Odata cu GDPR, email marketing a devenit un subiect de groaza.

Probabil ai fost si tu bombardat cu o multime de mesaje de obtinere a consimtamantului si, in inbox-ul tau, inca mai zac email-uri necitite, de care nu prea te intereseaza.

Ei bine, desi multi au fost de parere ca marketing-ul prin email incepe sa fie in mod real pe moarte, eu cred ca atat timp cat oamenii cumpara, consuma si le place sa acumuleze informatie, email-ul va rezista.

Chiar daca te-a speriat GDPR-ul, nu lasa la o parte una dintre cele mai performante tehnici de marketing. Aduna date de contact de la oamenii interesati de povestea ta (bineinteles, cu acordul lor) si trimite-le informatiile de care sunt avizi.

Nu prea ai idei despre ce sa le vorbesti oamenilor?

Stai linistit, suntem aici sa te ajutam.

Astazi ti-am pregatit o mega lista cu peste 50 de idei bestiale pentru urmatorul tau email. Adauga articolul la favorite si intoarce-te la el de fiecare data cand simti ca nu ai inspiratie 🙂 .

* Ideile provin atat din experienta si testele la agentie, cat si din munca pentru clientii nostri. Recomandarea mea este sa testezi si tu, personal, sfaturile care ti se par mai atragatoare pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Esti pregatit? Bun, hai sa incepem.

