Cand incepi sa scrii pe un blog (sau chiar si dupa ce ai deja experienta in blogging), exista o gramada de optiuni de care te poti folosi pentru a-l imbunatati si a-l face mai productiv. Daca ai un blog cu WordPress, cele mai utile optiuni de imbunatatire sunt plugin-urile.

Fie ca iti doresti ca blogul tau sa fie mai vizibil in motoarele de cautare, fie iti doresti ca articolele tale sa fie mai usor de distribuit pe retelele de socializare, cu siguranta vrei ca plugin-urile folosite sa fie usor de instalat, sa isi faca treaba cum au promis si sa se “joace” frumos unele cu altele.  

Prin urmare, azi vom discuta despre cele mai importante 15 plugin-uri WordPress (gratuite dar si platite) pentru blogul tau, fiecare cu functionalitati si avantaje diferite.

1. WordPress SEO by Yoast

Este important sa retii ca fara ajutorul instrumentelor de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO), blogul tau nu va primi atentia pe care ti-o doresti. Yoast este unul dintre cele mai puternice si usor de folosit plugin-uri care iti ofera un cadru eficient pentru optimizare.

Yoast se asigura ca tag-urile de pe toate platformele de analytics sunt aliniate (Google Analytics, Facebook si Twitter Analytics), optimizarea este facuta in jurul unor cuvinte cheie variate, care se regasesc intr-o proportie potrivita in textul articolelor, in meta descrieri, in titluri, in alt-text-ul imaginilor etc.

Cu alte cuvinte, Yoast iti creste sansele de a obtine mai mult trafic din partea cititorilor targetati, oameni care sunt interesati sa iti citeasca blogul.

seo-yoast

2. iThemes Security

Despre plugin-urile de securitate a scris si colega mea, Iulia. Iti recomand sa citesti articolul 5 Plugin-uri de Securitate Pentru un Blog de Succes, pentru a descoperi alternative ale iThemes Security.

Este extrem de important sa iti securizezi blogul. Iar iThemes Security este considerat unul dintre cele mai eficiente plugin-uri de securitate pentru WordPress, avand in vedere numarul de recenzii pozitive primit.

Plugin-ul iti ofera 30 de tipuri diferite de protectie pentru blogul tau. Are atat o versiune gratuita, cat si una premium, care iti ofera mult mai multe functionalitati.

3. W3 Total Cache

Accesibilitatea blogului si viteza de incarcare a acestuia sunt esentiale pentru ca cititorii tai sa aiba o experienta placuta in blog si sa revina in repetate randuri. Bonus, toate aceste elemente ale blogului contribuie si la pozitionarea lui mai sus in rezultatele naturale returnate de Google, ceea ce inseamna mai mult trafic/mai multi cititori.

W3 Total Cache iti permite sa oferi cititorilor tai o functie mai rapida de download precum si o navigare constanta si placuta in blog.

w3total-cache

4. OptinMonster

OptinMonster este un instrument care te ajuta sa transformi simplii cititori in abonati loiali.

Avand in vedere simplitatea acestui plugin, poti sa il folosesti pentru a testa cu A/B Testing si a genera formulare de captare a lead-urilor, fara ajutorul unui developer. De asemenea, are o functie incorporata de analytics, tipuri diverse de formulare (pop-up-uri, in bara laterala etc.).

5. Captain Form

Acest plugin este perfect pentru orice incepator intr-ale blogging-ului si iti permite sa creezi aproape orice tip de formular pentru blogul tau. Desi este folosit in general pentru formularele de contact, poate fi folosit si pentru abonari, comenzi sau alte formulare (de exemplu, ca si formular de completat pentru a descarca un material premium).

Pont! Nu subestima impactul formularului de contact, acesta te ajuta sa iti fidelizezi cititorii, sa le castigi increderea sau sa fii contactat mai usor de terte parti doritoare sa le promovezi – ai sansa sa iti monetizezi blogul.

captain-form

6. Display Widgets

Acest plugin iti permite sa alegi ce widget vrei sa afisezi si in ce loc. Este folosit mai mult pentru a ascunde anumite widget-uri de utilizatori, cerandu-le sa se logheze sau sa se aboneze, daca vor sa aiba acces la continutul respectiv.

Practic, in acest fel, poti determina mai multi cititori sa se aboneze.

7. Akismet

Daca accepti comentarii la articole, Akismet este plugin-ul care te ajuta sa le filtrezi si sa elimini spam-ul, facand publice doar comentariile ok. Plugin-ul este usor de implementat si ofera abonamente lunare, decente ca si pret. Totusi, impune un API si si o inregistrare automata de cont.

akismet-plugin

Citeste si: 7 Greseli Pe Care Bloggerii Trebuie Sa Le Evite

8. AdSanity

Plugin-ul este destinat in special bloggerilor care doresc sa afiseze reclame platite pe site. Este usor de implementat si folosit si include o functie de analytics care te va ajuta sa masori rata de click-through sau reach-ul reclamei.

Fie ca vrei sa creezi o reclama care sa fie afisata undeva in site sau sa profiti de existenta unor retele externe precum Google AdSense, plugin-ul face inserarea mai usoara cu ajutorul unor widget-uri pre-existente si butoane preconstruite pentru visual editor.

9. Login Lockdown

Practic, WordPress nu iti poate interzice accesul la blog. Asta inseamna ca indiferent de cate ori gresesti datele de logare, ai un numar infinit de sanse pentru a incerca sa intri. Ce rezulta de aici? Oricine poate incerca sa intre in panoul de administrare al blogului si sa profite de informatiile gasite acolo. Login Lockdown este plugin-ul care se ocupa de aceasta lipsa de securitate.

