Special pentru cei care doresc sa isi faca un site sau magazin online, dar si pentru cei care se gandesc sa-l schimbe pe cel existent, pentru cei care au inteles ca e nevoie de virtualizarea propriei afaceri sau pentru aceia dintre voi care adaptati o noua strategie in business.
Da, articolul de azi vine cu argumente clare asupra faptului ca serviciile de web design au un impact direct asupra afacerii tale. Asa cum te-am obisnuit, am sa evit cuvintele corporatiste legate de faptul ca: „web design-ul este o arta digitala, care-ti transpune afacerea in online la un click distanta de client etc…bla bla bla„, dar nici despre elemente super tehnice si limbaje de programare gen php, mysql, html, css n-am sa-ti vorbesc azi.
Care este legatura dintre web design si afacerea mea ?
Aici raspunsul direct ar fi: pagina ta web, prin care practic iti prezinti afacerea in mediul digital. Trebuie sa stii ca design-ul si functionalitatea acesteia au o legatura directa cu strategia ta de business, cu modul de abordare al clientilor, strategia de vanzare, de informare si de loializare. Pentru mai multe informatii, te sfatuiesc sa citesti articolul in continuare, poate fi interesant ;).
Pentru ca intreaga economie este intr-o rapida si continua schimbare, iar obiceiurile de cumparare ale clientilor au un impact direct asupra acestui fenomen global, tu, ca proprietar de business trebuie sa te adaptezi rapid la aceste schimbari si sa tii pasul cu ele cat se poate, daca mai vrei sa fi pe piata pentru urmatorii ani.
Daca azi, afacerea ta este intr-un moment de maxim succes, asta se datoreaza faptului ca ai luat masurile necesare in trecut, atunci cand concurentii tai au stat multumiti in zona lor de confort. Aici se pot da exemple conoscute de la corporatii care au avut de suferit din aceasta nepasare / neadaptare la trend spun unii, eu as spune la client. Kodak, Nokia, BlackBerry sunt nume cunoscute care s-au bucurat de un real succes, iar acum sunt pe cale de disparitie sau fac parteneriate strategice pentru supravietuire.
11 Sfaturi utile pentru afacerea ta online
- stabileste target-ul de clienti – nu incerca sa vinzi un produs / serviciu pentru toata lumea, ramai in nisa ta unde poti controla mai bine lucrurile
- dezvolta o strategie de vanzare clara – una simpla care poate fi usor transpusa in online. Lucrurile complicate iti dau bataie de cap atat tie, cat si angajatilor tai, dar si mai grave sunt pentru clientii tai.
- investeste timp si bani daca trebuie in informare (in continut) – azi clientul este mai inteligent si profita de informatia gasita online, deci cauta mai multe surse pentru si despre produsul dorit. Un blog actualizat poate tine locul unui agent de vanzari sau a unui consultant, dar la fel de bine poate inlocui un om de suport in anumite cazuri.
- alege culorile potrivite pentru grupul tau tinta de clienti – daca incerci sa vinzi smantana intr-un ambalaj de culoare neagra cred ca o sa-ti fie cam greu, la fel daca vrei sa vinzi bijuterii sau ceasuri scumpe prin intermediul unui site roz cu stelute si inimioare :).
- afiseaza informatiile intr-un mod corect acolo unde este nevoie – transpus – vorbeste-i potentialului client pe limba lui, doar despre ceea ce este interesat, nu-l aglomera cu prea multa informatie daca nu este cazul (stii cum e, cand vorbesti prea mult, vorbesti in plus). Arhitectura informatiei dintr-un site conteaza enorm.
- foloseste butoane clare de call to action – vizitatorii unui site pot efectua anumite actiuni pe care noi ni le dorim prin intermediul butoanelor prezente acolo, transmite mesaje clare prin intermediul acestora ex: adauga in cos, finalizeaza comanda, plateste online, descarca manualul de utilizare, aboneaza-te la newsletter etc.
- redu numarul de click-uri din site – fi cat mai la subiect si nu consuma timpul clientilor. Daca, de regula, vanzarea se declanseaza dupa revenirea utilizatorului in site, se presupune ca acesta iti cunoaste afacerea, are incredere si vrea sa cumpere rapid, nu sa urmeze o serie de pasi /proceduri.
- fa-ti un site simplu – indiferent de ce tip de client urmaresti, arata-i ca la tine gaseste rapid solutia pentru nevoia lui
- redu numarul de optiuni / functionalitati – pe masura ce un utilizator e pe cale sa-ti devina client, fiind decis sa achizitioneze un anumit produs, nu-i mai afisa alte oferte, bannere, mesaje pentru a te urmari pe retelele sociale etc.
