Crezi ca email marketing-ul pierde teren in fata social media?
Daca ai raspuns cu DA la aceasta intrebare, trebuie sa iti spun ca gresesti si ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a renunta la acest canal de promovare.
Email marketing-ul este in continuare un canal de promovare foarte puternic care genereaza clienti de calitate. Un canal cu ajutorul caruia poti sa iti dezvolti afacerea si sa iti faci brand-ul cunoscut.
Pentru a profita la maximum de avantajele email marketing-ului insa, trebuie sa urmaresti indeaproape cele mai noi tendinte si sa aplici cele mai bune practici, condimentate cu o doza mare de creativitate.
Daca esti gata sa incepi o campanie prin email marketing, urmareste cu atentie urmatoarele sfaturi si strategii pentru a obtine rezultatele dorite.
Hai sa trecem impreuna prin toate cele 6 lucruri importante de facut si sa vedem cum iti vei creste afacerea cu ajutorul acestora.
1. Automatizare prin hiper-segmentare
Email-urile tale trebuie sa fie diferite, sa iasa in evidenta pentru a fi observate cu usurinta prin tumultul de informatie pe care abonatii tai il primesc zi de zi.
Multe campanii de email marketing nu au succes pentru ca toti abonatii sunt tratati la fel. De aceea trebuie sa faci hiper-segmentare in functie de interesele, necesitatile si dorintele abonatilor tai. Poti aduna informatii folosind instrumente analitice, precum:
- Google Analytics pentru a afla conversiile, afisarile in pagina, statisticile demografice si interactiunea cu continutul prezentat de tine.
- Hotjar, pentru a vedea cum folosesc vizitatorii tai site-ul, cu ajutorul hartilor termice si inregistrarile acestora.
O alta modalitate prin care sa iti personalizezi si mai bine automatizarea prin email este sa le permiti abonatilor tai sa aleaga continutul pe care doresc sa il primeasca.
Cu cat email-urile sunt mai bine directionate spre nevoile si interesele acestora, cu atat rata de click va fi mai mare. In acest fel, toata lumea este fericita, abonatii primesc doar e-mailurile pe care le doresc iar tu obtii un engagement mai mare.
Citeste si: Desparte Si Cucereste: Segmentarea Listei De Email
2. Personalizare la urmatorul nivel
Personalizarea unui email NU trebuie sa fie ceva foarte complex si sofisticat, poate fi la fel de simpla ca adaugarea numelui abonatului in continutul mail-ului.
Cu toate astea poti merge mai departe de atat, adaugand numele abonatului la mijlocul unui paragraf. Astfel acesta va simti ca i te adresezi direct lui. Prin aceasta metoda poti fi sigur ca mesajele tale vor iesi in evidenta si ca vor fi citite.
Cea mai utilizata forma de comunicare personalizata este multumirea pentru comanda facuta, oferirea unor sfaturi (tips and tricks) cum sa foloseasca produsele cumparate sau recomandarile altor produse pe care si le-ar putea dori, complementare cu ce a comandat inainte.
O alta modalitate de a-ti personaliza mail-urile este sa le trimiti cate un email abonatilor tai cu un mesaj de ziua lor de nastere. Cu siguranta vor aprecia foarte mult faptul ca nu pierzi din vedere aceste detalii si ca nu te gandesti numai la cum sa iti vinzi produsele ci esti alaturi de ei si la asemenea evenimentele importante.
Comanda acum Ghidul Vanzarilor pe E-mail
si ai Calendarul complet pentru toate evenimentele din an + Super tips & tricks practice, la fiecare tip de email.
3. Foloseste un limbaj familiar
Oamenii se angajeaza mult mai usor in conversatii cu alti oameni. Asa ca da-le sansa sa comunice cu unul.
Pune-ti amprenta in fiecare email si lasa-i sa te recunoasca prin stilul textelor pe care le trimiti. Foloseste umorul, limbajul familiar si totodata inteligent, si confera marcii tale o identitate proprie.
Abonatii tai cu siguranta vor aprecia mai mult continutul care depaseste sfera ofertelor sau informatiilor despre produse. Ei sunt dornici sa primeasca informatii ce corespund intereselor si obiectivelor lor de zi cu zi.