In principiu, limiteaza incercarile de logare in contul tau de la o anumita adresa IP pentru o perioada setata de timp. De cate ori are loc o incercare esuata de logare, plugin-ul inregistreaza IP-ul si timpul.

Daca un hacker incearca sa profite de site-ul tau introducand la nimereala diverse date de logare, Login Lockdown va dezactiva functia de logare pentru IP-ul respectiv.

login-lockdown

10. WP-Optimize

Ai nevoie de acest plugin pentru a face o curatenie totala a bazei tale de date, fiind, in acelasi timp, un instrument care te ajuta sa iti optimizezi munca. Nici macar nu are nevoie de Php MyAdmin pentru a scana, curata si a organiza baza de date.

Te va ajuta sa scapi de elementele repetitive precum autodraft-urile sau comentariile neaprobate. Iar tot ce trebuie sa faci tu este sa apesi un buton.

11. WP-Google Analytics Dashboard

Banuiesc ca ai deja implementat codul de tracking Google Analytics. Daca nu, iti recomand sa iti faci un cont cat mai rapid pentru a avea acces la date referitoare la traficul pe site, date statistice despre comportamentul cititorilor tai in site, de unde vin si ce fac in blog, top-ul celor mai citite articole, rata de respingere a fiecarei pagini din blog etc.

Toate acestea sunt informatii importante, pe baza carora poti sa iti faci o strategie de creare a articolelor, identificand subiecte interesante pentru cititorii tai, poti sa iti monetizezi blogul sau sa iti promovezi articolele mai activ pe canalele potrivite.

Plugin-ul permite o integrare usoara cu contul de Google Analytics, afisandu-ti cele mai citite articole, numarul de vizitatori si rata de click. De asemenea, iti afiseaza statistici pe care le poti monitoriza si compara in functie de perioade stabilite de timp.

12. SumoMe

SumoMe nu este doar un plugin ci o adevarata colectie de instrumente intr-unul singur. Acesta te ajuta sa iti construiesti eficient o lista cu adrese de email, sa iti promovezi blogul pe retelele de socializare si are si o functie de analytics.

Include butoane de share pe Social Media, functii de distribuire a imaginilor sau functionalitati de click-to-tweet si te lasa sa adaugi usor butoane de call-to-action in diferite locuri din blog, incepand de la pop-up-uri si pana la mesaje full-screen.

Cu ajutorul lui, poti vedea cat de jos au dat scroll cititorii pe paginile blogului dar ai si heatmap-uri pentru vedea ce locuri din site primesc mai multe click-uri.

sumome-plugin

13. WP-Touch

In afara de cazul in care ai stat ascuns sub o piatra pana acum (ceea ce ma indoiesc 🙂 ), cu siguranta ti-ai dat seama ca din ce in ce mai multi oameni folosesc dispozitivele mobile pentru a accesa continutul pe net. Prin urmare, este absoluta nevoie ca blogul tau sa se adapteze la telefonul mobil sau tableta cititorului.

WP-Touch iti ofera diferite optiuni de teme prietenoase cu dispozitivele mobile, astfel incat sa imbunatatesti experienta cititorului in momentul in care acesta iti acceseaza blogul folosind smartphone-ul sau alt dispozitiv.

Practic, aceste teme sunt responsive, ceea ce inseamna ca permit site-ului si continutului din cadrul acestuia sa se adapteze, indiferent de dispozitiv. Un alt mare plus, daca ai un blog optimizat pentru mobil, Google iti va oferi o pozitie mai buna in pagina cu rezultate.

14. BackupBuddy

Banuiesc ca iti doresti sa poti dormi noaptea bustean stiind ca toate articolele tale (in care ai investit o gramada de timp si efort) sunt in siguranta si nu se vor pierde in gaura neagra care a devenit internetul.

BackupBuddy actioneaza ca un instrument de prevenire a crizelor, asigurandu-se tocmai de faptul ca articolele tale nu se vor pierde. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie primul plugin pe care il instaleaza orice utilizator de WordPress dupa ce isi creeaza site-ul. Partea ce mai tare e ca instalarea acestuia e foarte usoara.

Cu BackupBuddy poti si sa programezi backup-uri de rutina, asa ca nu ai probleme.

backup-buddy

15. Broken Link Checker

Poate inca nu stii ce inseamna broken links, dar cu siguranta si tu te-ai enervat in momentul in care ai dat click pe un anumit rezultat din Google (sau un link dintr-un site) si te-a dus pe o pagina 404. Ei, broken links sunt acele link-uri din site care directioneaza utilizatorii pe pagini unde gasesc erori: pagina poate nu mai exista sau nu este disponibila..

Aceste erori si link-uri rupte frustreaza cititorul si il fac sa iti paraseasca blogul cat de repede se poate. Mai mult, determina Google sa iti penalizeze site-ul, sa il pozitioneze mai jos in rezultate. Din moment ce oamenii nu te mai vad in primele rezultate, iti dai seama ca traficul va scadea foarte mult.

Afla ce castigi daca devii blogger partener SilkWeb!

In articolul de astazi, dedicat bloggerilor, ai descoperit 15 plugin-uri WordPress esentiale pentru blogul tau, cel putin din punctul nostru de vedere. Poate ai aflat abia acum de existenta lor sau le folosesti deja; cert este ca plugin-urile iti ofera optiuni eficiente de optimizare si imbunatatire pentru blogul tau, facandu-l mai vizibil, mai sanatos si mai placut pentru cititorii tai.

Tu ce parere ai despre aceste plugin-uri WordPress? Daca le folosesti deja, cat de importante ti se par pentru blogul tau?

Cosmin Daraban

Comments

comments