  1. Tips & tricks functioneaza excelent in orice industrie deoarece oamenii chiar vor sa fie ajutati. Include sfaturi gratuite in newsletter-ul tau: despre cum sa iti foloseasca produsele sau serviciile, cum sa obtina cele mai bune rezultate etc.
  2. Ultimele noutati din industria ta. Aceste informatii nu vor rezona intr-adevar cu intreaga ta audienta dar poti trimite newslettere specifice pentru un segment specific din lista (si asta e cel mai recomandat). Foloseste un serviciu de alerta (cum e Google Alert sau Morning Brew) si alege in fiecare dimineata stirile din industrie pe care vrei sa le trimiti mai departe.
  3. Imagini sau video-uri cu ce se mai intampla la tine la birou (sau in depozit). Un newsletter ar trebui sa contina ocazional si informatii mai putin serioase – plus, oamenii sunt curiosi din fire. Povesteste-le despre intamplari amuzante cu tine si angajatii tai si ofera un feeling lejer email-ului tau.
  4. Povesti captivante si inspirationale despre clienti sau angajati de-ai tai care fac lucruri extraordinare (sunt voluntari, fac sporturi extreme sau promoveaza un stil de viata aparte). Un alt exemplu este alegerea clientului saptamanii care a facut ceva iesit din comun – a decis ca vrea sa schimbe brandul dar s-a intors pentru ca i-ai intrecut asteptarile, a consumat o cantitate mai mare decat media din produsele tale sau pur si simplu ti-a trimis o poza in jurul careia creezi o poveste amuzanta.email-clientul-saptamanii
  5. Sfaturi pentru ce sa NU faca. Inainte de tot, arata-le ce greseli sa evite (oamenii sunt curiosi in privinta acestor informatii pentru ca greselile vin la pachet cu pierderi sau riscuri prea mari care i-ar putea face sa se simta prost sau i-ar pune intr-o lumina proasta in fata altora).
  6. Analizeaza ceea ce s-a intamplat in trecut. Cum s-a schimbat industria ta in ultimul an, in ultimii 5, in ultimii 10 ani? Alege perioada in functie de cat de dinamica este nisa ta, uneori lucrurile se schimba de pe o zi pe alta.
  7. Demonteaza mituri cunoscute despre industria sau produsele tale. Vinzi cosmetice? Demasca mituri despre ingrijirea corpului sau a parului. Vinzi servicii de turism? Demonteaza mituri despre calatorii sau despre o anumita destinatie.
  8. Invita cititorii sa iti trimita poze sau filmulete cu produsele tale in timp ce le folosesc si include-i in newslettere.
  9. Lucruri ce iti plac sau care te inspira. Adauga cu incredere informatii personale despre tine sau firma ta, imagini, video-uri, audio sau povesti care te determina sa fii mai bun in fiecare zi.
  10. Fa un concurs.
  11. Publica o prezentare de la un eveniment sau transforma un video in text, intr-un articol. Oamenii prefera formate diferite cand acumuleaza informatii – unii se uita zeci de minute la un video, in timp ce altii ar prefera sa citeasca.
  12. Alege o tematica pentru fiecare zi, saptamana sau luna. Poate fi despre cate unul dintre produsele / serviciile tale. De exemplu, poti publica in aceeasi zi despre acelasi subiect (vezi Whiteboard Fridays ori poti inventa ceva Top 10 de Marti) sau poti alege o tema pentru intreaga luna si sa te concentrezi pe ea.
  13. Spune-le oamenilor care sunt planurile de viitor ale firmei tale (dar ai grija sa le formulezi asa incat beneficiile sa fie tot pentru ei).
  14. Sarbatori. Aproape in fiecare luna exista cate ceva de sarbatorit, si asta fara sa mai vorbim despre evenimentele mari cum sunt Craciunul, Pastele, Black Friday, Valentine’s Day etc. Vezi ce zile se sarbatoresc in legatura cu industria ta (de exemplu, daca vinzi carti poti sarbatori Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor, Ziua mondiala a scriitorilor, Ziua internationala a fericirii, Ziua internationala a poeziei, Ziua internationala a cartilor pentru copii si cate si mai cate). Vrei tips & tricks premium pentru fiecare ocazie din an? Iti recomand Ghidul Vanzarilor pe Email din Academia de eCommerce, o adevarata bestie 🙂 .email-sarbatoare
  15. Vreme. Daca vremea si conditiile meteo au un anumit efect asupra business-ului tau, oamenii vor vrea sa stie.
  16. Transport gratuit pentru abonatii tai. Ofera-le lead-urilor tale un motiv in plus sa se bucure ca fac parte din lista ta pentru ca pot profita de oferte speciale.
  17. Selecteaza produse sau articole care au aceeasi tema, culoare sau marime.
  18. Fa comparatii intre doua produse similare din oferta ta. Probabil exista potentiali clienti care ezita sa cumpere pentru ca nu pot face diferenta intre produse si avantajele fiecaruia.
  19. Gandeste-te in ansamblu la continutul pe care il poti trimite in mail-ul tau. De exemplu, daca vinzi bilete de avion, nu iti limita continutul doar la bilete de avion. Vinde apusuri de soare, bauturi cu umbrelute pe plaje albe, gastronomie si destinatii de vacanta de care oamenii sa se indragosteasca.email-ansamblu
  20. Trimite intotdeauna un email de bun venit pentru noile lead-uri care ti-au oferit datele de contact. Intotdeauna. Citeste si: Cum sa iti impresionezi cei mai noi abonati
  21. Sarbatoreste aniversarea voastra, tinand cont de momentul in care omul a intrat in lista. Fa-i un cadou – un discount cu timp limita sau orice altceva doresti.
  22. Liste. Fa o lista cu cele mai bune aplicatii din industria ta sau cele mai bune restaurante etc.
  23. Adauga un mic exercitiu de gandire – de exemplu o intrebare sau un mini-quiz legat de industria ta sau despre un eveniment si ofera raspunsul la finalul newsletter-ului. Poate fi o intrebare de cultura generala sau una pe baza informatiilor din email. In orice situatie, pune mintea cititorului la treaba si ii creste atentia.
  24. Adauga imagini inainte si dupa folosirea produselor / serviciilor tale. Asa impusti doi iepuri dintr-odata: oamenii pot vedea clar impactul produselor si sunt inspirati sa urmeze acelasi exemplu.
  25. Ofera argumente pentru care firma ta este mai buna decat a competitorilor. Axeaza-te pe beneficii pentru client si pe valoarea reala pe care o oferi. Functionalitatile si lauda de sine doar ii plictisesc.
  26. Anunta un eveniment online sau offline.
  27. Explica metoda cea mai buna de alegere a unui produs / serviciu in industria ta (daca sa cumpere nou sau folosit, x lucruri pe care sa le tina minte cand cumpara y, intrebari la care sa raspunda inainte sa dea bani pe z etc.).
  28. Scrie articole de tipul “Cele 10 porunci ale…”, “Cele 7 pacate capitale ale..”, “5 Elemente de baza / fundamentale ale…”, “2 lucruri pe care trebuie sa le stii despre…”.
  29. Vorbeste despre cele mai ascunse secrete ale industriei tale.
  30. Rezuma lucrurile ce s-au intamplat in anul care a trecut.
  31. Lanseaza produse sau vorbeste despre noutati pe email, inainte de a le face publice pe Social Media sau site-ul tau. Oamenii adora senzatia ca sunt primii care afla aceste informatii.
  32. Rezerva produse limitate pentru abonati. Spune-le oamenilor ca mai ai in stoc anumite produse care sunt puse de-o parte pentru ei. Asta va genera vanzari rapide pe termen scurt si, in plus, ii determina sa deschida cu entuziasm si urmatoarele email-uri.email-produse-populare
  33. Fa follow-up dupa un eveniment, o lansare, Black Friday, un eveniment etc. Reaminteste-le oamenilor cat de bine v-ati simtit impreuna si inspira-i pe altii sa te cunoasca si sa interactioneze cu tine.
  34. Fa-le cunostinta cu mascota firmei sau cineva special pentru tine (fie ca este un animal de companie, un proiect nou, copilul tau etc.)
  35. Trimite tutoriale (imagini, video-uri, ghiduri).email-tutorial
  36. Ia interviuri unor clienti, influenceri, bloggeri, celebritati sau lideri de opinie conectati cu industria ta.
  37. Creeaza o lista cu Top 10 profiluri de Instagram / Pinterest / Facebook pe care trebuie sa le urmareasca.
  38. Creeaza o lista cu top video-uri de urmarit pe YouTube.
  39. Aduna o lista cu cele mai bune glume / bancuri legate de industria ta.
  40. Creeaza un studiu de caz, fie pentru clientul tau daca vinzi servicii, fie propriul studiu de caz. Arata cum ai rezolvat o problema.
  41. Trimite oferte speciale, discount-uri si coduri de reducere. Acestea sunt inca unele dintre cele mai eficiente metode prin care sa iti cresti vanzarile si sa aduci clienti in magazin.email-promotie
  42. Invita clientii sa iti ofere testimoniale si review-uri pe site sau pe alte site-uri independente.
  43. Trimite imagini in premiera sau previews cu produse sau servicii noi, ce urmeaza sa fie lansate. Asta ii va face sa se simta speciali.
  44. Distribuie sau creeaza un infografic. Si citeste si: 10 Tipuri De Email Pe Care Ar Trebui Sa Le Trimiti Clientilor
  45. Organizeaza sesiuni de intrebari si raspunsuri. Asa vei primi problemele si nevoile lor pe tava si iti va fi mult mai simplu sa le oferi valoare reala, relevanta. Plus, e o sursa de continut pe care o poti folosi apoi mai departe in site, in sectiunea intrebari frecvente.
  46. Spune-le povestea companiei tale. Fiecare firma trebuie sa aiba o poveste.
  47. Spune multumesc – pentru ca sunt clientii tai, pentru ca te ajuta sa duci business-ul mai departe, pentru ca au facut o achizitie, pentru ca ti-au trimis o recenzie etc. Business-urile nu spun multumesc indeajuns.email-multumire
  48. Invita-ti angajatii sa contribuie cu povesti sau sfaturi la newsletter.
  49. Aduna tips&tricks de la experti din industria ta si trimite-le in newsletter.
  50. Creeaza recenzii pentru aplicatii sau instrumente pe care le-ar putea folosi audienta ta.
  51. Trimite-le o lista cu cele mai populare produse ale tale.
  52. Intervieveaza cativa clienti. Oamenilor le place sa citeasca povesti personale, sa urmareasca povestea eroului de la problema la punctul culminant si apoi la rezolvare.
  53. Include un chestionar si arata raspunsurile in urmatorul newsletter.
  54. Vorbeste despre subiecte importante pentru comunitatea locala (pentru asta vei trimite newslettere segmentate). Tine cont de vreme, festivaluri locale, evenimente locale etc.
  55. Trimite email-uri de reamintire pentru cei care nu ti-au mai deschis mesajele de mult. Daca ai abonati inactivi iti recomand articolul Abonati Inactivi In Lista: Ce Te Faci Cu Acestia?, ca sa stii cum sa ii manevrezi.
  56. Povesteste despre clienti care ti-au folosit produsele intr-un alt mod decat cel normal si au obtinut rezultate surprinzatoare.
  57. Foloseste segmentarea pentru a grupa contactele si trimite-le informatii in legatura cu lead magnetul care i-a determinat sa iti dea adresa. Fii cat mai relevant si rapid, oamenii uita repede.