Pentru a le satisface aceste dorinte, poti sa le trimiti ghiduri, tips and tricks, retete, stiri, sfaturi in trend sau alte informatii care ii tin pe acestia cu sufletul la gura pana la primirea urmatorului email (si ii impiedica sa se dezaboneze).
4. Creativitate si interactivitate
Un angajat la birou primeste in medie 121 de email-uri pe zi. Asta inseamna ca tu trebuie sa faci ceva cu adevarat diferit pentru a iesi in evidenta si pentru ca email-ul trimis de tine sa fie citit.
Fii creativ, asigura-te ca strategiile tale sunt cu mult diferite de strategiile concurentei. Nimanui nu ii place un email cu mult text! O modalitate creativa prin care ai putea sa te diferentiezi de altii este sa iti faci mail-urile mai vizibile. Devin tot mai apreciate email-urile cu continut video sau cu GIF-uri, acestea fiind mult mai interactive.
Sursa: Trellis Cooper
Creativitatea merge mana in mana cu interactivitatea. Email-urile tale trebuie cu siguranta sa includa mai multe functii interactive in 2019. Cu ajutorul mesajelor interactive, clientii pot plasa comenzi, isi pot personaliza cosurile de cumparaturi si pot avea o experienta generala mai fluida si mai rapida.
5. Inteligenta artificiala (AI)
Cunoscute sub numele de autoresponder, mesajele declansate automat pastreaza abonatii mereu in priza. Poti crea email-uri de declansare utilizand inteligenta artificiala si automatizarea. Aceste email-uri pot fi trimise in cazul cosurilor abandonate, inscrierilor noi sau solicitarilor legate de modificarea cosului.
Citeste si: Cum Optimizezi Autoresponderele De Dupa Conversie
6. Accesibilitate de pe mobil
Google estimeaza ca mai mult de 75% din cei 900 de milioane de utilizatori Gmail isi acceseaza email-urile de pe telefonul mobil. Asta inseamna ca email-urile trebuie sa fie proiectate in primul rand pentru telefoanele mobile.
Atunci cand creezi un email pentru mobil, trebuie sa te asiguri ca template-ul folosit se poate deschide pe mobil sau sa folosesti coloane unice si, nu in ultimul rand, sa fie prietenos cu abonatii.
Adauga un subiect care sa starneasca interesul, un text introductiv, limiteaza numarul imaginilor si foloseste texte scurte. O simpla imagine, un antet, o mica poveste a brand-ului si un CTA (call to action) functioneaza de minune.
Citeste si:50+ Idei Bestiale Pentru Urmatorul tau email
Bun, si acum o mica recapiulare pentru o campanie de succes in email marketing:
- segmentezi foarte bine audienta (poti face asta cu ajutorul instrumentelor analitice, cum ar fi: Google Analytics, Hotjar sau alte programe alese de tine)
- duci personalizarea email-urilor la un alt nivel (oferind trucuri, sfaturi, recomandari sau multumiri pentru produsele comandate, nu numai informatii despre produsele pe care le vinzi)
- folosesti un limbaj familiar
- esti creativ si interactiv (creeaza-ti o strategie diferita de cea a competitorilor, adauga in email un VIDEO sau un GIF)
- foloseste AI – inteligenta artificiala (pentru cosuri abandonate sau abonari noi)
- si nu uita de utilizatorii de pe mobil (o simpla imagine, un antet, o mica poveste si un CTA salveaza tot).
In concluzie, pentru a mentine competitivitatea, trebuie sa iti imbunatatesti strategiile in mod constant, sa asiguri o implicare mai mare a clientilor si sa tii pasul cu tendintele in continua schimbare.
Urmareste prezentarea mea in Academia de e-Commerce si nu ezita sa accesezi si celelalte materiale facute de colegii mei (si nu numai). Fa-ti un cont in Academie si stai pe aproape pentru mai multe noutati.
- 8 trenduri in Email Marketing 2020 pentru un magazin online de succes - ianuarie 14, 2020
- Ultimele update-uri MailChimp si ce trebuie sa stii pe mai departe - septembrie 12, 2019
- Cum sa cresti rata de deschidere a email-urilor - martie 12, 2019