Social Media are un impact enorm in peisajul marketingului digital de azi. Statistic vorbind, in 2016 sfera social media a continuat sa se extinda cu mai mult de 2.3 miliarde de utilizatori activi si mai mult de 1.9 miliarde de utilizatori activi pe mobil.

In schimb, 83% dintre toti oamenii de marketing au profitat deja de avantajul pe care il ofera strategiile de social media marketing pentru a-si creste considerabil vanzarile si pentru a da un boost substantial identitatii brandului pe care il reprezinta.

Cu aceste cifre si date in minte, putem cu siguranta sa afirmam ca social media este intr-adevar unul dintre cele mai indispensabile instrumente in promovarea serviciilor si produselor pe o piata atat de competitiva astazi.Pe masura ce anul 2017 se apropie de sfarsit, popularitatea acestui instrument in randul oamenilor de marketing creste considerabil, transformand alte metode de vanzari in abordari nepotrivite pentru mediul digital existent in prezent.

Daca esti pregatit sa iti propulsezi si tu strategia de social media iti prezentam in articolul de azi 8 dintre cele mai importante trenduri pentru a atinge succesul utilizand acest instrument extrem de popular al marketingului digital.

  1. Live Streaming Video in Social Media

Distribuirea de continut video se afla inca in top in conditiile in care un volum mare de continut video este incarcat si distribuit zilnic. 48 % dintre oamenii de marketing sunt pregatiti sa foloseasca YouTube in strategia lor de continut pana la sfarsitul anului 2017.

Insa trebuie mentionat faptul ca dupa 12 ani de la lansare si odata cu introducerea telefoanelor inteligente, aproape toata lumea isi poate folosi azi telefonul mobil pentru a captura evenimente live si pentru a le distribui in social media in timp real.

live video

Twitter’s Periscope, Facebook Live si Instagram Stories sunt trei dintre serviciile de live streaming pe care retelele de social media le ofera gratuit utilizatorilor lor, oferind business-urilor o oportunitate cu adevarat grozava de a-si prezenta produsele si serviciile potentialilor lor clienti intr-un mod mult mai transparent si creativ .

Citeste si: Cum Folosesti Facebook Live Pentru Afacerea Ta   

     2. Aparitia Chatbot 

Chatbot-urile au creat multa valva anul acesta, in special la inceput si exista un motiv extrem de valid pentru acest lucru. Pentru cei neinitiati, potrivit Chatbots Magazine, acest serviciu ghidat de reguli precise creeaza inteligenta artificiala in asa fel incat o persoana oarecare poate interactiona, uneori prin intermediul unei interfete de chat, lucru dovedit a fi extrem de util celor care detin un business pentru a facilita comunicarea cu cei pe care ii considera clienti sau potentiali clienti.

Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens, care a atras atentia, sunt chatbots-urile din Facebook Messenger. Desi unii considera ca aceste chat-uri sunt create pentru a adauga un strop de entertainment in comunicare si chat, Facebook dar si alte retele din social media folosesc deja aceste task-uri automate si asista la procesul de receptionare a datelor.

Pot fi de asemenea folosite pentru a imbunatati experienta utilizatorului raspunzand diferitelor cerinte ale celui care le foloseste. Mark Zuckerberg a anuntat deja ca va fi disponibila tertelor parti folosirea aplicatiei Messenger pentru a crea propriile chatbot-uri, mult mai personale. Mai mult decat atat, in 2017 am fost martorii utilizarii proprietarilor de business a acestor instrumente pentru a stabili o relatie mult mai puternica cu cei care ii urmaresc online.

     3. Mai mult continut social care expira.

continut story

Desi suna ciudat, asta e realitatea in 2017, a continutului distribuit prin intermediul unora dintre platformele sociale. Snapchat, care detine in prezent 150 de milioane de utilizatori zilnici, poate fi numit unul dintre cele mai popularizate concepte pentru continutul online scurt, care are o data de expirare. Acest continut e reprezentat prin video-uri sau imagini care dispar dupa ce sunt vizualizate. Conceptul a fost extins mai departe in momentul in care Snapchat a lansat ca si un update pe platforma asa numitele “Stories” care au “durata de viata” prelungita pana la 24 de ore.

De asemenea, platforma de photo-sharing detinuta de Facebook, Instagram, care a atins in acest an pragul de 500 de milioane de utilizatori lunari a adoptat aceasta functionalitate a Snapchat-ului si a denumit-o sugestiv “Instagram Stories”. S-a creat astfel o competitie stransa intre cele doua platforme sociale, urmand sa fim martorii utilizarii acestei tehnici in campanii digitale atat anul acesta cat si in cei ce vor urma.