- transparenta si siguranta – arata-i clientului tau cine esti tu ca persoana, ca firma si arata-i toate datele de contact. In acest sens mai poti folosi feedback de la clientii existenti, poti expune informatii despre garantii, poti utiliza certificate SSL sau siglele diferitelor entitati care transmit acest lucru.
- socializeaza si asculta vocea clientului – daca in offline mergi la diferite evenimente si targuri din domeniul tau, unde poti sta de vorba cu clientii tai, le poti raspunde intrebarilor, le poti cere feedback etc. acelasi lucru il poti face mult mai rapid, mai ieftin si in mod continuu pe retelele sociale.
Articole relevante:
- Despre pagina de contact
- 100% Incredere cu marca TRUSTED.ro
- Stabiliarea indicatorilor de performanta – KPI
Buna dezvoltare a unei afaceri se bazeaza pe informatiile acumulate (cifre) si pe faptul ca orice masori poate fi optimizat / imbunatatit. Stim ca tot ceea ce conteaza sunt vanzarile si mai exact profitabilitatea unei firme, dar pentru a creste aceste cifre trebuie sa cunoastem si sa optimizam urmatoarele:
- traficul din site
- rata de conversie
- rata de abandon
- costul de achizitie client
- marja de profit per produs
- timpul petrecut de client in site
- numarul de pagini vizitate
- costul pe click pentru reclamele platite
- abonarea la newsletter
- comunitatea si traficul din social media
- numarul de clienti noi vs clienti existenti
- costul mediu de cumparaturi
- ROI
O mare parte din acesti indicatori pot fi usor masurati cu Google Analytics, iar aici iti recomand 3 articole interesante:
- Despre goals in Google Analytics
- Micro si macro conversii in Google Analytics
- 6 Idei de optimizare a magazinelor online
Cand ai atat de multe exemple concrete a faptului ca online-ul genereaza vanzari, nu ai de ce sa sustii contrariul. Aaaa, ca la tine lucrurile nu sunt deloc roz, ca ai copiat ideile de la concurentul nr 1 si tot nu merge, asta e o alta problema pe care trebuie sa ti-o rezolvi singur.
ATENTIE – suntem in 2014, iar clientii „consuma” acum tot mai mult continut web utilizand mai multe dispozitive: pc, laptop, tableta, mobil, iar pretentia lui este de a avea aceeasi experienta placuta de navigare in magazinul tau pe orice dimensiune de ecran. Responsive design este acum solutia pentru a satisface aceasta dorinta clientului tau. Practic, un site cu design responsive adapteaza afisarea continutului intr-un mod optim pentru orice rezolutie de ecran.
Probabil ti-am mai spus sau ai auzit si din alte surse: un site trebuie sa fie corect construit pentru vizitatorii lui, pentru a genera vanzari, pe urma pentru Google si integrarea corecta a retelelor sociale in el. Da, spun corecta pentru ca intr-un viitor articol am sa prezint si dezavantajele acestor integrari gresite intr-un magazin online.
Stop dreaming, start playing
Cand esti online, doar teoretic ai deschidere tuturor utilizatorilor interesati de ceea ce vinzi, practic esti limitat in primul rand de marimea afacerii tale, pe urma poate fi bugetul pe care il poti aloca pentru a te expune „tuturor„.
Poti incepe cu o abordare locala, unde lucrurile pot fi ceva mai simple din toate punctele de vedere, iar dupa ce ai testat si inteles fenomenul destul de bine, te poti extinde mai usor national si chiar global.
Online poti testa mai multe ipoteze legate de diferite imbunatatiri pe care le poti aduce magazinului tau, cu scopul de a genera mai multe vanzari, iar rezultatele exacte le vezi in scurt timp. Tot aici poti incepe o campanie de promovare pentru anumite produse in secunda 2, dupa ce te-ai gandit la acest lucru si la fel poti vedea rezultatele in cateva ore (depinde de buget si trafic).
Concluzie: dezvolta design-ul noului tau site pe informatia „colectata” de la vizitatorii tai. Stii cum se spune: „daca nu esti client, esti produs„. Cere feedback de la clientii existenti atunci cand vrei sa aduci anumite imbunatatiri, discutiile cu seful sau cu colegii de birou in acest sens nu sunt corecte de cele mai multe ori, pentru ca nu ei sunt cei care cumpara sau utilizeaza corect acel site.
Citeste despre:
- Cum si de ce sa-ti cresti listele de abonati la email
- Vezi cum folosim AIDA in e-commerce
- Afla cum te ajuta YouTube in vanzari
Tu cum vezi acesta legatura dintre web design si afacerea ta ? Ce ne poti spune despre planurile tale de viitor legate de online?
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019