Intr-un magazin online – sau orice alt tip de site, exista cateva pagini vitale ce reprezinta puncte principale de contact cu clientii si utilizatorii.

Dintre acestea, cea mai importanta este homepage-ul. In general, aici ajung prima oara majoritatea viitorilor tai clienti.

Prin urmare, ar trebui sa te asiguri ca include tot ceea ce e necesar pentru a le trezi dorinta de produs / serviciu si a stimula vanzarea.

Care sunt aceste lucruri?

Personalizarea, propunerea ta unica de valoare – acel lucru pe care doar tu i-l oferi si te diferentiaza vizibil de concurenta, butoanele de call-to-action ce intermediaza conversia si alte cateva componente pe care din pacate (sau din fericire pentru tine), le folosesc prea putini jucatori din piata.

Vrei sa afli ce lucruri te pot ajuta sa captezi din start atentia vizitatorilor tai astfel incat sa ii transformi in clienti platitori mai simplu… si mai rapid?

Urmareste video-ul si primeste 10+ idei pentru a-ti creste vanzarile si conversiile in homepage, indiferent ca ai un magazin online sau un site de prezentare. Vei descoperi ca e foarte usor sa ai o prima pagina profitabila, chiar daca nu esti o persoana foarte tehnica sau nu ai cunostinte avansate in marketing.

Prima pagina (home page) a unui magazin online si a unui site in general este cea mai vizitata pagina. In mod normal de aici incepe navigarea in site, atat a clientului tau, cat si a motoarelor de cautare. Tot ce trebuie sa stii este cum sa optimizezi site-ul pentru ca acest proces sa fie cat mai simplificat.

Pentru ca in primul rand ma intereseaza sa ofer o experienta placuta vizitatorului, am sa incep cu prezentarea elementelor importante pentru acestia, partea de usability, pe urma adaug cateva informatii legate de optimizarea din punct de vedere SEO a primei pagini pentru un magazin online.

Header-ul Unui Magazin Online

header quickmobile

header quickmobile

De la proprietarii marilor magazine, pana la cei care acum intra in zona eCommerce, toti isi doresc ca logo-ul lor sa fie arhi, mega, super cunoscut. Logo-ul tau trebuie sa fie cat mai clar, usor de retinut, sa inspire valoarea brandului tau si atunci cand comunici prin intermediul lui, persoanlizand-ul in functie de anotimp, eveniment, oferte.

Practic partea de sus a unui magazin online intra prima data in contact cu privirea vizitatorului tau. Aici trebuie sa ai primele elemente de navigare, mai exact: link-uri spre paginile utile de informare, „Despre noi”, „Cum cumpar”, „Cum platesc”, „Contact”, „Blog”.

Link-uri spre categoriile de produse: aici afisarea acestora este influentata mult de nisa magazinului si pretentiile clientului. Mai nou pentru a castiga cat mai mult din spatiul de expunere pentru produse, link-urile categoriilor sunt afisate in partea de sus (da, inca mai sunt magazine care le au afisate in partea stanga, nu e nimic gresit).

visitors flow

visitors flow

Cosul De Cumparaturi, Boxul De Cautare, Formularele De Autentificare (Login) Si Numerele De Telefon

Afisarea acestor elemente in zona superioara este obligatorie pentru magazinul tau online.

Exista clienti care intra in magazinul tau, navigheaza si adauga produse in cos, pentru a continua cumparaturile sau pentru a finaliza comanda mai tarziu. Afisand cosul cu produsele lui adaugate, practic iti ajuti clientul sa duca la bun sfarsit acea comanda fara sa depuna prea mult efort.

La fel, formularele de autentificare trebuie sa fie la indemana utilizatorilor  care au cont in magazin – sunt mari sanse ca acestia sa-ti fie clienti, platforme precum Gomag, genereaza cont automat atunci cand un utilizator finalizeaza o comanda. Ai mare grija de clientii tai actuali ;).

Daca deja ai un magazin online, cunosti marea problema de incredere a unui client nou fata de comertul online. In prima faza, acestia prefera sa sune, sa faca comenzi telefonice, motiv pentru care trebuie afisate cat mai la vedere numerele de telefon. Incearca sa folosesti numere unice pentru site, astfel stii cat de mult te ajuta acesta in vanzari (lucru valabil pentru orice tip de site).

formular cautare gamesline

formular cautare gamesline

Formularul de cautare, poate fi subiectul unui nou articol, asa ca am sa prezint pe scurt importanta acestuia si modul lui de functionare.

