni.

Evenimentul din acest an a inceput in 25 aprilie cand s-a dat startul pentru inscrierea magazinelor online in competitie, continua cu 26-27-28 mai cand are loc GPeC Summit, dupa care urmeaza Scoala de Vara, iar prin noiembrie va avea loc decernarea premiilor e-commerce.

Ce se intampla in aceasta perioada ?

Magazinele care aleg sa se inscrie in competitie sunt jurizate de peste 20 de specialisti in e-commerce, pe baza a peste 90 de criterii de evaluare. Rapoartele primite de proprietarii magazinelor participante sunt legate de buna optimizare a magazinului pentru vizitatori, pentru clienti, pentru Google, rapoarte de securitate si legate de comunicarea online.

Vezi ce s-a intamplat la Scoala de Vara GPeC 2012

Un alt aspect important in acest sens este intalnirea magazinului face to face cu cel care l-a jurizat si posibilitatea de a cere sugestii sau a discuta pe baza raportului.

In ultimele 2 editii, am facut si eu parte din juriu, unde am analizat peste 40 de magazine participante si am avut mai multe intalniri interesante / constructive cu reprezentantii acestora.

Urmareste prezentarea sustinuta in 2012 la GPeC:  Asa DA / asa NU in e-commerce

In 2013, pentru ca timpul alocat prezentarilor a fost prea scurt, am vorbit despre 3 probleme majore in e-commerce.

Aici vezi si inregistrarea video de la eveniment:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OT2n1v6G9tY[/youtube]

Tot impreuna cu GPeC, pe baza datelor furnizate de ei, am realizat 2 infografice despre piata de e-commerce din Romania:

  1. Infografic e-Commerce Romania 2012
  2. Infografic e-Commerce Romania 2013

In Noiembrie 2013 am monitorizat impreuna magazinele online participante la saptamana Black Friday din Romania

Da, este vorba despre multa educare, informare si analiza, care puse cap la cap sigur te pot ajuta sa-ti cresti vanzarile, numarul de clienti si sa vezi lucrurile exact asa cum sunt ele de fapt.

Despre prezentarile de le GPeC

Mereu vin oameni de valoare, oameni cu experienta in comertul online, care vorbesc despre lucrurile pe care le-au facut si i-au ajutat in dezvoltarea unui business. Fie ca este vorba de consultanti, oameni de marketing sau reprezentantii unor magazine online, sigur ai ceva de invatat din prezentarile lor.

Tot aici sunt prezentate si noi aplicatii cu ajutorul carora iti poti optimiza magazinul si per general folosindu-le intr-un mod cat se poate de inteligent, te pot ajuta la cresterea vanzarilor generate de magazinul tau online.

Spre exemplu, in anul acesta magazinele inscrise vor beneficia de Marketizator si Vibertrace.

Citeste guest post-ul de la Marketizator : 6 Idei de optimizare a magazinelor online

Chris Goward

Pentru ca vorbim despre optimizari de conversii, prezentari si oameni cu experienta, trebuie sa anuntam si prezenta lui Chris Goward, CEO Widerfunnel si autor al cartii You Should Test That !

Avantajele participarii la GPeC 2014

“Le-am pregatit magazinelor online beneficii de peste 3000 de euro, pentru ca la GPeC toti participantii castiga – si spun asta in urma feedback-urilor pe care le-am primit timp de 9 ani, de cand organizam evenimentul”, declara Andrei Radu, Founder & CEO GPeC.

Rapoartele si sugestiile primite pentru magazinul tau online trebuie sa constituie elementul principal pentru care merita sa te inscri in Gala, pe urma beneficiezi gratuit de Marca de Incredere TRUSTED timp de 12 luni (economisesti 120 eur), accesul la conferinte si nu in ultimul rand accesul gratuit la cele 2 tool-uri de optimizare a conversiilor.

Taxa de inscriere a magazinelor online in competitia GPeC este de 250 euro + TVA. Inscrierile se incheie pe 23 Mai 2014, dar magazinele care completeaza formularul de inregistrare de pe website-ul GPeC pana pe 9 Mai inclusiv, beneficiaza si de 2 bilete gratuite la GPeC Summit.

Ce poti face cu 250 euro ?

Sa petreci un weekend la Mamaia, sau sa cumperi publicitate platita spre magazinul tau, care daca nu este corect optimizat pentru conversii, cei 250 eur devin automat o cheltuiala.

Alege sa investesti minimul de 250 eur pentru educarea ta si informatii de valoare pentru magazinul tau online.

Inscrierea magazinelor in competitie se face completand formularul de pe website-ul GPeC.ro pana pe 23 Mai 2014, ora 23:59 (ora Romaniei). Magazinele online care se inscriu pana pe 9 Mai 2014 (inclusiv), beneficiaza de gratuitate in participarea la GPeC Summit, in limita a 2 persoane/magazin (adica economisesc inca 254 euro).

Clientii si colaboratorii SilkWEB pot beneficia de o reducere speciala, dar pentru acest lucru trebuie sa ne contacteze.

 Citeste 3 articole interesante despre:

  1. Legatura dintre web design si afacerea ta
  2. Focus pe web design si re design
  3. Cum folosim AIDA in e-commerce
Cosmin Daraban

Comments

comments