Se spune ca intre SEO si SEX este o stransa legatura, mai exact: „toata lumea vorbeste despre el, nimeni nu stie cum se face, toata lumea crede ca toata lumea o face, astfel incat toti pretind ca o fac„. Daca cineva vrea sa ma corecteze, mai jos e liber la comentarii.

Revenind la subiect, acest titlu poate fi considerat o concluzie dupa o analiza personala a ceea ce se intampla in Romania si are legatura cu acest serviciu / fenomen numit SEO. Acest articol nu are ca scop atacul la anumite persoane sau agentii, este unul pur informativ asa cum te-ai obisnuit daca citesti acest blog.

De unde aceasta concluzie despre SEO din Romania ?

Un om de marketing trebuie sa stie ce se intampla intr-o piata, asadar analizand sursele din informatii, in special blog-urile din Romania care scriu despre SEO, pot spune ca nu sunt 10 la numar care sa ofere informatii de calitate, testate / analizate. Fie ca este vorba de bloguri personale sau cele ale agentiilor specializate, majoritatea informatiilor sunt preluate de afara din sursele binecunoscute.

In general sunt tratate subiecte legate din promovarea prin back link-uri, lucru despre care se vorbeste mult, dar se face putin din punct de vedere corect (precum la sex).

Da, stiu, e al naibii de greu sa faci un articol bun, unic si care sa transmita o valoare cititorilor. Si eu am stat pana la 12 ore pentru a finaliza un articol, dar asta este o alta discutie.

Deci, traiasca bine blogurile de afara, iar Matt Cutts de la Google sa posteze cat mai multe clipuri pe YouTube, pentru ca sunt o adevarata mina de aur pentru traducere, chiar daca nu primesc un link sau o citatie pe sursa de mentionare, dar conteaza ca „asa se face„, exact cum spun ei.

Urmeaza grupurile de discutii de pe forum-uri si retelele sociale, unde prietene… pot spune ca lucrurile se schimba. Cititi raspunsuri si pareri de la fel si fel de consultanti, specialisti si experti SEO, clientii nu mai stiu pe cine sa aleaga, dar asta nu ar fi cea mai mare problema, ideea este ca se intoxica piata cu informatii gresite, lucru care per general incetineste dezvoltarea.

Ce efecte are intoxicarea cu informatii gresite pentru clienti ?

toxic

Deja SEO pare atat de simplu incat tot mai multi proprietari de afaceri au inceput s-o faca, chiar daca in timp efectele au repercursiuni grave asupra unui business.

Mergand mai departe, se poate vorbi despre cerintele impuse unei agentii pentru ca: „am citit eu undeva, mi-a zis mie cineva, eu stiu asa, eu asa vreau„. Ei bine da, clientul devine tot mai preocupat de partea tehnica si operationala asupra serviciilor SEO, neglijand partea de business sau implicarea in alte actiuni / canale de marketing care contribuie la generarea vanzarilor.

SEO este scump sau nu stii in cine sa mai ai incredere – este un alt efect al unei piete prost si putin informata despre acest fenomen, motiv pentru care de cele mai multe ori se iau decizii in functie de bugete, mai putin in functie de calitate si transparenta.

Ce probleme am identificat noi in SEO ?

Analizand datele din cele peste 6500 de audituri SEO facute pentru 3147 de domenii unice, am observat probleme destul de mari la optimizarea on site, lucru confirmat si de raspunsurile date la survey-ul prezent in auditul SEO SilkWEB.

In 7 noiembrie 2012 am publicat acest infografic rezultate audit SEO in care am avut datele de la peste 800 de domenii unice.

Tot aici pot spune ca am analizat personal, manual, sute de site-uri si magazine online, la care am intalnit probleme grave legate de optimizarea lor din punct de vedere SEO. In continuare am sa enumar o parte din problemele gasite, care pot fi relativ usor reparate:

  • pagini fara titlu
  • pagini cu descriere duplicata
  • pagini fara meta descriere
  • lipsa cuvinte cheie in pagina
  • lipsa h1
  • lipsa sitemap.xml

Am intalnit si site-uri cu erori de baza grave ale unor brand-uri cunoscute sau site-uri din portofoliul multor agentii.