   4. Unirea platformelor de Social Media

social media merge

In ultimii ani am putut observa o consolidare serioasa intre diferite platforme sociale. Facebook a cumparat WhatsApp, Instagram si Oculus Rift. Twitter a achizitionat Periscope. Nu mai vorbim de gigantul tech Microsoft, care a platit nici mai mult nici mai putin decat 27 de miliarde de dolari, pentru a cumpara platforma de orientare profesionala LinkedIn. In anul urmator ne asteptam sa vedem mai multe achizitii de acest tip, pe masura ce lupta pentru suprematie in mediul digital devine tot mai acerba. Pentru oamenii de marketing este intelept sa urmareasca aceste consolidari. De ce? Pentru ca le vor afecta cu siguranta performanta in social media a continutului distribuit.

   5. Obtinerea mai dificila a traficului organic in Social Media

Un alt trend cu care se confrunta cei se ocupa de social media marketing este cresterea dificultatii in ceea ce priveste obtinerea de trafic organic din platformele sociale. Sa fii observat in sfera digitala era mult mai simplu inainte: era de-ajuns sa cresti numarul de like-uri pe Facebook sau numarul de followeri pe Twitter, postand continut in mod regulat. Aceasta tehnica a devenit insa depasita, am putea spune. Multe dintre platformele sociale si-au schimbat algoritmii, indepartand  update-urile in ordine cronologica din Timeline. Din pacate, business-urile devin aproape invizibile, singura solutie e sa-si implementeze in mod mai agresiv o promovare platita pentru a iesi in evidenta.  Nu mai e de ajuns sa te bazezi doar pe puterea social media pentru a obtine acel trafic organic mult dorit. Ideal e sa optezi pentru o strategie multichannel – de la SEO la email marketing, pentru a-ti maximiza campaniile de marketing digital.

Citeste si: Cum Folosesti Parametri UTM Pentru Monitorizarea Social Media

   6. Realitatea virtuala si AR

Am vazut succesul pe care realitatea virtuala (VR) si AR (augmented reality) l-au avut in 2016. Pokemon Go a creat o adevarata isterie, prin introducerea AR publicului larg, pe cand mai multe firme de tip VR precum Facebook (Oculus Rift), Sony si Alphabet (Google Cardboard) au generat destula valva pentru a-si crea o piata solida pentru produsele si serviciile lor.

7. Mai mult continut personalizat

Pe masura ce tot mai multi subapreciaza advertising-ul de tip traditional, nevoia pentru continut personalizat si relevant creste simtitor si devine un atu important in fiecare strategie de marketing. Majoritatea oamenilor de marketing de azi profita si se folosesc de avantajul folosirii Re-Targeting-ului din Facebook, care le permite crearea de reclame si continut, identificand prezenta online a utilizatorilor, impreuna cu interesele si preferintele acestora.

continut personalizat

 

Deoarece continutul relevant ajuta consumatorul sa recunoasca mai usor un brand, promitand interactiunea intr-un mod mult mai personal cu o companie pana in transformarea in client fidel, lucru pe care absolut orice proprietar de business il urmareste.

Citeste si: 5 Formule De Poveste Pentru Social Media Marketing

8. Utilizarea din ce in ce mai mult a influencerilor

De la fashion, gastronomie si pana la industria tech, am vazut  o multitudine de branduri care au apelat la influenceri pentru a-si construi credibilitatea, castigand si mai mult  increderea audientei lor.

Google Trends a subliniat declinul interesului pentru advertisingului sub forma de print in ultimii doi ani, in timp ce marketingul prin intermediul influencerilor continua sa creasca in popularitate rivalizand serios cu video advertising. Cu 47% dintre consumatorii online utilizatori de Adblockers e mai mult decat evident ca vechile tehnici de adevertising nu mai sunt la fel de eficiente cum erau odinioara. In schimb, miza e acum cresterea puterii pe care o au influencerii cu scopul de a crea continut autentic, castigarea de audiente noi si stabilirea unei conexiuni speciale cu acestea. Mai mult decat atat, 84% din oamenii de marketing de-abia asteapta sa foloseasca cel putin un influencer in campaniile lor de marketing pentru urmatorul an.

influenceri silkweb

Daca tii cont de toate aceste trenduri, asteapta-te sa vezi un progres clar si schimbari ce vor avea loc in lumea social media a anului viitor. Ca si o platforma in continua schimbare, social media poate oferi business-ului tau o alura competitiva in piata, o identitate sporita a brandului si o mult mai buna reputatie online.

Iar daca totusi nu ai timpul necesar pentru a te ocupa degstrategia ta de Social Media Marketing, serviciile noastre iti stau la indemana.

Pentru ca Social Media nu inseamna doar Facebook sau postari ci un plan bine organizat de promovare pentru stabilirea unor interactiuni valoroase intre tine si publicul tau tinta.

Contacteaza-ne chiar astazi si permite-ne sa iti oferim rezultatele pe care ti le doresti!

 

Cosmin Daraban

Comments

comments