Momentan Google sta la baza celei mai mari surse de trafic pentru majoritatea magazinelor online. Daca lumea ajunge la tine prin intermediul unei cautari, fi sigur ca o sa repete experienta si in magazinul tau.

Incearca sa reproduci cat mai mult modul de afisare al rezultatelor precum o face motorul de cautare, si acorda atentie ridicata momentului in care cautarea clientului nu returneaza rezultate. Urmareste blogul si pe viitor afli mai multe informatii despre acest lucru.

Oferte Si Noutati 

promotiile zilei

promotiile zilei

In general, clientii sunt obisnuiti sa vada la intrare ofertele si noutatile unui magazin, fie ca e online, fie ca e offline.

Prezentarea produselor, in orice stadiu s-ar afla acestea, trebuie facuta intr-un mod cat mai clar, lipsit de box-uri, linii de delimitare si orice tip de elemente care duc la incarcarea design-ului acelei pagini. Pune mereu accent pe calitatea pozelor de produs, afiseaza numele intreg pentru produs si pretul acestuia.

Foloseste bannere de cea mai buna calitate pentru promovarea produselor, asigura-te ca ai un buton de call to action bine evidentiat si limiteaza-ti numarul lor la maxim 5-6 cadre.

Se vorbeste tot mai mult de web 3.0 – puterea utilizatorilor. In eCommerce comportamentul utilizatorilor si dorintele clientilor tai au un rol important pentru buna dezvoltare a magazinului.

Afisarea produselor in functie de numarul de vanzari, ratingul primit de la utilizatori, discount, precomenzi, transport, pachete promo, bonusuri etc., pot influenta mult decizia de cumparare.

afisare produse

afisare produse

Iconuri De Trust, Modalitatile De Plata Si Social Media

Poti creste gradul de incredere a clientilor in magazinul tau facand parte din diferite entitati care se ocupa de acest lucru, instaland un certificat SSL sau introducand plata online prin intermediul cardului.

Intreg procesul de implementare, testare si analiza a unui site din partea procesatorilor de plati online din Romania, reduc enorm de mult riscul de frauda a unui magazin inrolat in sistem. Despre TRUSTED.ro si increderea clientilor tai in eCommerce citeste aici !

Tot in partea de jos poti afisa si link-uri spre conturile tale de social media.

De ce in partea de jos?

Simplu, pentru ca tu folosesti acest canal pentru a trimite trafic spre magazin, iar daca vizitatorii magazinului tau sunt doar in stadiul de informare pentru produsele tale, aici pot sa-ti urmareasca activitatea din social media sau, si mai bine, sa se aboneze la newsletter-ul tau. Afla cum sa-ti cresti listele de abonati la email.

trust social media email

trust social media email

Vinzi produse ale unor branduri cunoscute? Cu acceptul lor, te poti folosi de logo-ul lor pentru a-ti creste gradul de incredere in fata clientilor tai.

Optimizarea Din Punct De Vedere SEO

Pentru ca oamenii sa ajunga in magazinul tau din motoarele de cautare, acesta trebuie sa fie corect optimizat. Recomandarile mele sunt:

  • folosirea butonelor de tip text pentru categorii si link-uri,
  • evidentiarea titlului paginii in care sa ai cuvinte cheie cu H1
  • folosirea atributului alt pentru imagini
  • optimizare nume imagini
  • un text cu titlu informativ asupra produselor tale puse la vanzare in acel magazin
  • preluarea ultimelor postari din blog si social media
texte home

texte home

In mare, acestea sunt elementele importante cand vine vorba de prima pagina a unui magazin online.

Mai trebuie amintita afisarea link-ului spre ANPC, termeni si conditii, afisarea adresei fizice a magazinului, datele de inregistrare ale firmei, politica de retur a produselor, garantie, timp si modalitati de transport, sitemap.

Adauga si tu cateva elemente ok din punctul tau de vedere pentru prima pagina a unui magazin online.

Editare articol in 20 mai 2018.

Cosmin Daraban

Comments

comments