Vezi si tu gratuit in 10 minute cum stai cu optimizarea pentru pagina ta:

Din pacate se pune foarte putin accent pe optimizarea unui site, ba mai grav, pe construirea corecta a acestuia, iar aici vina o poarta in mare parte agentiile. Educarea clientului lasa de dorit, conteaza doar sa dea bine la prima vedere si…incasarea.

Optimizarea unui site, dar si construirea lui corecta din punct de vedere SEO poate necesita ceva mai mult timp si cunostinte tehnice, deci e un motiv bun de a fi un proces uitat sau amanat.

Cel mai important este ca treaba cu promovarea merge rapid, adaugi cateva link-uri pe cuvinte cheie si astepti ca maine sa fi in top 3 pe Google, „se poate, am citit eu asta” 🙂

Sa revenim la marketing-ul online

seo sexy

Trebuie sa stii ca SEO este doar un element din intreg mix-ul de marketing care contribuie cu adevarat la generarea vanzarilor. Am mai spus-o, este metoda prin care majoritatea magazinelor online obtin cel mai mare trafic si vanzari, dar combinat cu email marketing, social media si reclamele PPC poti observa cu adevarat diferenta.

Despre profilare si personalizari in site in functie de comportamentul vizitatorilor si al clientilor am sa povestesc in alte articole.

Sa fi primul in Google este foarte ok, dar nu suficient, mai ales azi cand rezultatele sunt tot mai mult influentate de factorii de geo locatie, plus cei sociali (din Google+) a inceput sa devina o adevarata provocare prin care poti pierde vanzari cand nu urmaresti corect tot ce se intampla in ograda ta.

Acum esti nevoit sa colectezi date despre vizitatorii tai, sa interactionezi cu ei pe diferitele canale, sa incerci sa le obtii datele de contact inainte ca acestia sa-ti devina clienti si multe altele.

Oare de ce aceste subiecte sunt mai putin abordate in discutii sau in cerintele spre agentii ? Sa fie mai multa munca, sa fie nevoie de un intreg proces pentru care trebuie analizate informatiile inainte de a stabili o strategie buna ?

SEO nu e gratis, nu-ti aduce trafic gratuit, sunt cazuri in care e mai scump decat Google AdWords sau social media, ba mai mult, facut dupa ureche, iti poate aduce o penalizare pe care sigur n-ai sa o uiti.

Cand vrei sa-ti pui la punct o strategie de promovare / comunicare te poti gandi la fiecare canal in parte, in mod separat. Mai exact : ce te-ai face fara Google si implicit SEO, dar fara Facebook, fara email ?

Eu cred ca ai incerca sa comunici bine pe celalalt canal, daca unul dintre ele nu ar exista. Frumusetea online-ului este aici si trebuie profitat pentru ca ele exista si pot lucra incredibil de bine pentru tine, asta daca tu vrei cu adevarat.

Din experienta iti spun faptul ca majoritatea problemelor legate de vanzari sunt cauzate din lipsa de implicare a unui client la propriul site. Aici ma refer strict la site, prezentarea comerciala a produselor, majoritatea fiind focusati doar spre cresterea traficului.

Identificarea si rezolvarea acestor probleme tot de marketing online tine, fie ca accepti sau nu, fie ca vrei sa te implici sau nu.

Intr-un viitor articol am sa prezint cateva probleme identificate de noi care au cauzat problemele de vanzare, dar si solutiile.

Poti sa ne spui tu ce probleme de SEO sau de alt fel ai identificat la pagina ta web ? Cum vezi o rezolvare ideala pentru aceste probleme ?

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Citeste si urmatoarele 3 articole:

  1. SEO si transparenta agentiilor
  2. Aplicatii de SEO si interpretarea datelor
  3. SEO pentru clientii tai

Cosmin Daraban

Comments

comments