Deocamdata ma opresc aici. Uite, ideea e urmatoarea: newsletterele tale pot contine si altceva in afara de enumerarea produselor sau serviciilor la oferta.

Trimite email-uri cu poveste, cu sfaturi utile, cu elemente distractive care sa le satisfaca curiozitatea si pofta de cunoastere.

Comanda acum Ghidul Vanzarilor pe E-mail

si ai Calendarul complet pentru toate evenimentele din an + Super tips & tricks practice, la fiecare tip de email.

ghid vanzari pe email

Ia-ti ghidul acum, apasa “send” si vezi cum vanzarile incep sa curga!

Abonatii tai nu sunt prosti si sunt mai mult decat plictisiti de acelasi tipar. Iesi din tipar, gandeste in afara cutiei si surprinde-i. Asa vor ramane mult timp alaturi de tine, vor cumpara si vor vorbi despre afacerea ta cu prietenii si cunoscutii lor.

Spor la treaba!

Si nu uita, daca ai nevoie de o mana de ajutor priceputa si muulte idei gata de testat, echipa SilkWeb e la dispozitia ta. Suntem in cautarea unor clienti care stiu cum sa se foloseasca la maximum de abilitatile noastre. Fii si tu unul dintre ei!

Cosmin Daraban

Comments

comments