Zilele trecute am dat peste o intrebare interesanta.
Acum ca toata lumea a auzit mantra “incepe sa iti construiesti baza de date cu adrese de email” si toata lumea isi face liste, nu e un concept deja exagerat?
Sau, altfel spus, mai merita sa ai o baza cu adrese?
Cred ca stii care este parerea mea. Email-ul este unul dintre principalele canale de trafic si conversii atat pentru noi cat si pentru multi dintre clientii nostri. Din punctul meu de vedere, acesta va ramane in continuare una dintre tehnologiile stabile in online, mult timp de-acum incolo.
Dar sa revenim. Vezi tu, ai putea zice ca toata lumea face liste. Insa intrebarea e, cati dintre ei o fac si in mod corect, cu succes?
Despre asta vreau sa discutam acum.
Astazi vreau sa iti spun cum sa ai o baza de date cu adrese de email curata. La ce ma refer aici? Sa mentii doar acele adrese de email de la clientii tai sau de la potentialii clienti, nu de la toata lumea interesata doar de materialele gratuite pe care le oferi.
Ti-am pregatit si un video pe acest subiect, asadar te invit sa il urmaresti sau, daca preferi continutul scris, citeste articolul in continuare 🙂 .
Pot sa iti spun ceva din proprie experienta?
De vreo 6-7 ani colectam adrese de email si adevarul e ca avem un ritm foarte mare de crestere. Iar la inceput e foarte interesant sa vezi cum lumea descarca ghidurile, cum baza de date creste, cum trimiti newsletter si lumea intra, consuma continut iar asta te face foarte fericit.
Dar asta nu dureaza mult. La un moment dat, iti dai seama ca aceasta crestere a bazei de date cu adrese de email inseamna si costuri pentru tine.
Inseamna costuri de aplicatii, costuri mai mari sau mai mici, in functie de ce folosesti. De exemplu, noi lucram cu aplicatii profesionale care ne permit sa facem si automatizari, avem si partea de CRM acolo.
Dar indiferent de solutia aleasa, intotdeauna costurile cresc direct proportional cu numarul de contacte.
Acum, pe mine, practic, ma intereseaza sa educ lumea, sa am lume interesata de ceea ce fac si mai ales sa transform contactele in clienti. Pentru ca asta e ideea. Investitia in toate procesele din spatele comunicarii noastre trebuie recuperata prin faptul ca aceste contacte se transforma in clienti platitori.
Ce-am ales sa facem? Am ales sa fim mai comerciali. Am spus asta si in alte video-uri, scopul actiunilor de marketing este acela de a vinde. Actiunile de marketing care targeteaza colectarea adreselor de email trebuie sa mearga mai departe – nu doar aduni adrese si date si le lasi sa zaca acolo.
Trebuie sa generezi vanzarea, sa transformi lead-ul in client.
Cum? Exista o multime de tipuri de campanii pe care le poti face si despre care am mai scris pe blog asa ca iti recomand sa citesti cel putin urmatoarele articole:
Comanda acum Ghidul Vanzarilor pe E-mail
si ai Calendarul complet pentru toate evenimentele din an + Super tips & tricks practice, la fiecare tip de email.
Ia-ti ghidul acum, apasa “send” si vezi cum vanzarile incep sa curga!
Ce faci in continuare cu lista deja creata, cu cei care s-au abonat la tine, au descarcat ghiduri, au luat cupoane dar n-ai reusit sa ii transformi in clienti?
Ei bine, pentru a-ti tine costurile sub control, si pentru ca baza ta de date sa fie mai performanta deschizi un proces automat prin care ii scoti din lista pe cei inactivi.
La 3-6 luni te uiti pe procesul tau de vanzare si daca, in 6 luni de exemplu, contactele n-au reusit sa se ridice la un anumit scor – sa devina clienti, sa consume suficient continut de la tine sau pur si simplu nu se afla in targetul tau de clienti, ii scoti din baza de date.
Exact asta se intampla si la noi. Motiv pentru care avem o baza de date curata, unde lumea deschide email-urile, continutul este citit si, mai mult de atat, oamenii cumpara.
De ce? Ai vazut, daca ne urmaresti, periodic facem actiuni de transformare a contactelor in clienti. Fie ca oferim produse mai ieftine, fie ca facem oferte la pachete, la platforma, important este sa generam vanzari.
Concluzia? Trebuie sa colectezi adrese de email si trebuie sa intelegi foarte bine targetul de clienti si procesul de vanzare – in cat timp transformi un contact in client. Dupa care segmentezi si cureti baza de date, ii pastrezi doar pe cei care conteaza pentru tine si investesti bani doar in acestia.
Altfel, la un moment dat iti vei da seama ca ai costuri din ce in ce mai mari. Trebuie sa le tii sub control si sa oferi valoare doar celor care te ajuta sa mentii business-ul in viata, sa il cresti.
Daca ti-a placut video-ul / articolul, daca vrei si alt tip de continut te rog sa imi lasi un comentariu iar daca vrei sa-i ajuti si pe cei din lista ta, te invit sa le distribui 🙂 .
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019